Το 7ο Νηπιαγωγείο Πύργου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019  πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη για τη φετινή σχολική χρονιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.

Είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στις αίθουσές του και να γνωρίσουμε τους αρχαίους θησαυρούς του τόπου μας,

της τόσο πλούσιας σε αρχαία ευρήματα Ηλειακής γης,

με τη συνοδεία του αρχαιολόγου της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Χρ. Τσαγκαρούλια,

ο οποίος με ιδιαίτερη αγάπη για το επιστημονικό του αντικείμενο αλλά και μεταδοτικότητα κι ευαισθησία προς τους μικρούς μας μαθητές κέρδισε την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων μας.

Οι  μικροί  επισκέπτες ενός Μουσείου έχουν κανόνες, υποχρεώσεις, αλλά και …δικαιώματα.

«Τα 10 δικαιώματα του (μικρού) επισκέπτη ενός Μουσείου»

είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, το  οποίο ελεύθερα μπορούμε να διαβάσουμε ή να κατεβάσουμε από  ΕΔΩ. 

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς και περιλαμβάνει δραστηριότητες για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος των βιωματικών αυτών δραστηριοτήτων είναι να μεταβάλει την επίσκεψη των (μικρών) επισκεπτών ενός Μουσείου σε μια ευχάριστη εμπειρία, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κριτική παρατήρηση και κατανόηση των εκθεμάτων, να οδηγήσει στην ανακάλυψη της μαγείας του Μουσείου με ευχάριστο και εύληπτο τρόπο, να προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο για το έκθεμα αλλά και για τον χρόνο και τον χώρο απ’ όπου προήλθε. Παράλληλα, επιδιώκεται η καλλιέργεια της παρατηρητικότητας, της μνήμης, της φαντασίας, η ενίσχυση της ελεύθερης έκφρασης και η ανάπτυξη ικανοτήτων/ δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας.