Ένα βιβλίο για τον σπιτικό λαχανόκηπο του 1941

Με αφορμή την παράσταση που παρακολουθήσαμε σήμερα, “Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου”, βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Άλκης Ζέη, θυμηθήκαμε την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής και αναλογιστήκαμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επέζησαν οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων της Ελλάδας… Η πείνα ήταν μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες που εξόντωσε κυρίως μικρά παιδιά και άτομα της τρίτης ηλικίας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΚΑΤΟΧΗ, Χειμώνας 1941-42. Ατέλειωτη ουρά καχεκτικών παιδιών περιμένουν ώρες για ένα πιάτο φαί στον Άγιο Γεώργιο του Πειραιά στο Κερατσίνι. (Αρχείο Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού).

Όμως, ακόμα και στις τόσο δύσκολες εποχές, το ανήσυχο ανθρώπινο πνεύμα αναζητά λύσεις. Η γνώση αποτελούσε και αποτελεί το ισχυρότερο όπλο του ανθρώπου σε κάθε εποχή της ζωής του. Η παρακάτω έκδοση (κλικ στην εικόνα) είναι μια χειροπιαστή απόδειξη για την αντίδραση στην πείνα του ’41…

 Πρόκειται για ένα βιβλίο του Βοσυνιώτη Νικόλαου, γεωπόνου της εποχής, που αναφέρεται σε τρόπους  καλλιέργειας, περιποίησης και καταπολέμησης των ασθενειών των λαχανικών.

Το παλιό αυτό βιβλίο εκδόθηκε το 1941 για να βοηθήσει την ελληνική οικογένεια στη δύσκολη περίοδο του πολέμου και της κατοχής. Ξεφυλλίστε το!

Κλικ στην εικόνα…

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση