Η ελεύθερη πτώση των σωμάτων

0

Συγγραφέας: Νίκος Απέργης | Κατηγορία Φυσική | , στις 12-09-2014

Πρώτος ο Γαλιλαίος και αρκετά αργότερα ο Νεύτωνας υποστήριξαν πως όλα τα σώματα που εκτελούν ελεύθερη πτώση, πέφτουν με την ίδια ταχύτητα, ανεξάρτητα από τη μάζα τους. Τι θα συμβεί λοιπόν, αν αφήσουμε να πέσουν την ίδια στιγμή και από το ίδιο ύψος ένα φτερό κι ένα σφυρί; Ποιο θα φτάσει πρώτο στο έδαφος; Σίγουρα το σφυρί. Σίγουρα; Αν για παράδειγμα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε το πείραμα αυτό στη Σελήνη, θα συνέβαινε το ίδιο; Το video που ακολουθεί μας δίνει την απάντηση.

Αυτό που διαφοροποιεί το αποτέλεσμα είναι το ότι στη Γη τα σώματα δεν πέφτουν ελεύθερα, δηλαδή με την επίδραση μόνο του (γήινου) βάρους τους, (της ελκτικής δύναμης που τους ασκεί η Γη), αλλά δέχονται και μια άλλη δύναμη με αντίθετη κατεύθυνση από το βάρος τους, που λέγεται Αντίσταση του αέρα και οφείλεται στην κίνησή τους μέσα στον αέρα που περιβάλλει τη Γη. Αντίθετα, στη Σελήνη δεν υπάρχει αέρας κι έτσι όλα τα σώματα πέφτουν ελεύθερα, με την επίδραση μόνο της έλξης της Σελήνης (σεληνιακό βάρος). Έτσι, στη Γη το σφυρί φτάνει γρηγορότερα από το φτερό στο έδαφος ενώ στη Σελήνη φτάνουν ταυτόχρονα. 

Θέματα για προβληματισμό

α) Ισχύει λοιπόν ότι στη Γη τα βαρύτερα σώματα πέφτουν πάντα γρηγορότερα; (Για να το διαπιστώσετε μπορείτε να πειραματιστείτε με δύο νομίσματα του ενός και των δύο ευρώ ή με δύο μικρές πέτρες παρόμοιου σχήματος των 10 και 15-20 gr αντίστοιχα).

β) Το σπορ που ονομάζεται “Ελεύθερη πτώση” είναι πράγματι τέτοια; Θα μπορούσε το σπορ αυτό να διεξαχθεί στη Σελήνη;

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση