Με αφορμή τον ερχομό της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα θέλαμε να σας βοηθήσουμε ώστε να περάσετε τις μέρες αυτές εποικοδομητικά με τα παιδιά σας, στέλνοντάς σας κάποιες προτάσεις βασιζόμενες στα γνωστικά αντικείμενα που επεξεργαζόμαστε με τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. Παρακάτω, σας παρατίθενται μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε μαζί τους, δουλεύοντας με δυο πίνακες του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ενός Έλληνα λαϊκού ζωγράφου.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ
– Αφού έχετε δώσει στα παιδιά να παρατηρήσουν αυτούς τους πίνακες, διαλέγετε έναν και ζητάτε από τα παιδιά να φτιάξουν μια δική τους ιστορία αναφερόμενα σε αυτόν τον πίνακα ή να προσπαθήσουν να του δώσουν έναν τίτλο. Ο, τι σας πουν τα παιδιά το καταγράφετε. (Προσοχή, καμία ιδέα των παιδιών δεν είναι λάθος. Σκοπός εδώ είναι τα παιδιά να εκφραστούν με όποιον τρόπο μπορούν και με ό,τι τους κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον.)
– Ζητάτε από τα παιδιά να σας αναφέρουν ποια έθιμα του Πάσχα αναγνωρίζουν στον κάθε πίνακα και ξεκινάτε μαζί τους με αφορμή αυτό, μια κουβέντα για το τι είναι Πάσχα, τι γιορτάζουμε, ποια είναι τα έθιμα, τι συμβαίνει την κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Έπειτα, αν έχετε διαλέξει το δεύτερο πίνακα τους λέτε να ζωγραφίσουν πώς θα ήταν διαμορφωμένος ο πίνακας την κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ξεχωριστά, δηλαδή τι θα έκανε η οικογένεια ανάλογα με τη μέρα.
– Διαλέγετε μια πασχαλινή συνταγή που θέλετε να φτιάξετε με τα παιδιά και τους τη δίνετε να την αντιγράψουν όπως μπορούν.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
– Ζητάτε από τα παιδιά να μετρήσουν βασικά στοιχεία των πινάκων (π.χ. πόσα πρόσωπα βλέπουν, πόσοι είναι άντρες- γυναίκες, πόσοι φορούν καπέλα κτλ.) και καταγράψουν τους αριθμούς σε ένα χαρτί.
– Κάνετε επανάληψη σε έννοιες χώρου κάνοντας ερωτήσεις στα παιδιά (π.χ. τι βρίσκεται μπροστά από το δέντρο, κάτω από το αρνί, δεξιά από το δέντρο, ανάμεσα κτλ.)
– Πραγματοποιώντας τη συνταγή που αναφέραμε παραπάνω, εμπλέκετε τα παιδιά σε αυτήν βάζοντάς τα να μετρήσουν, να ζυγίσουν ανάλογα με τις δοσολογίες που αναφέρει η συνταγή.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ)
– Δίνετε στα παιδιά τους πίνακες και τους ζητάτε να τους παρατηρήσουν. Έπειτα τους θέτετε ερωτήματα που αφορούν: στο τι ασχολίες παρατηρούν να έχουν οι ήρωες, τι φορούν και γιατί, πότε ντυνόμαστε έτσι, σε ποια εποχή, τι χρώματα διακρίνουν, ποια είναι τα συναισθήματα που νιώθουν βλέποντας τους πίνακες αυτούς, τι νιώθουν οι ήρωες κτλ.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
– Βάζετε τα παιδιά να ψάξουν στον υπολογιστή ή στο κινητό, κάποια παραδοσιακά τραγούδια που ακούμε το Πάσχα και να τα ακούσουν. Ακόμα, μπορούν να ψάξουν να βρουν και τους πίνακες αυτούς που μελέτησαν.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ
– Λέτε στα παιδιά να γίνουν ζαχαροπλάστες ή μάγειρες μαζί σας και υλοποιείτε μια συνταγή (π.χ. πασχαλινά κουλουράκια, τσουρέκι) που έχετε συμφωνήσει μαζί τους.
– Με ό, τι υλικά έχετε στο σπίτι (χαρτί, κουμπιά, πούλιες, κορδέλες, υφάσματα, χαρτοπετσέτες κ.ά.) λέτε στα παιδιά να κατασκευάσουν αυγά, λαμπάδες, καλάθια, ευχετήριες κάρτες.
– Όποιος από εσάς έχει τη δυνατότητα, μπορεί να μεγεθύνει και να εκτυπώσει έναν από τους δυο πίνακες, να τον κόψει σε κομμάτια σαν παζλ κι έπειτα να τα δώσει στο παιδί να τα συναρμολογήσει. Τον πίνακα τον κόβετε σε τόσα κομμάτια όσα νομίζετε ότι θα καταφέρει το δικό σας παιδί.
– Βάζετε παραδοσιακά τραγούδια και ακολουθώντας το ρυθμό χορεύετε.
– Παίζετε αβγοδρομίες (δηλαδή, τοποθετείτε σε ένα κουτάλι ένα βρασμένο αυγό και το κρατάτε με τα δόντια. Θέτετε μια συγκεκριμένη διαδρομή που θα πρέπει να την ακολουθήσετε χωρίς να σας πέσει το αβγό. Κερδίζει όποιος καταφέρει να μεταφέρει τα περισσότερα αυγά χωρίς να του πέσουν.)
Στο άρθρο που προηγείται, έχουν χρησιμοποιηθεί φωτογραφίες από το παρακάτω ιστότοπο. Ο σκοπός του άρθρου είναι εκπαιδευτικός και μη κερδοσκοπικός, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν.212/93.
https://www.catisart.gr/to-pascha-sti-zografiki-tou-theofilou-chatzimichail/