• Ημερολόγιο

  Ιανουάριος 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Δεκ   Φεβ »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

  Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
 • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών

  Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών
 • Σαν σήμερα

  1. 18/05/1804: O Ναπολέων Βοναπάρτης ανεβαίνει στο θρόνο της Γαλλίας.

  2. 18/05/: Διεθνής Ημέρα Μουσείων
   Aπό το 1977 η 18η Μαΐου έχει καθοριστεί ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".
   Δείτε το σχετικό video
 • Σκακιστική άσκηση

 • Άκουσε την Ιστορία σου

  Άκουσε την Ιστορία σου

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος

O Ηράκλειος γεννήθηκε στην Καππαδοκία. Ο πατέρας του, Ηράκλειος και αυτός, πιθανώς αρμενικής καταγωγής, ήταν στρατηγός ο οποίος είχε διακριθεί για τη γενναιότητά του στους πολέμους εναντίον των Περσών κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μαυρικίου και πριν από την ανάρρηση του Χοσρόη B’ στον θρόνο της Περσίας. Ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος τίμησε τον πατέρα Ηράκλειο με το αξίωμα του Εξάρχου της Αφρικής. Όταν ο Φωκάς εκθρόνισε και δολοφόνησε τον Μαυρίκιο και αυτοαναγορεύθηκε αυτοκράτορας, ο Ηράκλειος πατέρας δεν τον αναγνώρισε. Όταν ο Δήμος των Πρασίνων ζήτησε τη βοήθειά του για να απαλλάξουν επιτέλους την αυτοκρατορία από την ανίκανη και τυραννική διακυβέρνηση του Φωκά, ο Έξαρχος της Αφρικής έστειλε τον γιο του Ηράκλειο, 36 ετών τότε,  στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ηράκλειος ήταν ωραίος άνδρας, ξανθός, με γαλανά μάτια, ευθυτενής και ρωμαλέος.  Ήταν μορφωμένος και αγαπούσε πολύ τις επιστήμες. Ήταν ο πρώτος βυζαντινός αυτοκράτορας που αντικατέστησε τη λατινική με την ελληνική ως επίσημη γλώσσα του κράτους και καθιέρωσε τον τίτλο «Βασιλεύς» αντί των ρωμαϊκών Caesar, Augustus, Imperator.

Ο Ηράκλειος πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου του 641. Παρά τις παραλείψεις του και τις ιστορικές αντιξοότητες που τον ταλάνισαν, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους βυζαντινούς αυτοκράτορες.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του σε κόμικς όπως δημοσιεύτηκε στη σειρά «Κλασσικά Εικονογραφημένα«. Απλά επιλέξτε το εικονίδιο κάτω αριστερά (view full screen).

;


Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top