• Ημερολόγιο

  Ιανουάριος 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Δεκ   Φεβ »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

  Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
 • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών

  Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών
 • Σαν σήμερα

  1. 17/05/: Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών
   Στις 17 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, σε ανάμνηση της ίδρυσης αυτή τη μέρα του 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση.
 • Σκακιστική άσκηση

 • Άκουσε την Ιστορία σου

  Άκουσε την Ιστορία σου

Οι Πέρσες

ΙΣΤΟΡΙΑ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ:

Οι Πέρσες                                       

Ζωροαστρισμός. Η πρώτη φορά που οι διάφορες Περσικές φυλές  συγκροτούν ένα κράτος είναι μεταξύ του 7ου και  6ου αιώνα π.Χ. Αιτία και κίνητρο της ένωσης τους είναι μια νέα θρησκεία, ο Ζωροαστρισμός, που διαδίδει εκείνη την  εποχή ο προφήτης Ζαρατούστρα. Κύριο σημείο του Ζωροαστρισμού είναι η αντιμετώπιση του κόσμου σαν μια διαρκή πάλη ανάμεσα στον καλό «σοφό» Θεό  και στο κακό πνεύμα, όπου τελικά νικά  πάντα το καλό. Ιερό βιβλίο της θρησκείας των Περσών ήταν η Αβέστα.

      Οι Αχαιμενίδες Πέρσες. Αρχικά οι Πέρσες ζούσαν ειρηνικά στην περιοχή της Μηδίας, ανατολικά της Λυδίας. Βασιλιάς τους ήταν ο Αχαιμένης. Οι διάδοχοι του ονομάστηκαν Αχαιμενίδες.

 

      Κάποτε ο Κροίσος, Βασιλιάς της Λυδίας, παρακινημένος από ένα χρησμό του Μαντείου των Δελφών, και με την βοήθεια  των  Ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας, κήρυξε τον πόλεμο στους Πέρσες. Οι Πέρσες όμως τον νίκησαν. Ο Κροίσος πιάστηκε αιχμάλωτος και οι Ελληνικές πόλεις

 της Ιωνίας πέρασαν στα χέρια των Περσών. Αυτά συμβαίνουν μεταξύ του 558 π.Χ. και του  546 π.Χ., όταν βασιλιάς των Περσών ήταν ο Κύρος. Ο Κύρος πέθανε το 528 π.Χ. αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κράτος. Μετά από λίγα χρόνια τον διαδέχθηκε ο Δαρείος Α΄.

 Το 498 π.Χ. ξεσπάει η Ιωνική επανάσταση. Οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας εξεγείρονται εναντίον των Περσών. Η επανάσταση τελειώνει το 494 π.Χ. με την καταστροφή της Μιλήτου. Με αφορμή τη  βοήθεια που έστειλαν στη Μίλητο η Αθήνα και η Ερέτρια αρχίζουν οι εκστρατείες των Περσών εναντίον των Ελλήνων.

Πέρσης της εποχής των Αχαιμενιδών

 

Οι Ελληνοπερσικοί πόλεμοι. Το 492 π.Χ. ο στόλος του Μαρδόνιου βυθίζεται λόγω τρικυμίας στο ακρωτήρι  Άθω. Το 490 π. Χ.  οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς νικούν τους Πέρσες στο Μαραθώνα. Τέλος το 480 π.Χ. με τις ναυμαχίες της Σαλαμίνας και του Αρτεμισίου και την μάχη των Πλαταιών, οι Πέρσες του Ξέρξη, νικημένοι, εγκαταλείπουν οριστικά τις βλέψεις τους στην Ελλάδα .

      Ο Μέγας Αλέξανδρος. Τα  Ελληνιστικά χρόνια. Με την εκστρατεία του Αλέξανδρου, τις νίκες στην Ισσό το 333 π.Χ. και στα Γαυγάμηλα το 331 π.Χ., οι  Έλληνες νικούν οριστικά τους Πέρσες. Η Δυναστεία των Αχαιμενίδων τελειώνει  με τελευταίο βασιλιά τον Δαρείο Γ΄.

     Οι στρατηγοί του Αλέξανδρου μοιράστηκαν το κράτος του. Το τμήμα της Περσίας ανέλαβε ο Σέλευκος, που ίδρυσε το ελληνικό Βασίλειο της Βαβυλώνας. Οι διάδοχοι του, οι Σελευκίδες, φρόντισαν για την διάδοση και ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού.

       Οι Σασσανίδες Πέρσες. Τα ίχνη των αρχαίων Περσών χάνονται σιγά σιγά. Πολλές περσικές ομάδες  βρίσκονται αργότερα συγκεντρωμένες στο Βασίλειο της Παρθίας, ένα από τα πιο ισχυρά κράτη εκείνης της εποχής (οι Ρωμαίοι ποτέ δεν μπόρεσαν να νικήσουν τους Πάρθους). Το 224 μ.Χ. το Βασίλειο της  Παρθίας διαλύεται και ένα νέο Περσικό Βασίλειο γεννιέται. Πρώτος Πέρσης βασιλιάς είναι ο Αρταξάρης (από το 226). Από αυτόν θα ξεκινήσει η Περσική αναγέννηση. Οι διάδοχοι του ονομάζονται Σασσανίδες.

Πέρσης έφιππος κατάφρακτος

Την εποχή των Σασσανιδών ο Περσικός πολιτισμός ανθίζει και ο ελληνικός υποχωρεί. Ο Ζωροαστρισμός γίνεται επίσημη θρησκεία. Και φυσικά αρχίζει ο πόλεμος, πρώτα εναντίον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μετά εναντίον των Βυζαντινών.

Χοσρόης Β΄

Οι Πέρσες εναντίον του Βυζαντίου.

Οι  Πέρσες υπήρξαν ένας ανίκητος αντίπαλος για τους  Ρωμαίους. Το 260 θα αιχμαλωτίσουν τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Βαλεριανό. Το 363 ο αυτοκράτορας Ιουλιανός σκοτώνεται σε μάχη εναντίον τους. Οι εχθροπραξίες γίνονται έντονες από το 530 περίπου, επί Περσικής Βασιλείας του Χοσρόη Α΄. Ο Ιουστινιανός το 532 και προκειμένου να πολεμήσει τους Βανδάλους και τους Οστρογότθους, θα κλείσει την «απέραντη ειρήνη» με τους   Πέρσες. Απέραντη μπορεί να ήταν, αλλά τελικά δεν κράτησε ούτε 10 χρόνια. Νέα ειρήνη θα κλείσει ο Μαυρίκιος, όταν (το 591) βοηθάει τον Πέρση βασιλιά Χοσρόη Β΄ να επανέλθει στο θρόνο του. Το 608 όμως,  και με αφορμή τη δολοφονία του Μαυρίκιου από τον σφετεριστή Φωκά, ο πόλεμος των δυο κρατών ξεσπάει, και οι Πέρσες φθάνουν μέχρι τη Χαλκηδόνα, απέναντι από την Πόλη. Το 613  εισβάλλουν στην Ιερουσαλήμ και κλέβουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο Ηράκλειος το 622 διώχνει αρχικά τους Πέρσες από τη Μικρά Ασία. Το 628 ο Βυζαντινός στρατός εισβάλλει στην Περσία  και διαλύει τον Περσικό στρατό κοντά στην πόλη  Νινευή. Ο Χοσρόης Β΄ χάνει το θρόνο του .

Ο Ηράκλειος

 Η παρακμή των Περσών. Οι πόλεμοι με τον Ηράκλειο εξάντλησαν τους Πέρσες. Έτσι όταν εμφανίσθηκαν από την Ανατολή οι  Άραβες δεν μπόρεσαν να τους αντιμετωπίσουν. Από το 637 μέχρι το 650 οι Άραβες κυριεύουν όλα τα εδάφη των Περσών. Υπό τον ζυγό των Αράβων ο Περσικός πολιτισμός σβήνει όπως και ο Ζωροαστρισμός.Τη Θέση τους παίρνουν ο πολιτισμός των Αράβων και η θρησκεία του Ισλάμ. Για πάνω από 1000 χρόνια οι Πέρσες θα είναι υπό την κυριαρχία είτε των Αράβων είτε των Σελτζούκων είτε των Μογγόλων αργότερα. Μόνο κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα και υπό την καθοδήγηση του Αμπάς Α΄ θα  ξαναδημιουργηθεί  Περσικό κράτος. Μια μορφή του κράτους αυτού υπάρχει ως σήμερα. Μόνο που από το 1935 έχει πάρει την ονομασία Ιράν (βλέπε χάρτη που ακολουθεί) . Πρωτεύουσα του Ιράν είναι η Τεχεράνη.

Χάρτης της εποχής

;


Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top