Μαθαίνουμε για τη μέλισσα…καλλιεργούμε τον προφορικό λόγο!

Μιλώντας για τα έντομα, δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια αναφορά και στη μικρή μας μέλισσα. Συζητάμε με τα παιδάκια μας για το ότι οι μέλισσες ανήκουν στην κατηγορία των εντόμων. Μαθαίνουμε ότι οι μέλισσες χωρίζονται σε ομάδες και κάθε ομάδα έχει τα δικά της καθήκοντα: βασίλισσα, εργάτριες, κηφήνες, και αναφέρουν λίγα λόγια για τα καθήκοντα της κάθε ομάδας.

Μαθαίνουμε για την ανατομία της μέλισσας. Το σώμα της μέλισσας αποτελείται από τρία μέρη: το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά. Έχει 6 πόδια, 2 κεραίες, μία προβοσκίδα για να ρουφά το νέκταρ και ένα κεντρί.

Συζητάμε για την ανάπτυξη της μέλισσας που διέρχεται από τρία στάδια: το αυγό, τη προνύμφη και τη νύμφη. Τα παιδιά παρατηρούν και αναφέρουν.

Συζητάμε για το τι μας προσφέρουν οι μέλισσες: μέλι, βασιλικό πολτό, κερί και πώς παράγεται το μέλι.

Μαθαίνουμε λέξεις σχετικές με τη μέλισσα: βασίλισσα, εργάτρια, κηφήνας, κυψέλη, κηρήθρα, μέλι, γύρη, νέκταρ, μελισσοκόμος, κεντρί, τσίμπημα.

Μαθαίνουμε εκφράσεις για το μέλι και τη μέλισσα: γλυκός σαν μέλι, μέλι γάλα, μήνας του μέλιτος, είναι εργατική σα μέλισσα, στάζει μέλι το στόμα του, αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.

Αναφέρουμε τα μαθήματα που μας δίνουν οι μέλισσες για τη ζωή: σεβασμός στον αρχηγό και τη δημοκρατία, αυτοθυσία για τους άλλους, οργάνωση, συνεργασία.

Πηγή: paidikovasileio.wordpress.com

Ο σκοπός του άρθρου είναι εκπαιδευτικός και μη κερδοσκοπικός, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν.212/93.