ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Οι Καλικάντζαροι


Το Δωδεκαήμερο βαστάει από τις 25 Δεκεμβρίου τα Χριστούγεννα, ως τις 5 Ιανουαρίου την παραμονή των Φώτων.

Λένε ότι το Δωδεκαήμερο κάθε νύχτα κυκλοφορούν οι Καλικάντζαροι στους δρόμους και στα σπιτικά. Μα τι είναι αυτοί;

Είναι αερικά, λέγανε οι γιαγιάδες πιο παλιά. Ο λαός μας τους βλέπει σαν κάτι μαυριδερά ψηλά και ξερακιανά όντα που χορεύουν και σαλταπηδούνε. Όλο το χρόνο βρίσκονται κάτω από τη Γη στον κάτω κόσμο.

Γι’ αυτό άλλοι με πριόνια και τσεκούρια και άλλοι με μπαλτάδες, βάζουν όλη τους τη δύναμη, να κόψουν τους στύλους που πάνω σ’ αυτούς στηρίζεται Γη, για να την κάνουν να βουλιάξει.

Όταν φτάνει το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, από φόβο μη βουλιάξει η Γη και τους πλακώσει, φεύγουν ευθύς κι ανεβαίνουν πάνω στη Γη για να τυραννήσουν τον κόσμο.

Έτσι οι Καλικάντζαροι γυρίζουν στους δρόμους, ανεβαίνουν στα κεραμίδια και καμιά φορά μπαίνουν από το τζάκι στα σπίτια. Γι’ αυτό εκείνες τις μέρες φροντίζουν οι νοικοκυραίοι να φράζουν τις τρύπες των τζακιών με πανιά. Ακόμα καίνε λιβάνι σε θυμιατό και το τοποθετούν στο τζάκι.


Μόλις μπουν στα σπίτια κάνουν πολλές ζαβολιές. Χύνουν τη ζάχαρη από τους κουραμπιέδες, κλέβουν φαγητά ψάχνουν να βρουν σύκα, γιατί τους αρέσουν. Όταν τελειώσουν το φαγητό αρχίζουν να χορεύουν και αναστατώνουν όλο το σπίτι. Βγαίνουν στους δρόμους και πειράζουν τους περαστικούς.Με γέλια και φωνές αρπάζουν ό,τι κρατούν και τους κοροϊδεύουν.

Την ημέρα των Φώτων, όπου ο παπάς ρίχνει το Σταυρό στη θάλασσα και αγιάζει τα νερά, οι Καλικάντζαροι εξαφανίζονται. Πάνε κάτω από τη Γη, όπου ζούνε. Εμφανίζονται πάλι τα άλλα Χριστούγεννα.

(βιβλιογραφία: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ, ΦΩΤΑ εκδ. ΝΕΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ)

 

;


Μια απάντηση προς “ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ”

  1. Άλλη μια δοξασία θέλει τους ουρανούς ν΄”ανοίγουν” τα μεσάνυχτα της 5ης Ιανουαρίου… Κι αν ήσουν καλός όλη τη χρονιά, θα μπορούσες να δεις την Αγία Τριάδα στον ουρανό… Όταν ήμουν παιδί, μάταια προσπαθούσα να κρατηθώ ξύπνια ως τα μεσάνυχτα… Πάντα μ’ έπαιρνε ο ύπνος λίγο πριν… Και δεν είδα ποτέ τους ουρανούς ν’ ανοίγουν…

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση