Τα δώρα που μας χάρισε «Το κουμούδεντρο»

Τα λαϊκά παραμύθια έχουν τη δύναμη να ξορκίζουν φόβους, να μερεύουν, να δυναμώνουν, να «μεγαλώνουν».

 Αν ζωντανέψουν εντός των πυλών του σχολείου, μπορούν να ακολουθούν τα παιδιά σαν μαγικοί βοηθοί στη σχολική τους πορεία. Η μεγάλη τους χάρη: μιλάνε για το ανείπωτο, για κρυφές οδύνες και προτείνουν λύσεις ανάλαφρα, χωρίς διδακτισμό, χωρίς τυμπανοκρουσίες.
«Το κουμούδεντρο»,παραδοσιακό παραμύθι από το βιβλίο Σμύρνη μου παραμυθένια της εκπαιδευτικού Αδαμαντίας Αλατάρη,σε εικονογράφηση Πέγκυς Φούρκα από τις εκδόσεις Έαρ ανήκει στην παραπάνω κατηγορία των

παραμυθιών που έχει την ικανότητα να συγκινήσει και να «ψυχαγωγήσει» και τους μαθητές του Νηπιαγωγείου στην εποχή μας.

Αποτέλεσε δε,άξονα της βιωματικής εκπαιδευτικής δράσης Φιλαναγνωσίας που πραγματοποιήσαμε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πύργου την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018.
Το επόμενο διάστημα οι μικροί μαθητές προετοίμασαν ένα λεύκωμα με τις αναμνήσεις και τις εντυπώσεις που έμειναν στο μυαλό και την ψυχή τους από όλα όσα είδαν, άκουσαν, έπαιξαν, ζωγράφισαν, ανακάλυψαν και βίωσαν.
Αυτό το λεύκωμα στείλαμε, κλείνοντας μέσα απεριόριστη αγάπη,τρυφερότητα κι εκτίμηση στην αγαπημένη μας συγγραφέα κ. Αδαμαντία Αλατάρη.

Σε απάντηση και με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, λάβαμε από εκείνη ένα φάκελο με πολύτιμα και διαχρονικής αξίας μηνύματα-ενόψει μάλιστα και των εορτών- για όλους μας, τα οποία και αναρτήσαμε στην τάξη μας για να αποτελούν σημείο αναφοράς και θύμησης.
Λίγο πριν τις γιορτές, τα παιδιά –μέσα σε ένα πολύ χαρούμενο κλίμα-ετοίμασαν δυο εορταστικές, ευχετήριες κάρτες,μια προς την αγαπημένη φίλη του σχολείου μας κ. Αδαμαντία Αλατάρη και την άλλη προς τις Εκδόσεις Έαρ, οι οποίες πρόσφεραν στη βιβλιοθήκη μας το βιβλίο Σμύρνη μου Παραμυθένια,όπου περιλαμβάνεται το λαϊκό παραμύθι Το κουμούδεντρο.

Αυτές τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ανατροφοδότησης, που εμπλουτίζουν ιδιαίτερα την καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική μπορούμε να δούμε σε μορφή βίντεο στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

                                 ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΟΥΔΕΝΤΡΟΥ

Αφήστε μια απάντηση