ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΚΑΙ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

0

Συγγραφέας: 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ | Κατηγορία ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ | , στις 12-07-2018

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ –PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΕ 01

Λίγα λόγια για την εργασία

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ’ Γυμνασίου μας απασχόλησε το ερώτημα του κακού. Κρίναμε ότι αντί διαγωνίσματος οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, θα μπορούσαν να αναπτύξουν προβληματισμούς σχετικά με το θέμα, με αφόρμηση δύο ταινίες, το Dead Man walking και το Green mile, αλλά και τρία κορυφαία λογοτεχνικά έργα, την Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι και τους ‘Άθλιους του Βίκτωρος Ουγκώ.
Οι μαθητές κλήθηκαν να δούνε το θέμα του κακού με βάση κάποιους ή όλους τους παρακάτω άξονες:

1. Όψεις του κακού μέσα από τους λογοτεχνικούς ήρωες
2. Εκδίκηση-συγχώρεση
3. Ενοχές-Τύψεις-Συνείδηση
4. Ερμηνεία του κακού
5. Δικαιοσύνη Θεού και ανθρώπων
6. Η θανατική ποινή ως απάντηση στο ερώτημα του κακού

Οι μαθητές εργάστηκαν με φιλοτιμία. Χωρίστηκαν σε ομάδες με κριτήριο αναλογικότητας, δηλαδή οι πιο δυνατοί με τους λιγότερο δυνατούς, ώστε να υπάρχει ισορροπία και να συμβάλουν όλοι στην ετοιμασία της εργασίας. Έγινε μετά το Πάσχα παρουσίαση της εργασίας κάθε ομάδας στη τάξη, συζήτηση, προτάθηκαν διορθώσεις και η τελική μορφή κάθε εργασίας παραδόθηκε προς το τέλος του σχολικού έτους. Η εργασία μέτρησε αποφασιστικά στην τελική βαθμολογία του τετραμήνου.

Αναρτούμε στο blog του σχολείου ενδεικτικά κάποιες από τις εργασίες, με την σύμφωνη γνώμη των μαθητών, ευχαριστώντας όλους για την προσπάθεια, για το ταξίδι στην μάθηση, αλλά και την δυνατότητα συνεργασίας και προβληματισμού. Όπως ομολόγησαν οι περισσότεροι κατά την παρουσίαση στην τάξη, η εργασία τους βοήθησε να διαμορφώσουν οι ίδιοι άποψη σχετικά με το υπαρξιακό αυτό ερώτημα.
Ευχαριστούμε την συνάδελφο της Τεχνολογίας κ. Κωνσταντίνα Ζολώτα για την τελική επιμέλεια και ανάρτηση των εργασιών.

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός ΠΕ01

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση