«ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΑΡΑ…ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΑΚΡΙΑ!!!»

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 το σχολείο μας σε συνεργασία με την 1η Τ.ΟΜ.Υ. (Τοπική Ομάδα Υγείας) Δ. Πύργου, είχε τη χαρά να πάρει μέρος σε μια δράση με στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση όλων μας σχετικά με την πρόληψη μετάδοσης μικροβίων και την υγιεινή των χεριών με τίτλο «ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΑΡΑ…ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΑΚΡΙΑ!!!».

Διδακτικοί στόχοι ήταν όλοι οι μαθητές:

  • Να κατανοήσουν ότι η τα μικρόβια μπορεί να μεταδοθούν με τα βρώμικα χέρια
  • Να γνωρίζουν ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση των μικροβίων.

Οι υπεύθυνες της δράσης, κ. Ρεβέκκα Κολλιοπούλου και η κ. Μαρία Δήμητρα Οικονομοπούλου, χαμογελαστές, με πολύ υπομονή και μεταδοτικότητα μας εξήγησαν με τρόπο απλό και κατανοητό:

Τι είναι τα Μικρόβια;

Πού βρίσκονται;

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας;

Το νόημα όσων συζητήσαμε, παίξαμε, ζωγραφίσαμε, βιώσαμε αυτή την ξεχωριστή μέρα συνοψίζεται στα ακόλουθα:

Τα σχολεία είναι εστία βλαβερών μικροοργανισμών που μεταδίδονται γρήγορα από παιδί σε παιδί με το άγγιγμα. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σταματήσει η μετάδοση των βλαβερών μικροοργανισμών και να προληφθούν οι ασθένειες των παιδιών.

Τα χέρια μας φυσιολογικά εκκρίνουν μια λιπαρή ουσία που διατηρεί το δέρμα μας υγρό και το εμποδίζει να γίνει πολύ ξηρό. Αυτή η ουσία όμως, είναι ένα τέλειο μέρος για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών. Επίσης,  βοηθάει τους  μικροοργανισμούς να «κολλήσουν» στο δέρμα μας.

Τα χέρια μας φυσιολογικά καλύπτονται από τα χρήσιμα βακτήρια, συνήθως το χρήσιμο σταφυλόκοκκο. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών βοηθάει να απομακρύνονται οι βλαβεροί μικροοργανισμοί που μαζεύουμε από τον περιβάλλοντα χώρο (σπίτι, σχολείο, κήπο, ζώα, τρόφιμα, κλπ). Μερικοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς μπορούν να μας αρρωστήσουν εάν τους φάμε ή τους εισπνεύσουμε.

Το πλύσιμο των χεριών μόνο με νερό ή με κρύο νερό διώχνει την ορατή βρωμιά και τη μουντζούρα, αλλά, το σαπούνι είναι απαραίτητο για να διαλύσει τη λιπαρή ουσία στην επιφάνεια των χεριών που έχει παγιδεύσει μικροοργανισμούς.

Τα χέρια  μας θα πρέπει να πλένονται

–           Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού

–           Μετά τη χρήση της τουαλέτας

–           Μετά την επαφή με ζώα ή περιττώματα ζώων

–           Μετά από βήξιμο, φτάρνισμα, ή φύσημα της μύτης

–           Εάν είμαστε άρρωστοι ή είμαστε μαζί με άλλο άρρωστο άτομο

Ευχαριστούμε πολύ για όσα μάθαμε και βιώσαμε αυτή τη μέρα!!!

Από δω και πέρα λοιπόν, «ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΑΡΑ…ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΑΚΡΙΑ!!!».

Υ.Γ. Πολύτιμο υλικό μπορούμε να αντλήσουμε από την πλατφόρμα e-bug η οποία αποτελεί ένα, ελεύθερο στην χρήση (δωρεάν), πανευρωπαϊκό εκπαιδευτικό υλικό, για παιδιά και εκπαιδευτικούς.  Αφορά τους μικροοργανισμούς (επιστημονικός όρος) δηλαδή, τα μικρόβια (όρος που χρησιμοποιεί το κοινό), τους βασικούς κανόνες υγιεινής, την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τα εμβόλια.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση