Το σχολικό έτος 2024-2025 υλοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας το eTwinning έργο “STEAM mystery!”
Στο πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε το Μάιο, συμμετείχαν σε αυτό μαθητές 4-6 ετών και οι εκπαιδευτικοί τους από Ελλάδα, Κύπρο, Πορταγαλία, Ιταλία, Τουρκία, Ρουμανία. Είναι προσανατολισμένο στο STEAM και εστιάζει στην επέκταση των γνώσεων και του ενδιαφέροντος των νεαρών μαθητών μας στο πρωταρχικό στάδιο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της τέχνης και των μαθηματικών. Στόχος του έργου είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των παιδιών για το STEAM, τον προγραμματισμό και τη χρήση ρομπότ τάξης (Bee Bot κλπ). Στηρίχθηκε στην καινοτόμο μέθοδο STEAM η οποία προσεγγίζει τη γνώση ολιστικά, συνδυάζοντας διεπιστημονική γνώση από τους 5 τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της τέχνης και των μαθηματικών. Αποτελεί μια εκ των καινοτόμων πρακτικών και βασίζεται στην ομαδική εργασία και την ανάπτυξη της αναλυτικής σκέψης για την επίλυση προβλημάτων.
Το έργο χωρίζεται σε 4 ενότητες. Όλοι οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται για να οργανώσουν και να δημιουργήσουν το εποπτικό υλικό και τις δραστηριότητες κάθε ενότητας έργου και τις αντίστοιχες σελίδες στο twinspace. Όλοι οι δάσκαλοι σε ένα κοινό έγγραφο προτείνουν ιδέες, εργαλεία και δραστηριότητες web 2.0. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε κοινές δράσεις όπως η εβδομάδα κώδικα, η ασφάλεια στο διαδίκτυο και ότι άλλο προκύψει, ανάλογα με τις από κοινού αποφάσεις των εκπαιδευτικών κατά την υλοποίηση του έργου.
Πρωταγωνιστές είναι 4 υπερήρωες, η Shady, ο Aeolus, η Magneta και ο Aqua οι οποίοι χρειάζονται νέες στολές. Ζητούν τη βοήθεια ενός επιστήμονα, του Dr.Steam για να τους δημιουργήσει τις νέες στολές. Ο Dr Steam αποφασίζει να εμπλέξει τα παιδιά για να εξερευνήσουν τις ιδιότητες του φωτός και της σκιάς, του αέρα, του μαγνητισμού και του νερού. Τα παιδιά πρέπει να ολοκληρώσουν διάφορες αποστολές STEAM για κάθε υπερήρωα και να λάβουν ένα μέρος ενός χάρτη προορισμού για το εργαστήριό του.
Οι Στόχοι μας:
Οι μαθητές θα είναι σε θέση να:
Κάνουν προβλέψεις , αναλύσεις και να οργανώνουν υλικά που σχετίζονται με τις πηγές φωτός και τις σκιές, το νερό, τον αέρα και τον μαγνητισμό.
Κάντε πειράματα και εξηγήστε τη διαδικασία
Να ασχοληθεί με τη διδασκαλία του STEAM μέσω του σχεδιασμού, της παρατήρησης, της δοκιμής και της εφαρμογής ιδεών και πρακτικής
Συνεργάζονται με τους συνομηλίκους τους
Εξοικειωθούν με τα πρώτα στάδια προγραμματισμού
Να μάθουν πώς να επικοινωνούν, να εργάζονται και να συνεργάζονται ως ομάδα
Για να διασκεδάσουμε και να μάθουμε να παίζουμε
Οι εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση:
Να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους
Συνεργαστείτε και ανταλλάξτε ιδέες
Αποτελέσματα του έργου:
Μέσα από την προσπάθεια να βρούμε και να βοηθήσουμε τους υπερήρωές μας, προσδοκούμε να επιτύχουμε την ενεργό συμμετοχή των μικρών μας μαθητών. Ακόμη, έχουμε το πλεονέκτημα της προστιθέμενης αξίας που δίνουν στη δουλειά μας οι δραστηριότητες STEAM, για την καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας των μαθητών μας. Τα παιδιά θα μαθαίνουν διασκεδάζοντας μέσα από την υλοποίηση πλήθους συνεργατικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών. Οι δράσεις μας θα κοινοποιηθούν στο twinspace και στα ιστολόγια του σχολείου μας!
- Σεπτέμβριος
-1η Διαδικτυακή Συνάντηση των Εκπαιδευτικών εταίρων
Αρχικά οι εκπαιδευτικοί των συνεργαζόμενων σχολείων συναντήθηκαν διαδικτυακά ώστε να γνωριστούν, να συζητήσουν για τον τρόπο που θα δουλέψουν και να οργανώσουν την πρώτη ενότητα.
-Δημιουργία του Λογότυπου του έργου
Όλα τα συμμετέχοντα σχολεία συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν από κοινού το λογότυπο του έργου. Αρχικά προτάθηκαν διάφορες ιδέες και σχέδια τα οποία τέθηκαν σε ψηφοφορία από τους μαθητές.
Τα παιδιά ψήφισαν και επιλέχθηκε το σχέδιο που πλειοψήφησε. Στη συνέχεια, κάθε σχολείο ανέλαβε να δημιουργήσει ένα μέρος της εικόνας του. Το νηπιαγωγείο μας έφτιαξε το μαγνήτη. Μπορείτε να δείτε παρακάτω το αποτέλεσμα:
- ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : SHADY! (Οκτώβριος-Νοέμβριος)
Σε αυτή την ενότητα, ο ΔΡ. STEAM μας γνωρίζει τη Shady, μια σούπερ ηρωίδα που της αρέσει να παίζει με το φως. 1η Αποστολή μας είναι να φτιάξουμε για τη Shady μια κάπα που δεν μπορεί να τη διαπεράσει το φως. Με αφορμή την αποστολή αυτή οι μαθητές μας πειραματίζονται με το φως και τη σκιά και συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες:
–Animal Shadows
Μαζί με του φίλους μας παίζουμε με το φως και δημιουργούμε με τα χέρια μας εικόνες ζώων. Έπειτα, τις συγκεντρώνουμε σε εικονική έκθεση.
Φτιάξαμε πολλά ζώα με τα χεράκια μας αλλά μας επιλέξαμε να στείλουμε στην έκθεση τον Κύκνο!
Η τελική έκθεση:
-Let’s paint Autumn!
Συνεργαζόμαστε και δημιουργούμε μαζί μια έκθεση σκιών από φθινοπωρινές εικόνες: To νηπιαγωγείο Αλιάρτου έφτιαξε ένα φθινοπωρινό δέντρο κι εμείς τη σκιά του.
-Match the shadow! – collaborative game in pairs

Συναντιόμαστε με τους φίλους μας και παίζουμε διαδικτυακά το παιχνίδι “Ταίριαξε τη σκιά”
-Shady and her Cape!
Όμως πώς φανταζόμαστε τη Sahdy; Πώς μπορεί να μοιάζει; Εμείς τη φανταζόμαστε ένα σούπερ παιδί σαν εμάς, γι’ αυτό κάναμε το μοντέλο για το σχήμα της! Είναι μαύρη σαν σκιά και χρυσή φαν δυνατό φως. Σχεδιάσαμε, κόψαμε και κολλήσαμε μάτια, μύτη και στόμα. Τα μαλλιά της φαίνονται ξανθά στο φως…Για να φτιάξουμε τον μανδύα της χρησιμοποιήσαμε μαύρο παχυ ύφασμα και προσθέσαμε υλικά που φέραμε από το σπίτι και δοκιμάσαμε να μην αφήνουν καθόλου φως. Είναι η παρέα μας και μαθαίνουμε μαζί της πολλά πράγματα για το φως και τις σκιές!
Η δική μας Shady και η Αδιάφανη κάπα της !
Δείτε όλες τις προσπάθειες σε ένα βίντεο:
Και καθώς όλοι οι φίλοι μας τα κατάφεραν κι έφτιαξαν μια αδιάφανη κάπα για τη Shady, η ντουλάπα της είναι γεμάτη με φανταστικές κάπες φτιαγμένες από τα χεράκια μας.!
Συνεχώς παρακολουθουσαμε και συζητούσαμε στο Twinspace και τις προσπάθειες των φίλων μας. Στο τέλος της ενότητας, ελέγξαμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε και αξιολογήσαμε την συμμετοχή μας στις δραστητιότητες.
Ο Dr Steam μας έστειλε μήνυμα και μας είπε πως είναι πολύ περήφανος για εμάς καθώς τα καταφέραμε περήφημα. Μας έστειλε τα βραβεία της Shady και ένα κομμάτι από το χάρτη για το εργαστήριό του.
-Code Week
Συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κώδικα και μαζί με τους εταίρους μας δημιουργούμε τη συμμαχία” STEAM mystery!- Find my shadow!” για την πρόκληση Code Week 4all Challenge.
- UNIT 2: AEOLUS (Δεκέμβριος-Ιανουάριος)
Στη δεύτερη ενότητα παρέα με τον Dr STEAM γνωρίζουμε τον AEOLOUS (Αίολο) και μαζί του πειραματιζόμαστε με τον αέρα. Ανακαλύπτουμε τη δύναμη, τις ιδιότητές του και τους τρόπους που επηρεάζει τον άνθρωπο. Αποστολή μας από τον Dr. Steam αυτή τη φορά να φτιάξουμε για τον Αίολο γυαλιά που να δείχνουν την ένταση και την κατεύθυνση του Ανέμου.
-Aeolus and his glasses
Αλήθεια, θέλετε να μάθετε πως εμείς τον φανταζόμαστε τον Αιόλο; Φανταζόμαστε ότι ο Αίολος μοιάζει με ένα σύννεφο που έχει κινητικές δυνάμεις. Μερικά μπλε σύρματα του δίνουν αυτές δυνάμεις. Προστατεύει τα μάτια του με μεγάλα διάφανα γυαλιά από πλαστικό. Αυτά τα σούπερ γυαλιά έχουν αδιάβροχες κορδέλες που δείχνουν τη δύναμη του ανέμου και την κατεύθυνσή του. Ο Αίολος ειναι στην παρέα μας για λίγο καιρό. Μαθαίνουμε πράγματα μαζί του και μας βοηθά κάθε πρωί να καταγράφουμε την κατεύθυνση και τη δύναμη των ανέμων όταν παρατηρούμε τον καιρό.
-Let’s be engineers – The most efficient car/Students meeting race
Με τη βοήθεια του Αιόλου, φτιάξαμε ένα αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά και πειραματιστήκαμε για να το κάνουμε να κινείται όσο πιο μακριά γίνεται. Αλλάξαμε τις ρόδες και βάλαμε περισσότερο αέρα στο μπαλόνι. Βάλαμε σημάδια κάθε μέτρο μετρώντας με ένα μέτρο. Βάλαμε τα δυνατά μας και τελικά καταφέραμε να κινηθούμε σε απόσταση 2,70μ! Στη συνέχεια απολαύσαμε έναν αγώνα με τους φίλους μας σε μια διαδικτυακή συνάντηση. Ήταν υπέροχο να βλέπουμε τα αυτοκίνητά τους και να συναγωνιζόμαστε όλοι μαζί!
–Blowing painting! Ζωγραφίζουμε σε ζευγάρια
-Collaborative book
Ένα φύλλο χαρτιού ταξιδεύει στα σχολεία της Ευρώπης με τη βοήθεια του ανέμου… Τα παιδιά που το βρίσκουν κάθε φορά σημειώνουν πάνω του τι μπορεί να κάνει με τη βοήθεια του ανέμου για να συνεχίσει το ταξίδι του. Έτσι, όλα τα σχολεία συνεισφέραμε στη δημιουργία ενός βιβλίου με θέμα τη δύναμη του αέρα.
Εμείς, είπαμε πως ο αέρας κάνει τα φύλλα των δέντρων να κουνιούνται ή να πέφτουν και λυγίζει τα κλαδιά τους. Έπειτα, το ζωγραφίσαμε σε μια από τις σελίδες του βιβλίου.
Εσείς ξέρετε τι μπορεί να κάνει ο αέρας με τη δύναμή του; Ξεφυλλίστε το βιβλίο μας και θα μάθετε.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3: MAGNETA! (Φεβρουάριος-Μάρτιος)
Στην ενότητα αυτή γνωρίσαμε κα ανακαλύψαμε τις δυνάμεις της τρίτης Σούπερ Ηρωίδας μας, της Magneta! Ο Dr Stεam είχε μια νέα αποστολή για εμάς: Nα φτιάξουμε για εκείνη νέα περιβραχιόνια και κάπα και να ανακαλύψουμε το Μαγνητισμό.
Αρχικά τη φανταστήκαμε, την ζωγραφίσαμε και την κατασκευάσαμε. Φανταστήκαμε τη Μαγνκέτα σαν ένα σούπερ κορίτσι και της δώσαμε το σχήμα του σώματός μας. Με τα μαγνητικά της περιβραχιόνια έλκει αντικείμενα από σίδερο και ατσάλι. Η κάπα της απεικονίζει αντικείμενα που έλκει. Τα παιδιά τα μάζεψαν αφού πειραματίστηκαν στο σπίτι με τη συμμετοχή των γονιών τους. Είναι η νέα μας συμμαθήτρια, μας συνοδεύει στα πειράματά μας και μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τον μαγνητισμό μαζί της!!!


-STEAM Δραστηριότητες -Μαγνητισμός
Στο πλαίσιο της ενότητας αυτής, ασχοληθήκαμε με τον μαγνητισμό και υλοποιήσαμε σχετικές STEAM δραστηριότητες.

-Συνεργατικές Δραστηριότητες:
Beebot Challenge 2: Σε αυτή τη δραστηριότητα συνεργαζόμαστε σε ζευγάρια που έχουμε δήλωσε σε συνεργατικό έγγραφο. Το ένα σχολείο πειραματίζεται με αντικείμενα στην τάξη και επιλέγει δύο που έλκονται από τον μαγνήτη και δύο που δεν έλκονται. Στέλνει φωτογραφίες αυτών των αντικειμένων στο συνεργαζόμενο σχολείο. Το σχολείο που έλαβε τις φωτογραφίες των αντικειμένων θα τα τοποθετήσει σε διαφορετικά τετράγωνα σε ένα απλό χαλάκι τύπου beebot. Τα παιδιά θα κάνουν τις προβλέψεις τους για το αν έλκονται ή όχι από τον μαγνήτη. Στη συνέχεια, θα τοποθετήσουν έναν μαγνήτη μπροστά από το beebot και θα τον οδηγήσουν σε κάθε αντικείμενο για να δουν αν η πρόβλεψή τους είναι σωστή.

Παίζουμε μαζί! Συναντηθήκαμε διαδικτυακά με το συνεργαζόμενο 9ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και παίξαμε μαζί On line το παιχνίδι “Βάλε το μαγνήτη στο κουτί του”. Μας άρεσε τόσο πολύ που το παίξαμε ξανά και ξανά! Ευχaριστούμε πολύ την κα Ελένη Χολίδου και του μαθητές της για τη συνεργασία!
Πειραματιζόμαστε μαζί: Βοηθήσαμε να φτιάξει η Mαγνετα ένα βιβλίο με πειράματα για το μανγητισμό ώστε να το δείξει δτους φίλους της, τον Αeolus, τον Aqua και τη Shady.
-Χορεύουμε μαζί/Διαδικτυακή συνάντηση Μαθητών
Μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία συναντήθηκαν διαδικτυακά, συζήτησαν για τις εμπειρίες τους σχετικά με την ενότητα του μαγνητισμού και έπαιξαν μαζί. Γυρίζαμε τον τροχό και χορέψαμε το μαγνητικό χορό: όταν τύχαινε αντικείμενο που έλκει ο μαγν’ήτης, οι μαθητές έρχονταν κοντά αγκαλιάζονταν. Όταν ο τροχός τύχαινε αντικείμενο που δεν έλκει ο μαγνήτης, χόρευαν σε απόσταση. Πραγματικά, πολύ το διασκεδάσαμε!

-Εμπλοκή των Γονέων: Oι οικογένειες των μαθητών στην συμμετείχαν ενεργά στην ενότητα αυτή. Κατόπιν συνεννόησης με τις εκπαιδευτικούς ενθάρρυναν τα παιδιά τους να πειραματιστούν και στο σπίτι με μαγνήτες και να ανακαλύψουν τις ιδιότητές τους. Ανακάλυψαν στο σπίτι τους ποια αντικείμενα έλκονται από το μαγνήτη και ποια όχι και στη συνέχεια έστειλαν φωτογραφίες από εκείνα που έλκονται. Οι εικόνες των παιδιών συζητήθηκαν στο στην τάξη και στη συνέχεια εκτυπώθηκαν και κολλήθηκαν από τα παιδιά στην κάπα της Magneta. Έτσι η Magenta έχει μια κάπα που απεικονίζει τα αντικείμενα που έλκει στα σπίτια των μαθητών.
