• Ημερολόγιο

  Νοέμβριος 2012
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ   Δεκ »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

  Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
 • Σκακιστική άσκηση

 • Άκουσε την Ιστορία σου

  Άκουσε την Ιστορία σου

Οι Βάνδαλοι

ΙΣΤΟΡΙΑ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

Οι Βάνδαλοι

Μετά το κείμενο δοκιμάστε το σταυρόλεξο που ακολουθεί

 Οι Βάνδαλοι λεηλατούν τη Ρώμη

 Οι Βάνδαλοι  ήταν λαός Γερμανικής καταγωγής. Τον  1ο αιώνα μ.Χ. βρίσκονται εγκατεστημένοι στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Από εκεί θα τους διώξουν οι Γότθοι και θα τους στείλουν Βόρεια του Δούναβη. Στα τέλη του 4ου αιώνα, η εισβολή των  Ούννων τους αναγκάζει να φύγουν πιο Δυτικά και γύρω στα 406-409 βρίσκονται στη Ρωμαϊκή Γαλατία, όπου και τη λεηλατούν. Τελικά Φράγκοι, Ρωμαίοι και Γαλάτες τους διώχνουν προς την Ισπανία. Εκεί ο  Βάνδαλος ηγέτης Γουνδέριχος  ανακηρύσσεται Βασιλιάς των Βανδάλων.

Βάνδαλος και Αλανός πολεμιστής

Ωστόσο στην Ισπανία βρίσκονται ήδη πριν από τους Βανδάλους οι  Βησιγότθοι και οι Αλανοί, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τους νέους γείτονες. Έτσι τους  σπρώχνουν συνεχώς προς το Νότο, μέχρι που τους αναγκάζουν να περάσουν το Γιβραλτάρ και να βρεθούν στην Αφρική. Από τους Βανδάλους στην Ισπανία έμεινε μόνο το όνομα τους. Η περιοχή όπου διέμεναν στη  Νότια Ισπανία λέγεται από τότε  (Β)Ανδαλουσία .

455 μ.Χ. Για 14 μέρες οι Βάνδαλοι λεηλατούν τη Ρώμη

Ο Γιζέριχος και το Βανδαλικό Βασίλειο της Αφρικής: Το 428 Βασιλιάς των Βανδάλων γίνεται ο Γιζέριχος. Τη χρονιά αυτή οι Βάνδαλοι εγκαταλείπουν την Ισπανία. Περίπου 300.000 Βάνδαλοι περνούν στην Αφρική. Το 439  ο Γιζέριχος κυριεύει την Καρχηδόνα και την  κάνει πρωτεύουσα του (την πόλη υπερασπιζόταν ο Ρωμαίος στρατηγός Βονιφάτιος). Το Βασίλειο των Βανδάλων στα 40 χρόνια που βασίλεψε ο Γιζέριχος απλώνεται σε όλη σχεδόν τη Βόρεια Αφρική και είναι από τα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου. Λένε ότι ο Αττίλας προσπάθησε, στην εξόρμηση του εναντίον της Ρώμης, να έχει και τη βοήθεια των Βανδάλων του Γιζέριχου. Ευτυχώς για τους Ρωμαίους που δεν το κατάφερε. Αν όμως ο Αττίλας δεν κατάκτησε ποτέ του τη Ρώμη ,οι Βάνδαλοι την περιποιήθηκαν για τα καλά. Το 455 εισβάλλουν στη «Αιώνια Πόλη»  και για 14 μερόνυχτα καταστρέφουν τα πάντα. Από τότε έμεινε στην Ιστορία η έννοια «Βανδαλισμός», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ανθρώπινες αγριότητες και καταστροφές (ειδικά έργων τέχνης) μεγάλης έκτασης.

Ο τελευταίος Βάνδαλος βασιλιάς Γελίμερος

Οι Βάνδαλοι και το Βυζάντιο: Ξεκινώντας από τα λιμάνια της Βορείου Αφρικής, σύντομα οι Βάνδαλοι έγιναν ο φόβος και ο τρόμος της Μεσογείου. Έτσι Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Λέων Α΄ ο Θραξ το 463 και το 468 θα οργανώσει μεγάλες εκστρατείες εναντίον τους. Αποτέλεσμα αυτών είναι να υπογραφεί μια συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε Βανδάλους και Βυζαντινούς που θα κρατήσει κοντά 60 χρόνια. Στο διάστημα αυτό το Βασίλειο των Βανδάλων θα μεγαλώσει κι άλλο, με τη Σικελία,τη Σαρδηνία και τη Νότια Ιταλία. Όταν όμως γίνεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Ιουστινιανός, ο πόλεμος θα αρχίσει ξανά. Το 534 ο Βελισάριος με 10.000 άνδρες αποβιβάζεται στην Αφρική, κι αφού πάρει με το μέρος του τους ντόπιους πληθυσμούς ,θα εξαφανίσει από το χάρτη δια παντός το Βανδαλικό Βασίλειο. Τελευταίος Βάνδαλος Βασιλιάς ήταν ο Γελίμερος, που οδηγήθηκε αλυσοδεμένος στην Πόλη.

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα και λύστε σε 3΄το σταυρόλεξο των Βανδάλων

Μην παραλείψετε να το λύσετε!

;


Μια απάντηση προς “Οι Βάνδαλοι”

 1. Πολύ ωραία ιδέα το σταυρόλεξο στο Ηοt Potatoes! Ίσως θα ήθελε μια προειδοποίηση ο αναγνώστης, για να είναι προετοιμασμένος. Εγώ π.χ. ξαναγύρισα να διαβάσω το κείμενο, για να συμπληρώσω το σταυρόλεξο. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top