Αιολική Γη

Επιλέξαμε μερικές από τις απαντήσεις των μαθητών μας στην παρακάτω ερήτηση του βιβλίου του Γλωσσικού Μαθήματος της ΣΤ΄Δημοτικού, από το μάθημα “Αιολική Γη“. 

Ποια είναι τα συναισθήματα των προσφύγων όταν ταξιδεύουν για άλλον άγνωστο τόπο; Σε ποια σημεία του αποσπάσματος φαίνονται αυτά;

Τα συναισθήματα των προσφύγων όταν ταξιδεύουν για άλλο άγνωστο τόπο είναι: φόβος και αγωνία, γιατί δεν ξέρουν τι τους περιμένει στη χώρα που θα εγκατασταθούν. Απογοήτευση γιατί κάποιοι τους ξερίζωσαν με το ζόρι από το  σπίτι τους, από τη δουλειά τους, από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και βέβαια από την πατρίδα που τόσο πολύ αγαπούν. Μίσος και απέχθεια για τους ανθρώπους που τους έδιωξαν. Τα συναισθήματα αυτά στο απόσπασμα φαίνονται κυρίως στις φράσεις: «κοιμηθείτε όνειρα μας», «στην ξένη χώρα που θα πάμε πρόσφυγες, τις άραγες μας περιμένει, τι μέρες να ναι ν’ ανατείλουν;», «ταξιδεύουν στο Αιγαίο τα όνειρά μας», «Γη, Αιολική Γη, Γη του τόπου μου».

Δ. Τσακίρης

 

Είναι πολύ λυπητερό όταν ένας άνθρωπος αναγκάζεται να φύγει από τον τόπο του και να γίνει πρόσφυγας. Νιώθει ανασφάλεια για το άγνωστο, απόγνωση για το πώς θα αντιμετωπίσει τα τυχόν προβλήματα και φόβο για το αν θα τον δεχτούν καλά σε κείνον τον τόπο και κατά πόσο θα μπορέσει ο ίδιος να προσαρμοστεί. Οπότε είναι γεμάτος ανασφάλεια, πίκρα και στενοχώρια για τη ζωή που αναγκάζεται να αφήσει πίσω του. Το απόσπασμα αυτό με συγκίνησε πάρα πολύ. Όμως υπήρχε μια πρόταση που με έκανε να κλάψω. Ήταν η πρόταση που είπε ο μικρός Πέτρος: «Κοιμηθείτε όνειρά μου». Λέγοντας αυτό εννοεί ότι είναι τόσο λυπημένοι που δεν μπορούν να ονειρευτούν. Και για αυτό λένε στα όνειρά τους να εξαφανιστούν.      

   Δ. Σκιαδαρέση

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση