Φεβ 02 2009

χειμερινές αποδράσεις

Συντάκτης:

Αφιέρωμα: Στην Ελλάδα του χειμώνα

 10 + 3 νομοί για χειμερινές αποδράσειςΑνοιξη μέσα στο χειμώναΌλη η Ελλάδα είναι όμορφη, τα ορεινά τα μέρη όμως έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Κι είναι μεγάλο κρίμα που ο ΕΟΤ δεν έχει διαφημίσει τα ελληνικά βουνά. Μα για να λέω και του στραβού το δίκιο, έχω σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο είναι έτοιμη η ορεινή Ελλάδα να υποδεχθεί ξένους τουρίστες. Σε αυτό το αφιέρωμα, λόγου χάριν, ξεκινήσαμε καταμετρώντας τους νομούς όπου έχει «ψιλοαναπτυχθεί» αυτό που λέμε ορεινός και χειμερινός τουρισμός. Βρήκαμε 25 νομούς από τους 51 συνολικά της χώρας και από αυτούς αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τους μισούς, λόγω έλλειψης χώρου, ενώ η επιλογή έγινε απολύτως τυχαία.

Η Ελλάδα του χειμώνα

 

? Νομός Αρκαδίας

Εξερευνώντας το Μαίναλο

 

? Νομός Αχαΐας

Περί τα Καλάβρυτα

 

? Νομός Αιτωλοακαρνανίας

Ναύπακτος και Ορεινή Ναυπακτία

 

? Νομός Ιωαννίνων

Στα Ζαγοροχώρια

 

? Νομός Τρικάλων

Στα χωριά του Κόζιακα

 

? Νομός Καρδίτσας

Με επίκεντρο τη Λίμνη Πλαστήρα

 

? Νομός Λαρίσης

Γύρω από τον Κίσσαβο

 

? Νομός Μαγνησίας

Ώρα για Πήλιο

 

? Νομός Ημαθίας

Στη Νάουσα και στα χιονοδρομικά

 

? Νομός Πιερίας

Ατενίζοντας τον Όλυμπο

 

? Ανατολική Στερεά

…Όχι μόνο στην Αράχωβα

 

Ετσι λοιπόν, γυρίζοντας την Ελλάδα, βρήκαμε υπέροχα μέρη, πανέμορφους ξενώνες και φάγαμε πολλές φορές εξαιρετικά. Είδαμε, αν θέλετε, τα θαύματα που μπορεί να δημιουργήσει το μεράκι και το φιλότιμο. Από την άλλη όμως διαπιστώσαμε για ακόμα μια φορά ότι πάσχουμε από έμψυχο υλικό, είτε αυτό λέγεται ξενοδόχος είτε ρεσεψιονίστας είτε σερβιτόρος είτε μάγειρας είτε εστιάτορας είτε ταξιτζής είτε ό,τι άλλο. Συναντήσαμε ελάχιστους πραγματικά επαγγελματίες και κάμποσους πεφωτισμένους ερασιτέχνες, στο σύνολο όμως λίγους για να φέρουν την πολυπόθητη «άνοιξη» στις τουριστικές υπηρεσίες της χώρας – που, κακά τα ψέματα, όταν μιλάμε για χειμερινές εκδρομές, απευθύνονται στον Ελληνα ταξιδιώτη ο οποίος, σε κάθε του έξοδο από την πόλη, έχει να αντιμετωπίσει το «κακό» που υπερισχύει. Εστιάτορες – επίδοξοι δηλητηριαστές, άσχετοι μάγειροι, αδιάφοροι και αγενείς σερβιτόροι, ξενοδόχοι που ως γιδοβοσκοί θα ήταν σαφώς πιο επιτυχημένοι και ρεσεψιονίστες με την «ξινίλα» όλου του κόσμου αποτυπωμένη στο πρόσωπο. Και επειδή κι εμείς άνθρωποι είμαστε (εγώ και η Κυριακή που ετοιμάσαμε αυτό το αφιέρωμα), το πρώτο πράγμα που μετρούσαμε πλέον σε έναν ξενώνα ήταν το χαμόγελο και, βέβαια, την καθαριότητα. Ισως κάποιοι «καλοί» ξενώνες να μας ξέφυγαν, σίγουρα όμως σε αυτούς που προτείνουμε δεν παρεισέφρησε κανένας κακός. Το ελπίζουμε ολόψυχα.Καλές Διακοπές, Ντίνος Κιούσης   

* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.