Τα Βιβλία σε ρόδες στο 7ο Νηπιαγωγείο Πύργου

Τα βιβλία σε ρόδες έφθασαν στο σχολείο μας!!!Ναι είναι γεγονός! Μια βαλίτσα γεμάτη βιβλία,γεμάτη συναισθήματα, «χτύπησε» την πόρτα του νηπιαγωγείου μας,σκόρπισε χαμόγελα,έκπληξη και χαρούμενες φωνούλες κι άλλαξε τη ροή του προγράμματός μας με απρόσμενο τρόπο.

Τι είναι όμως τα Βιβλία σε ρόδες;

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να καλλιεργήσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και την πρακτική του δανεισμού. Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι μικρές, κινητές, θεματικές βιβλιοθήκες που φθάνουν στην σχολική τάξη, όπου παραμένουν για ένα περίπου μήνα και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά όχι μόνο να διαβάσουν ή να ακούσουν τα βιβλία στο σχολείο, αλλά και να δανειστούν κάποια από αυτά στο σπίτι τους.

Στην εποχή της κινούμενης εικόνας, που κρατά τα παιδιά μακρυά από το διάβασμα, τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ενθαρρύνουν τα παιδιά να ενδιαφερθούν για τα βιβλία. Να τα διαβάσουν, να απολαύσουν τις εικόνες τους, να αναζητήσουν την συντροφιά τους, να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τους προκαλούν και να τις συζητήσουν. Πολλές καλές συνήθειες που θα αναπτύξουν γύρω από το διάβασμα, θα τους συνοδεύσουν στην ενήλικη ζωή τους.

Αφού συζητήσαμε και κάναμε …άπειρες (πολλές φορές αστείες) υποθέσεις για το περιεχόμενο της βαλίτσας,ήρθε η ώρα της…αποκάλυψης!

Βιβλία γεμάτα συναισθήματα ξεχύθηκαν κι έφτασαν στα παιδικά χεράκια των μικρών  μαθητών… Είναι η βαλίτσα των συναισθημάτων.

Τα βιβλία της ενότητας αυτής απευθύνονται σε παιδιά νηπιαγωγείου και επιθυμούν να λειτουργήσουν ως σύντροφοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες στο έργο του εκπαιδευτικού κι ως διαβεβαίωση προς τους μικρούς αναγνώστες, ότι όλα θα πάνε καλά στο μεγάλωμά τους. Με πολύχρωμες εικόνες κι ευχάριστο λόγο, θέλουν να τους μιλήσουν για τη χαρά της προσφοράς και της προσπάθειας και, μέσα από καθημερινά γεγονότα, να τους μυήσουν στην τέχνη του ευ ζειν. Ακόμα, επιδιώκουν να τους ανακουφίσουν από τις εκρήξεις και το φορτίο έντονων συναισθημάτων φόβου, θλίψης, θυμού, να τους καθησυχάσουν και να τους προσφέρουν συντροφιά και στήριξη. Μέσα από τις ιστορίες, τους μύθους, τα παραμύθια, τα παιδιά θα ταυτιστούν με τους ήρωες -που μπορεί να αντιμετωπίζουν καταστάσεις ανάλογες με τις δικές τους, θα βρουν απαντήσεις σε απορίες και αμφιβολίες, θα εκφράσουν αγωνίες και συναισθήματα. Τα βιβλία θα τους παρακινήσουν να πιστέψουν στη δύναμη της θέλησής τους, να δώσουν τα χέρια, μια αγκαλιά, και να βιώσουν, ο κάθε ένας κι όλοι μαζί, την αγάπη, τη φιλία, την ειρήνη, την αποδοχή και την αξία του να είναι ο κάθε ένας μοναδικός, ο εαυτός του .

Τα παιδιά πήραν στα χέρια τους το «θησαυρό» της βαλίτσας και ξεφύλλισαν τα βιβλία με πολύ ενδιαφέρον και περιέργεια! Σκεφτήκαμε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε  το τραγούδι που είχαμε δημιουργήσει …

κατά τη διάρκεια του προγράμματος:«Με ένα βιβλίο στο χέρι»

και  τελικά,κάθε παιδί επέλεξε να δανειστεί ένα βιβλίο για το σαββατοκύριακο μέσα στην τσάντα της δανειστικής μας βιβλιοθήκης,να του κρατήσει συντροφιά σε χώρους οικείους κι αγαπημένους…

                                 Καλές αναγνωστικές διαδρομές μικροί αναγνώστες

Αφήστε μια απάντηση