ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ – Θεματικός Κύκλος: Φροντίζω το Περιβάλλον”Το παράπονο των ζώων”

Το παράπονο των ζώων
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα πεδίου για τα ζώα υπό εξαφάνιση
Τα παιδιά μέσα από βιωματικά παιχνίδια ευαισθητοποιούνται με το «παράπονο» των ζώων που είναι σε απειλή τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως και ανακαλύπτουν τρόπους για την προστασία τους.

ΖΩΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ

Τα ζώα που απειλούνται, ή βρίσκονται υπό εξαφάνιση είναι πάρα πολλά. Ενδεικτικά επιλέγονται ζώα που να καλύπτουν όλα τα οικοσυστήματα και όλες τις περιοχές του πλανήτη. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους είναι και η αναγνωρισιμότητά τους. Έτσι, έχουν επιλεγεί τα εξής:
– Βασιλικός πιγκουίνος (Νότιο Ημισφαίριο, Ανταρκτική και Υποαντακτική)
– Γιγαντιαίο Πάντα (Οροσειρές νοτιοδυτικής Κίνας)
– Τίγρης της Σουμάτρας (Ινδονησία:Σουμάτρα)
– Καφέ Αρκούδα (Τούνδρες Αλάσκας, Στέπες Ασίας, Μεσογειακά Δάση νοτίου Ευρώπης)
– Αφρικανικός Ελέφαντας (Αφρική)
– Μπονόμπο (Κεντρική Αφρική: Κονγκό)
– Κοάλα (Αυστραλία)
– Λιοντάρι Ασίας
Ελλάδα:
Ζώα υπό προστασία:
– Καφέ Αρκούδα, -Λύκος, -Χελώνα Caretta Caretta, -Μεσογειακή Φώκια Monachus Monachus, –
Σκυριανό Αλογάκι.

Στόχος: Να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τη σοβαρότητα του θέματος «ζώα υπό εξαφάνιση» και να γνωρίσουν τα σημαντικότερα ζώα αυτής της κατηγορίας.

Ζητείται από τα  παιδιά να φέρνουν στο σχολείο πληροφορίες και υλικό σχετικά με το ζώο που επέλεξε ο καθένας. Αφού συγκεντρώσουν  με την βοήθεια των γονιών τους

 Ως τελικό προϊόν τα  χρησιμοποίησαν  τη φαντασία τους ,τις πληροφορίες που γνωρίζουν  για τη ζωή και τους κινδύνους που διατρέχουν κάποια ζώα υπό εξαφάνιση και μαζί με τις ατομικές- ομαδικές δημιουργίες τους και δημιουργήσαμε βιντεάκια για κάποια ζώα που κινδυνεύουν να χαθούν. Ακούστε τα τα παράπονά τους!! Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε για να σωθούν!!