Μαρ 12 2009

λύσεις για χάι-τεκ προβλήματα

Συντάκτης:

 Του PAUL BOUTIN  The New York Times 13/3/09

 Πίσω από το ταμείο του smoke Shop no.2 στο Σαν Φρανσίσκο, ο Sam Azar περνά την πιστωτική κάρτα ενός πελάτη για να χρεώσει ένα πακέτο τουρκικά τσιγάρα. Ο κ. Azar την περνάει ξανά. Καμία τύχη. Ενώ οι πελάτες αρχίζουν να κάνουν ουρά, σκύβει κάτω από τον  πάγκο και βγάζει μια μαύρη πλαστική σακούλα. Τυλίγει μια στρώση πλαστικού γύρω από  την κάρτα  και την ξαναπερνά από το μηχάνημα. Επιτέλους. Το ποσό εγκρίνεται. “Δεν γνωρίζω πώς γίνεται αυτό, αλλά δουλεύει μια χαρά”, λέει ο κ. Azar, ο οποίος έμαθε αυτό το κόλπο από κάποιον άλλο υπάλληλο πριν από χρόνια. Η Verifone, η εταιρία που κατασκευάζει το μηχάνημα ανάγνωσης καρτών του καταστήματος, δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται ότι το κόλπο με την πλαστική σακούλα πιάνει. Είναι όμως ένα από τα τρικ χαμηλής τεχνολογίας για την επιδιόρθωση βλαβών υψηλής τεχνολογίας που έχουν ανακαλύψει άνθρωποι χωρίς πτυχία μηχανικής-συχνά από απελπισία-και τα έχουν μοιραστεί με άλλους. Η κλονισμένη παραπέουσα οικονομική κατάσταση είναι πολύ πιθανό να γεννήσει πολλά ακόμη τέτοια κόλπα. Κάποια από αυτά, προκαλούν αμφισβήτηση όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργούν ή ακόμη και για το αν όντως λειτουργούν. Πολλές τέτοιες πατέντες όμως, έχουν επιστημονική εξήγηση.

 

Η μπαταρία του κινητού  

Αν η μπαταρία του κινητού τηλέφωνου σας αδειάζει πολύ γρήγορα, ενώ αυτό παραμένει σε αδράνεια στην τσέπη σας, το πρόβλημα  μπορεί  εν μέρει να  οφείλεται στο ότι η τσέπη σας είναι πολύ ζέστη «Οι μπαταριές των κινητών κρατάνε λίγο περισσότερο αν διατηρούνται δροσερές» υποστηρίζει ο Isadora Buchanan, επιμελητής του website του Πανεπιστήμιου Battery. Η θερμότητα του ανθρωπινού σώματος, όπως μεταδίδεται μέσω του υφάσματος  στο κινητό που βρίσκεται μέσα στην τσέπη, αρκεί για να επιταχύνει τη χημική διεργασία στο εσωτερικό της μπαταριάς του τηλεφώνου. Αυτό την κάνει να αδειάζει γρηγορότερα. Για να κρατάτε το κινητό πιο δροσερό, μπορείτε να το μεταφέρετε στην τσάντα ή στη ζώνη σας. Με την ίδια μέθοδο, μπορείτε να διατηρήσετε περισσότερο την μπαταρία σας αν βρεθείτε χωρίς φορτιστή μακριά  από το σπίτι. Κλείστε το τηλέφωνο και τοποθετείστε το στο ψυγείο του ξενοδοχείου όλη νύχτα, για να επιβραδύνετε τη φυσική τάση της μπαταρίας να αποφορτίζεται.

 

Τηλεχειριζόμενο κλειδί ΙΧ

Ας υποθέσουμε ότι το τηλεχειριστήριο του αυτοκινήτου σας δεν έχει την εμβέλεια για να φτάσει το αυτοκίνητό σας στην άλλη άκρη του παρκινγκ. Τοποθετήστε το μεταλλικό τμήμα του τηλεχειριστηρίου στο σαγόνι σας και πιέστε το κουμπί ξεκλειδώματος. Σύμφωνα με τον Tim Pozar, μηχανικό τηλεπικοινωνιών στη Silicon Valley, το κόλπο αυτό μετατρέπει το κεφάλι σας σε κεραία.

Ο κ. Pozar εξηγεί: «Προκαλείται χωρητική σύζευξη του τηλεχειριστηρίου με το κεφάλι σας. Χάρη στα υγρά του εγκεφάλου, το κεφάλι καταλήγει να γίνεται καλός αγωγός. Δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά λειτουργεί». Χρησιμοποιώντας το κεφάλι σας, επεκτείνετε την ασύρματη εμβέλεια του κλειδιού σας για αρκετά μέτρα.

 

Άδειο δοχείο μελάνης

Αν το δοχείο μελάνης του εκτυπωτή σας αδειάσει ενώ βρίσκετε στη φάση ολοκλήρωσης μιας σημαντικής εκτυπωτικής εργασίας, αφαιρέστε το δοχείο και θερμάνετέ το με το πιστολάκι των μαλλιών για 2-3 λεπτά. Κατόπιν, τοποθετήστε το δοχείο πίσω στον εκτυπωτή και δοκιμάστε να τυπώσετε όσο είναι ακόμα ζεστό.

Σύμφωνα με τον Alex Cox, προγραμματιστή από το Σιάτλ, «ο ζεστός αέρας από το πιστολάκι θερμαίνει το παχύρρευστο μελάνι και το βοηθά να περάσει από τα μικροσκοπικά στόμια στο δοχείο».

 Κινητό στην τουαλέτα

Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε: σας έπεσε το κινητό μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας. Αφαιρέστε αμέσως την μπαταρία, προτού τα ηλεκτρονικά βραχυκυκλώματα κάψουν το ευαίσθητο εσωτερικό του τηλεφώνου. Κατόπιν, σκουπίστε απαλά το τηλέφωνο με μια πετσέτα και ρίξτε το μέσα σε ένα βάζο με ρύζι.

Είναι όπως όταν βάζετε μερικά σπυριά ρυζιού μέσα στην αλατιέρα. Το ρύζι έχει υψηλή χημική συνάφεια με το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι τα μόρια του ρυζιού ασκούν σχεδόν μαγνητική έλξη στα μόρια του νερού, τα οποία θα διαποτίσουν το ρύζι αντί να κυλούν μέσα στο τηλέφωνο.

 

Ακάθαρτοι δίσκοι

Χρειάζεται να καθαρίσετε ένα DVD ή CD που «πηδάει», αλλά ως τυπικός εργένης δεν διαθέτετε κανένα καθαριστικό υγρό; Βουτήξτε ένα πανί σε βότκα η στοματικό διάλυμα.

Το αλκοόλ είναι ισχυρός διαλυτής, απολύτως ικανός να διαλύει δακτυλικά αποτυπώματα και βρωμιά από την επιφάνεια. Ένα μπουκάλι στοματικού διαλύματος 5 δολ. στο φαρμακείο του σπιτιού σας μπορεί να κάνει την ίδια δουλεία με ένα μπουκάλι καθαριστικού υγρού για δίσκους  DVD των 75 δολ. Άλλωστε είναι πολύ πιο ανδροπρεπές να καθαρίζεις ένα δίσκο με βότκα Stolichnaya από το να παιδεύεσαι με ένα σετ καθαρισμού δίσκων. 

 

Από  μαθητές της Α