Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Erasmus+ Days τις οποίες διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και που θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα 13-18 Οκτωβρίου 2025, οι μαθητές μας θα λάβουν μέρος στο παιχνίδι «Ψάχνουμε τον κρυμμένο πράσινο θησαυρό».
Πήραν λοιπόν τις γλάστρες, τα χρώματα και τα πινέλα τους και μεγαλούργησαν! Ζωγράφισαν πανέμορφες γλάστρες με σκοπό να τις προσφέρουν σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη να βλέπουν λίγο παραπάνω πράσινο!
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού μπορεί να βρει μία τέτοια γλάστρα, ένα τέτοιο γλαστράκι…είναι καλά κρυμμένα και περιμένουν να τα ανακαλύψετε!!!
Η πρωτοβουλία αυτή άντλησε έμπνευση από τον κανόνα 3-30-300 που υπάρχει στη Στρατηγική Βιοποικιλότητας 2030 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τον οποίο όλοι και όλες οι Ευρωπαίοι Πολίτες θα πρέπει να βλέπουν 3 δέντρα από το σπίτι τους, η γειτονιά τους να καλύπτεται από φυσική σκιά δέντρων κατά 30% και να ζουν σε απόσταση 300 μέτρων από κάποιο χώρο πρασίνου υψηλής ποιότητας, κουλτούρα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που πρέπει να καλλιεργείται από τη νηπιακή ηλικία.
ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια, χωρίς κάποιο αντίτιμο τα γλαστράκια θα βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, δώρο από τους μαθητές, διάσπαρτα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και όποιος/α τα βρίσκει μπορεί ελεύθερα:
α) Είτε να τα πάρει σπίτι του γιατί δεν έρχεται σε επαφή καθημερινά με αρκετό πράσινο,
β) Είτε να τα μετακινήσει και να τα τοποθετήσει σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης, που δεν υπάρχει αρκετό πράσινο και πολύχρωμες γλάστρες,
γ) Είτε να τα ταξιδέψει και σε άλλη πόλη και να τα αφήσει να τα βρει κάποιος άλλος διαδίδοντας περαιτέρω το μήνυμα της προσφοράς και του εθελοντισμού στους συμπολίτες του,
δ) Είτε….αν του άρεσε αυτή η ιδέα να τη συνεχίσει και ο/η ίδιος/ίδια ασχέτως εάν είναι εκπαιδευτικός ή μαθητής και να προσφέρει το δικό του γλαστράκι κάνοντας πιο πράσινη τη γειτονιά, ένα δρόμο, το σπίτι ενός άγνωστου συμπολίτη του ή ακόμη και προσφέροντάς το σε ένα άγνωστο σε αυτή/αυτόν σχολείο που δεν συμμετείχε στη δράση!!
Ψάχνουμε, ψάχνουμε, ψάχνουμε!!
Ψάχνουμε παντού για εικόνες ή και λέξεις που μπορεί να δίνουν στοιχεία που μπορεί να υπάρχει κρυμμένη γλάστρα!!!
Εφόσον βρείτε μία γλάστρα μην ξεχάσετε να πείτε “Τη βρήκα-Ευχαριστώ!” στο Facebook στην ιστοσελίδα μας ” 7ο Γυμνάσιο Πατρών/Erasmus+/Βιώσιμο και συμπεριληπτικό σχολείο” αναρτώντας την αντίστοιχη φωτογραφία στα σχόλια που θα φαίνεται το σημείο που τη βρήκατε ή τη νέα της θέση από την οποία θα συνεχίσει το ταξίδι της! Φυσικά μπορείτε να στείλετε τη φωτογραφία της γλάστρας που βρήκατε με ένα ευχαριστώ στους μαθητές του σχολείου που σας την πρόσφεραν, νομίζουμε το αξίζουν!! Φυσικά, μην παραλείψετε να στείλετε τη φωτογραφία με το γλαστράκι με ένα ευχαριστήριο μήνυμα στο email του σχολείου για να κοινοποιηθεί στους μαθητές, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάθεσή τους να συμμετέχουν σε τέτοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες!!!Αν έχετε ήδη αρκετή πρόσβαση στο πράσινο και θέλετε να το τοποθετήσετε σε μία νέα θέση και να συνεχίσετε το παιχνίδι, μπορείτε εξίσου εκτός από τα social της δράσης, να στείλετε φωτογραφία και ίσως ένα γρίφο από τη νέα θέση και στο email του σχολείου έτσι ώστε να χαρούν και να το γνωρίζουν αν η γλάστροδημιουργία τους ταξίδεψε μακριά και φυσικά να γίνει η αντίστοιχη προσθήκη στην ανάρτηση της δράσης στην ιστοσελίδα του σχολείου !!!










