«Σμύρνη μου παραμυθένια»,βιωματική δράση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου

Την Παρασκευή 23-11-2018 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκπαιδευτική επίσκεψη για τη σχολική χρονιά που διανύουμε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου.

Αφού προηγήθηκε στην ολομέλεια της τάξης προβολή αποσπασμάτων ντοκυμαντέρ σχετικά με τη ζωή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μικρασιατική καταστροφή,ώστε να υπάρξουν τα ανάλογα ερεθίσματα στους μαθητές μου και να συζητήσουμε τις απορίες τους,αλλά και να διατυπώσουν ερωτήσεις προς τη συγγραφέα που θα γνωρίσουμε,

πήραμε μαζί μας -να προσφέρουμε ως δώρο του σχολείου μας -τους τρόπους που ανακαλύψαμε για να κάνουμε τα βιβλία χαρούμενα…

Στο ζεστό και φιλόξενο χώρο που είχαν ετοιμάσει με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα  οι υπεύθυνοι,οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια πολύτιμη βιωματική δράση Φιλαναγνωσίας  που είχε ως κεντρικό «άξονα» το λαϊκό μύθο της Μικράς Ασίας : «Το Κουμούδεντρο», ο οποίος περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Σμύρνη μου παραμυθένια» της εκπαιδευτικού-συγγραφέα Αδαμαντίας Αλατάρη.

Η Υπεύθυνη Προγραμμάτων κ. Νίκη Κατσιάπη μας ταξίδεψε με κατάρτιση, γνώση,υπευθυνότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία σε ένα κεφάλαιο της πολιτιστικής μας ταυτότητας,αυτό της ζωής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πιθανόν άγνωστο σε μαθητές της προσχολικής ηλικίας, όμως καθοριστικά σημαντικό στην ιστορική  εξέλιξη του Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα που ακολουθήσαμε και οι επιμέρους δραστηριότητες ήταν οι εξής:

Γνωριμία με τους συντελεστές του βιβλίου (συγγραφέα – εικονογράφο – εκδόσεις)

Σύνδεση μέσω viber με την εκπαιδευτικό-συγγραφέα κ. Αδαμαντία Αλατάρη

Ανάγνωση του βιβλίου με μουσικό χαλί από παραδοσιακούς σκοπούς της Σμύρνης

Αναδιήγηση (με μπερδεμένες τις εικόνες του βιβλίου σε Α3)

Ομαδική ζωγραφική

Δημιουργία εικόνων με παζλ (χωρισμός σε ομάδες)

Ακολούθησε ξενάγηση στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης,όπου με πολύ ζήλο ομολογουμένως,τα νηπιάκια και προνηπιάκια     έψαξαν,ξεφύλλισαν,αγκάλιασαν,’διάβασαν» και ανακάλυψαν πόσο άμεσο τμήμα  της καθημερινής ζωής τους μπορεί να αποτελέσει ο  πλούτος  της μοναδικής και ξεχωριστής Βιβλιοθήκης της πόλης μας.

Σε όλα αυτά που ζήσαμε και χαρήκαμε κατά την επίσκεψή μας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου είχαμε συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους με αμέριστη βοήθεια τους γονείς των μαθητών μας,τους οποίους κι ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Όταν ήρθε η ώρα του ζεστού αποχαιρετισμού και της χαμογελαστής επιστροφής στην τάξη μας,ξέραμε όλοι μας πως βιώσαμε αξέχαστες,πολύτιμες εμπειρίες που βάζουν  θεμέλια σε προσωπικότητες και συνειδήσεις υγιών και ισορροπημένων ανθρώπων.

Η επιστροφή μας όμως στο σχολείο συνοδευόταν και από πλούσια αναμνηστικά (βιβλία που θα εμπλουτίσουν τη σχολική μας βιβλιοθήκη,χρυσά νομίσματα που μας πρόσφερε απλόχερα Το Κουμούδεντρο, κάρτα για τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης και σελιδοδείκτες).

ΚΑΛΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΙΚΡΟΙ  ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Την εκπαιδευτική δράση φιλοξενεί σε μια ανάρτηση που αποπνέει ζεστασιά κι εγκαρδιότητα η ιστοσελίδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση