Ο Χαρταετός!

Το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα είναι ένα πολύ όμορφο έθιμο που αναβιώνει από πολύ παλιά στην πατρίδα μας. Οι ρίζες του βρίσκονται στα βάθη της Ανατολής και ιδίως στην Κίνα. Εκεί τελειοποιήθηκε η τέχνη της κατασκευής του με μορφή  όχι μόνο όπως την γνωρίζουμε αλλά και με σχέδια ιπτάμενων δράκων, πουλιών, ψαριών και άλλων ζώων. Τους στόλιζαν όσο πιο όμορφα μπορούσαν, τοποθετούσαν απάνω τους “ευχές” κι ο σκοπός τους ήταν να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούσαν, όσο γίνεται πιο κοντά στο Θεό, έτσι ώστε να εισακουστούν οι ευχές και οι επιθυμίες τους. Ακόμη και σήμερα οι Κινέζοι πιστεύουν ότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο αετός τους τόσο πιο τυχεροί θα είναι!


Αετοί όμως χρησιμοποιήθηκαν, όπως έχει ανακαλυφθεί και από τους αρχαίους Έλληνες,  όπως του μαθηματικού και αρχιμηχανικού Αρχύτα, μαθητή του Πυθαγόρα, για ερευνητικούς σκοπούς. Τον Μεσαίωνα στην Ευρώπη, τεράστιοι και πολύ ισχυροί αετοί, που μπορούσαν να μεταφέρουν και άνθρωπο,  χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς, κατασκοπευτικούς και τοπογραφικούς σκοπούς!

Στα χρόνια μας, κάθε Καθαρή Δευτέρα, ο ουρανός φοράει τα γιορτινά του, στολισμένος από πολύχρωμους χαρταετούς που συναγωνίζονται μεταξύ τους για την ομορφιά τους, αλλά και για το πόσο ψηλά θα φτάσουν. Κι αν τύχει και βοηθήσει ο άνεμος, τότε χαρά σ’ αυτούς που θα έχουν τον μεγαλύτερο κι επιβλητικότερο! Το πέταγμα  του χαρίζει σε όλους όμορφες στιγμές διασκέδασης αλλά και ικανοποίησης που τα καταφέραμε να σηκώσουμε ψηλά τον αετό μας!

Ακόμα μεγαλύτερη όμως ικανοποίηση θα νιώσουμε, αν ο αετός που θα πετάξουμε είναι δικό μας έργο!  Ναι, μην νομίζετε ότι είναι  και τόσο δύσκολο να φτιάξετε τον δικό σας χαρταετό και να νιώσετε περήφανοι για το έργο σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση, τα κατάλληλα υλικά, λίγη επιδεξιότητα και να παρακολουθήσουμε με προσοχή τις οδηγίες που θα μας δώσει ο κύριος στο παρακάτω video.    Καλή διασκέδαση…

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση