Σάββατο του Λαζάρου

Το Σάββατο που μας έρχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει το Σάββατο του Λαζάρου.

Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία τον είχαν φιλοξενήσει πολλές φορές στη Βηθανία κοντά στα Ιεροσόλυμα. Λίγες μέρες πριν από το πάθος του Κυρίου ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και πέθανε. Όταν έφθασε ο Ιησούς Χριστός στη Βηθανία, ο Λάζαρος ήταν νεκρός ήδη τέσσερις μέρες. Τότε ο Ιησούς ζήτησε να δει τον τάφο του. Όταν έφτασε εκεί ο Ιησούς είπε στο Λάζαρο: “Λάζαρε, βγες έξω” κι ο Λάζαρος αναστήθηκε.

Έθιμα για το Σάββατο του Λαζάρου

Σύμφωνα με την παράδοση, το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα «Λαζαράκια».  Τα «Λαζαράκια» είναι ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου, που συμβολίζουν το Λάζαρο που αναστήθηκε. Είναι νηστίσιμα και ελαφρώς γλυκά. Νοστιμίζουν με σταφίδες, κανέλα, γαρύφαλλα αλλά και γλυκάνισο.

Σάββατο του Λαζάρου -Το έθιμο θέλει Λαζαράκια, κάλαντα και βάγια [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Άλλο έθιμο θέλει σε αρκετά χωριά, κορίτσια, που τα ονομάζουν «Λαζαράκια» ή «Λαζαρίνες» να μαζεύουν λουλούδια, να στολίζουν ένα καλαθάκι

και την επόμενη ημέρα, την Κυριακή των Βαΐων, κρατώντας το να πηγαίνουν στα σπίτια του χωριού, τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου, τα οποία από μέρος σε μέρος έχουν διάφορες παραλλαγές.