Ο μαγικός σελιδοδείκτης (pdf και audio book)

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ , ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από το 1966, στις 2 Απριλίου, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Η ημέρα δεν επελέγη τυχαία από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του μεγαλύτερου παραμυθά όλων των εποχών, του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Σκοπός όλων πρέπει να είναι να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας ,στους μαθητές μας την αγάπη για το βιβλίο με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.Να τους δώσουμε τα σωστά κίνητρα και να σταθούμε δίπλα του περιμένοντας την πυροδότηση και εξέλιξη των χαρισμάτων της όρεξης για μάθηση και της αστείρευτης φαντασίας.

Έτσι λοιπόν,εδώ παρουσιάζουμε «Τον μαγικό σελιδοδείκτη»,ένα πολύ ωραίο παραμύθι. 

Το πολύ όμορφο κείμενο πλαισιώνει η ευφάνταστη εικονογράφηση από την Απολλώνια Παραμυθιώτη καθώς και μία σειρά δραστηριοτήτων με αφορμή το παραμύθι.

Η υπόθεση είναι η εξής:

Ένας μαθητής δεν αγαπάει καθόλου το Σχολείο και το διάβασμα.

Τα αντιπαθεί τόσο πολύ που βγάζει σπυράκια ακόμη και στο άκουσμα αυτών των λέξεων. Όταν μια μέρα στο σχολείο έχουν να κάνουν μια χειροτεχνία με θέμα το βιβλίο, o μαθητής ρωτάει τη μητέρα του κι αυτή τον συμβουλεύει να φτιάξει έναν σελιδοδείκτη.

Ο μαθητής φτιάχνει τον σελιδοδείκτη του και αρχίζει να διαβάζει ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Το διαβάζει δειλά-δειλά χρησιμοποιώντας τον σελιδοδείκτη που έφτιαξε. Ο σελιδοδείκτης όμως προχωράει στις επόμενες σελίδες και λίγο πριν τελειώσει το βιβλίο μπαίνει σ’ ένα άλλο, καινούριο. Ο μαθητής προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει με τον σελιδοδείκτη και ακολουθώντας τον διαβάζει τα βιβλία με όλο και περισσότερη αγάπη και ανυπομονησία…

Πατώντας το σύνδεσμο που ακολουθεί ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΔΩ

ή ακούστε το ΕΔΩ

Αν ένα παιδί ρωτάει γιατί πρέπει να διαβάζει βιβλία, τι θα του απαντήσουμε;
Ορισμένες ενδεικτικές απαντήσεις:

  • Δίνει «τροφή» στη φαντασία μας και μπορούμε να κάνουμε την πραγματικότητα πιο παραμυθένια και πιο ταξιδιάρικη!
  • Μπορούμε να μιλάμε πιο όμορφα και να χρησιμοποιούμε λέξεις και εκφράσεις που μας άρεσαν όταν τις διαβάσαμε. Έτσι, στους άλλους αρέσει να ακούνε αυτό που έχουμε να πούμε, γιατί το καταλαβαίνουν και καλύτερα.
  • Μπορούμε να γράφουμε σωστά, γιατί βλέπουμε τις λέξεις και τις θυμόμαστε καλύτερα.
  • Γνωρίζουμε άλλους κόσμους και τις σκέψεις άλλων ανθρώπων. Έτσι, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι φίλοι, καλύτερα αδέλφια, καλύτεροι άνθρωποι.
  • Μπορούμε να βρούμε εύκολα και γρήγορα απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουμε για το τι συμβαίνει γύρω μας.
  • Προσφέρουν ιδέες για να δημιουργήσουμε καινούρια πράγματα!
  • Το βιβλίο δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα. Ένα βιβλίο μπορεί να απαντήσει ακόμη και σε όσα δεν θέλεις να ρωτήσεις κάποιον άλλο, μικρό ή μεγαλύτερο.

Το διάβασμα πρώτα απ’ όλα είναι ευχαρίστηση. Και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας.

Και αφού διαβάσουμε ή ακούσουμε «Το μαγικό σελιδοδείκτη» μπορούμε να κατασκευάσουμε τους δικούς μας σελιδοδείκτες. Με απλά υλικά που βρίσκονται στο σπίτι με κολάζ, ζωγραφική κλπ αλλά και πολλή πολλή φαντασία τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους «μαγικούς σελιδοδείκτες» που θα τα συνοδεύουν σε μαγικά ταξίδια,στα ταξίδια της Φιλαναγνωσίας…

Όποιος έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης  μπορεί να εκτυπώσει ένα ή περισσότερα πατρόν  από αυτά που ακολουθούν

ή από πολλά άλλα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και πάνω σε αυτά να αυτοσχεδιάσουν τα παιδάκια μας…

Θα χαρούμε  να δημοσιεύσουμε τις δημιουργίες σας…

Καλά αναγνωστικά ταξίδια…

ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση