• Ημερολόγιο

    Μάρτιος 2013
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

    Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών

    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών
  • Σαν σήμερα

    23/4: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
    Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από την ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
       - Σχετικές αναρτήσεις

  • Σκακιστική άσκηση

  • Άκουσε την Ιστορία σου

    Άκουσε την Ιστορία σου

Ο Πύργος της Ριζούπολης

Ο Πύργος της Ριζούπολης ο οποίος ανήκε στην οικογένεια Ριζοπούλου και συγκεκριμένα στον μεγαλογαιοκτήμονα Ιωάννη Ριζόπουλο, κτίσθηκε στις αρχές τού 1924, σε σχέδια του Ιταλού μηχανικού Μ. Μαρτινέγκο. Επρόκειτο για ένα διώροφο οικοδόμημα, κτισμένο σχεδόν στα σύνορα του σημερινού Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα στην λεωφόρο Ηρακλέους 154. Ο πύργος ήταν γνωστός με το όνομα Βίλλα Ακριβή, όπως αναγραφόταν στην κεντρική του πρόσοψη. Ακριβή, ονομαζόταν η μητέρα τού ιδιοκτήτη, Ιωάννη Ριζοπούλου.

Ο Ιωάννης Ριζόπουλος, γεννήθηκε στον Πύργο τής Ηλείας, το 1885. Ήλθε στην Αθήνα το 1902 πάμπτωχος, αλλά κατόπιν σκληρής εργασίας, επιμονής και έχοντας το χάρισμα της ιδιοφυΐας, δημιούργησε δική του περιουσία. Τα χρήματά του τα αξιοποίησε δημιουργώντας τον ομώνυμο συνοικισμό Ριζόπολις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή, ίσως είναι μία από τις πρώτες περιοχές τών Αθηνών, οι οποίες ηλεκτροφωτίσθηκαν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν κτίσθηκε ο πύργος, η περιοχή ήταν έρημη. Ο ίδιος ο Ριζόπουλος ανέλαβε και την διάνοιξη των οδών, δίδοντάς τους αρχικώς τα ονόματα των έξι παιδιών του (Πέτρος, Αγγελική, Θεόδωρος, Νικόλαος, Γεώργιος και Έλλη). Μπροστά από την βίλλα περνούσε το Θηρίο τής Κηφησιάς, όπως σήμερα περνά ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι είχαν επισκεφθεί τον πύργο, ανάμεσά τους και ο Ελευθέριος Βενιζέλος].

Με τα χρόνια και αφού απέθανε ο Ριζόπουλος, τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες και εγκατέλειψαν το σπίτι. Παρέμεινε μόνον ο άνθρωπος ο οποίος διατηρούσε το καφενεδάκι στο ισόγειο, για παραπάνω από μισό αιώνα. Έφυγε και αυτός, όταν ο πύργος χαρακτηρίσθηκε κατεδαφιστέος, μετά τον σεισμό τού 1999.

 

Η Βίλλα «Ακριβή» μεταξύ 1930 και 1940

 

Πηγή: «Αθηναϊκές Γειτονιές», της Βασιλικής Μαντζώρου, Εφημερίς «Ο Μικρός Ρωμηός», Περίοδος Δ’, Χρόνος 17ος, Φύλλο 83, Φεβρουάριος 2003, Σελίς 4. Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο “Πίσω στα παλιά”.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση