Πες μας, Πιγκουίνε!!
2ο Εργαστήριο
«Πες μας, Πιγκουίνε!»
Συζητάμε για την πυρηνική οικογένεια (1+1=2)
Στο δεύτερο εργαστήριο του εκπαιδευτικού προγράμματος στόχος είναι:
- Να γνωρίσουν τον τύπο της πυρηνικής οικογένειας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
- Να δώσουν λύσεις σε προβληματική κατάσταση μιας πυρηνικής οικογένειας με
δημοκρατικό τρόπο (οικογενειακό συμβούλιο). - Να κατανοήσουν ότι τα μέλη μιας πυρηνικής οικογένειας αντιμετωπίζουν δυσκολίες,
αλλά βιώνουν και όμορφες στιγμές.
Με αφορμή το παραμύθι του πρώτου εργαστηρίου με πρωταγωνιστή τον Έλφι, η νηπιαγωγός υποδέχθηκε τους μαθητές με μία ανακοίνωση ότι ένας από τους ήρωες του παραμυθιού, ο πιγκουίνος, τους στέλνει χαιρετισμούς με μια αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων, στην οποία είναι «τιμώμενα πρόσωπα» ο ίδιος και η οικογένειά του!
Προκειμένου να κατανοήσουν οι μαθητές γιατί η οικογένεια του πιγκουίνου είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας, ο εκπαιδευτικός προβάλλει αποσπάσματα από το βίντεο με τίτλο «Πιγκουίνοι» από τη συλλογή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ της Disney «Ο μαγικός κόσμος των ζώων», 2009.
Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του πιγκουίνου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδήγησε στον ορισμό της πυρηνικής οικογένειας.
Πυρηνική οικογένεια: αποτελεί την κύρια μορφή οικογένειας. Δημιουργείται με το γάμο και αποτελείται από τους συζύγους μόνο ή από τους συζύγους και τα παιδιά τους.
Τα παιδιά στο τέλος ζωγράφισαν την πυρηνική οικογένεια του πιγκουίνου.
Στο τέλος της ημέρας, τα νήπια πήραν μαζί τους μία εργασία για το σπίτι!!! Η εργασία προάγει την συνεργασία με την οικογένεια και θα παρουσιαστεί σε άλλο σημείο του εργαστηρίου.
Σε επόμενη δραστηριότητα, οι μαθητές ήρθαν πρώτη φορά σε επαφή με την δράση του οικογενειακού συμβουλίου!! Αρχικά, χωρίστηκαν σε τετραμελείς ομάδες προσομοιώνοντας σε κάθε ομάδα μία πυρηνική οικογένεια με δυο γονείς και δύο παιδιά. Ο εκπαιδευτικός μοίρασε σε κάθε «τετραμελή οικογένεια» ένα φύλλο Α4 με μία προβληματική κατάσταση για την πυρηνική οικογένεια που απαιτεί λύση. Τα μέλη της «οικογένειας» έκαναν «οικογενειακό συμβούλιο» με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών για να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημά τους. Στο τέλος, κάθε ομάδα παρουσίασε τις προτεινόμενες λύσεις στην ολομέλεια της τάξης.
Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με την καταγραφή των θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών της πυρηνικής οικογένειας σε έναν λευκοπίνακα Google Jamboard με χαρτάκια.
Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με δραστηριότητες αξιολόγησης για την κατανόηση της δομής της πυρηνικής οικογένειας από τα νήπια. Τα παιδιά κατασκεύασαν με τουβλάκια την πυρηνική οικογένεια.
Πρόσθετα, επεξεργάστηκαν το υλικό που έφεραν από την εργασία από το σπίτι- τις παλάμες των μελών της οικογένειάς τους και τη λίστα με το τί κάνουν με την οικογένειά τους. Κάθε νήπιο παρουσίασε σε ποιον ανήκει κάθε παλάμη και τις σειροθέτησαν ανάλογα με το μέγεθος και τις καταμέτρησαν.
“Οι παλάμες των μελών της οικογένειάς μου”
Οι παλάμες συνέθεσαν μια υπέροχη βεντάλια καρδιάς με τίτλο:
“Την οικογένειά μου την έχω πάντα στην καρδιά μου”
“Τί κάνω με την οικογένειά μου”
Παρουσιάστηκαν στην τάξη οι λίστες που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι και όλοι μαζί φτιάξαμε ένα ιστόγραμμα στο διαδικτυακό εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης Bubbl.us.
Το εργαστήριο ενισχύθηκε από την αφήγηση του παραμυθιού “Η οικογένεια Ψιλοκοντού” (Μαρίνος Γ., 1995, εκδ.Κέδρος), ενώ με αφορμή το παραμύθι πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το τι κάνει το κάθε παιδί για να βοηθήσει την οικογένειά του.