-Εξερεύνηση του Twinspace & Αξιολόγηση της ενότητας
Οι μαθητές στο τέλος της ενότητας περιηγήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς τους στο Twinspace, παρατήρησαν την πρόοδο της δουλειάς τους και τη δουλειά των συνεργατών μας. Συζήτησαν για τις εμπειρίες τους και τέλος αξιολόγησαν τη συμμετοχή τους και τις γνώσεις που απέκτησαν.

Στο τέλος της ενότητας, ο Dr Steam μας αντάμειψε για την εξαιρετική δουλειά μας. Mε χαρά παραλάβαμε ένα κουτί που περιείχε όμορφες εκπληξεις! Δυο κομμάτια παζλ για να ανακαλύψουμε το εργαστήριό του, ένα μεγάλο βραβείο Magneta για την τάξη μας και μικρότερα για να το κολλήσουν οι μαθητές μας στην καρτέλα βραβείων του Dr STEAM. Είμαστε τόοοσο περήφανοι!
- ΕΝΟΤΗΤΑ 4 : Aqua! (Απρίλιος-Μάιος)
Σε αυτή την ενότητα πειραματιζόμαστε με το νερό και τις ιδιότητές του. Γνωρίζουμε και κατασκευάζουμε την Aqua. και μαθαίνουμε για τις σούπερ δυνάμεις της. Αποστολή μας να φτιάξoυμε ένα αδιάβροχο φόρεμα για αυτήν. Πειραματιζόμαστε παρέα και ανακαλύπτουμε πολλά για το νερό.
Να η Aqua μας! Το σώμα της είναι γεμάτο «νερό βροχής» που μαζεύει από το “συννεφένιο” κεφάλι της. Μπορεί πραγματικά να βγάζει νερό από τα χέρια της! Φοράει πάντα μια πλήρως αδιάβροχη κάπα από νάιλον-πλαστικό για να την τυλίγουμε όταν χρειάζεται. Συνοδεύει την τάξη μας όσο μαθαίνουμε πολλά πράγματα για το νερό.
Παρατηρούμε, κάνουμε υποθέσεις, πειραματιζόμαστε, ανακαλύπτουμε ! Διαλύεται ή όχι; Βυθίζεται ή επιπλέει; Γιατί τα βλέπουμε ανάποδα μέσα από νερό; Έχει χρώμα και οσμή; Αυτά και άλλα πολλά μας προβλημάτισαν στην ενότητα αυτή.
- Πειραματιζόμαστε μαζί: Μαζί με τους φίλους μας από το Νηπιαγωγείο Ανάγειας Κύπρου, κάναμε ένα πείραμα με το νερό. Αλήθεια γίνεται το νερό να “περπατάει”?
- Beebot Challenge 3!: Σε αυτήν την πρόκληση με τα Βeebot, χωριστήκαμε σε ομάδες των τεσσάρων σχολείων. Κάθε ομάδα ήταν υπεύθυνη για ένα μέρος της διαδικασίας του κύκλου του νερού (εξάτμιση, συμπύκνωση, βροχόπτωση, συλλογή). Το σχεδιάσαμε και ανεβάσαμε το σχέδιό μας στη σελίδα της ομάδας μας στο συνεργατικό εργαλείο Canva. Έπειτα σχεδιάσαμε διαδρομές με τον κύκλο του νερού και προγραμματίσαμε το Beebot να τον ακολουθήσει.
- 8 Mαίου-Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης: Η διαδικασία της μάθησης μεταφέρεται έξω από την τάξη! Τα παιδιά έκαναν δημιουργούν εικαστικές δραστηριότητες έξω στην αυλή. Πειραματίζονται με το νερό και τα χρώματα ώστε να φτιάξουν μια αφίσα για τη γιορτή της μητέρας! Στη συνέχεια όλες οι δημιουργίες των συνεργατών μας συγκεντρώθηκαν σε μια εικονική εκθεση.
- The Travel of Water Drop!(Το ταξίδι της σταγόνας): Ένα ψηφιακό βιβλίο που γράφτηκε με τη συνεργασία των μαθητών του προγράμματος. Τα συνεργαζόμενα σχολεία σε ζευγάρια δημιούργησαν τις σελίδες του βιβλίου που περιγράφει το ταξίδι της σταγόνας σε υδάτινους πόρους των χωρών τους. Ένα σχολείο παρουσιάζει τον υδάτινο προορισμό του τόπου του, σταθμό του ταξιδιού της σταγόνας και το δεύτερο σχολείο φτιάχνει την εικόνα του όπως τη φαντάζεται για το βιβλίο μας. Το σχολείο μας παρουσίασε το Φράγμα των Μπραμιανών, όπου είναι γνωστό πως κατοικεί ο Μπραμιανούλης. Οι φίλοι μας από το 90 Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης ενθουσιάστηκαν που είναι σημαντικός υδροβιότοπος για πολλά είδη πουλιών και αυτό επέλεξαν να ζωγραφίσουν. Στη συνέχεια, το σχολείο μας ανέλαβε να ζωγραφίσει για το βιβλίο εικόνα εμπνευσμένη από τον Ποταμό Επινέα που παρουσίασε το 3ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης. Μας εντυπωσίασε ο μύθος του όμορφου Επινέα και της αγαπημένης του Τυρώς και το αποτυπώσαμε εικαστικά.
- Σώσε τον Ωκεανό! -Παίζουμε μαζί: Αυτή τη φορά ο Dr STEAM μας ανέθεσε να παίξουμε ένα παιχνίδι με θέμα τη θαλάσσια ρύπανση. Αφού μάθαμε για την ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε τις θάλασσές μας καθαρές. Συνεργαστήκαμε λοιπόν με τους φίλους μας από το 1ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας για να το κάνουμε παίζοντας ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Γνωριστήκαμε καλύτερα, απολαύσαμε το παιχνίδι και τραγουδήσαμε παρέα.
- Νερό, ένας πολύτιμος πόρος. Εμπλοκή Γονέων: Ανάμεσα σε άλλα μάθαμε ακόμη ότι το νερό είναι πολύ πολύτιμο αγαθό και ένας πόρος που δεν είναι ανεξάντλητος. Γι’ αυτό συνειδητοποιήσαμε πως δεν πρέπει να το σπαταλάμε. Σε αυτό μας βοήθησαν οι γονείς μας με τους οποίους συζητήσαμε τρόπους που μπορούμε στο σπίτι μας εξοικονομούμε νερό και προετοιμάσαμε μια αφίσα. Σε επόμενη φάση τους παρουσιάσαμε στην τάξη και έτσι ανταλλάξαμε πολύτιμες ιδέες για να εξοικονομούμε νερό. Γονείς σας ευχαριστούμε!

- Water Dance: Συναντιόμαστε και χορεύουμε μαζί: Συναντηθήκαμε διαδικτυακά με τους φίλους μας από το Νηπιαγωγείο Castellone ICS Alighieri Formia της Ιταλίας, το 1ο Πειραματικό Ιεράπετρας, το 6ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης, το 2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου και χορέψαμε μαζί το χορό του νερού. Γυρίζαμε τον τροχό της τύχης που απεικόνιζε διάφορα αντικείμενα και αν το αντικείμενο που έτυχε επέπλεε χορεύαμε, εαν βούλιαζε καθόμασταν στη θέση μας! Περάσαμε υπέροχα!
Καθώς ολοκληρώσαμε την τέταρτη και τελευταία ενότητα του έργου μας λάβαμε από τον Dr STEAM τα βραβεία μας και τα τελευταία κομμάτια του παζλ για το εργαστήριό του. Ολοκληρώσαμε το παζλ και επιτέλους αποκαλύψαμε το φανταστικό του εργαστήριο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που τα καταφέραμε! Κυρίως όμως είμαστε ικανοποιημένοι για την δημιουργική διαδρομή μας εως εδώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπέροχους συνεργάτες μας, συνοδοιπόρους στη φανταστική αυτή μαθησιακή περιπέτεια!
Επισφραγίζουμε την ολοκλήρωση του κύκλου Steam mystery με την απονομή των τελικών πιστοποιητικών συμμετοχής και διασκεδάζουμε με μια μικρή γιορτή στην τάξη μας.
Η αξιόλογη προσπάθεια και η ενεργός συμμετοχή μας στο έργο αυτό επιβραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς μας από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning.






























