pomegranate - ρόδι

“pomegranate – ρόδι” από Hindrik S διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-nc-sa-2.0

Με τον ερχομό του νέου χρόνου το έθιμο στην Ελλάδα λέει να σπάσει με δύναμη ο νοικοκύρης ένα ρόδι μπροστά στο κατώφλι του σπιτιού.  Όσο πιο πολλά σπόρια ροδιού σκορπίσουν στο πάτωμα τόση μεγαλύτερη θα είναι η καλοτυχία κι η αφθονία τη νέα χρονιά! Το αν η νέα χρονιά θα είναι τυχερή ή όχι εξαρτάται βέβαια και από το ποδαρικό, το «πρώτο πόδι» (δηλαδή το «πρώτο πόδι ή πρόσωπο» που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού μετά τα μεσάνυχτα. Κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα για να διασφαλιστεί η πολυπόθητη από όλους καλοτυχία, τα οποία όπως ανακαλύψαμε, είναι συγχρόνως ξεχωριστά και ενδιαφέροντα. Σας παρουσιάζουμε κάποια από αυτά:

Σκωτία

Για να εξασφαλιστεί η καλή τύχη για το σπίτι, το πρώτο πόδι πρέπει να είναι αρσενικό, σκούρο (πιστεύεται ότι είναι μια επιστροφή στις μέρες των Βίκινγκ όταν ήταν ξανθό /Κοκκινομάλλης ξένοι που φτάνουν στο κατώφλι σου σήμαινε πρόβλημα) και θα πρέπει να φέρουν συμβολικό κάρβουνο/ξύλο, κουλουράκι, αλάτι, ψωμί και ουίσκι 

Ισπανία

Στην Ισπανία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, για να έχεις καλή τύχη πρέπει να φας ρώγες σταφυλιού. Όποιος καταφέρει και φάει 12 ρώγες σταφύλι, όσοι είναι και οι μήνες, πιστεύεται ότι θα έχει καλοτυχία ολόκληρη την χρονιά.

Βραζιλία

Η Βραζιλία,  στην οποία τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πέφτουν καλοκαίρι, έχει και ανάλογο έθιμο. Οι Βραζιλιάνοι ντύνονται στα λευκά και γεμίζουν τη θάλασσα με κεριά και άσπρα λουλούδια, προς τιμήν της θεάς της θάλασσας Γεμανίας, για να τους πραγματοποιήσει όλες τους τις ευχές.

Κίνα

Γενικότερα πιστεύεται ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ο δυνατός κρότος είναι αυτός που διώχνει τα κακά πνεύματα.  Στην Κίνα επιλέγουν το άναμμα των πυροτεχνημάτων, κάνοντας την νύχτα μέρα.

Ιταλία

Η Ιταλία έχει ένα έθιμο ενδιαφέρον και περίεργο θα έλεγε κανείς! Σύμφωνα λοιπόν με το έθιμο, οι Ιταλοί το βράδυ της Πρωτοχρονιάς πετάνε από τα παράθυρα τους έπιπλα και συσκευές για να κάνουν χώρο για ό,τι τους επιφυλάσσει η νέα χρονιά. Με σχεδόν τον ίδιο τρόπο κάνουν ποδαρικό και στην Νότια Αφρική.

Καθένα από αυτά τα έθιμα είναι σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο κάθε χώρας και παρόλο που υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια τηρούνται ακόμα και σήμερα. Δεν ξέρουμε αν εξασφαλίζουν σίγουρα την καλοτυχία για την νέα χρονιά αλλά πιστεύουμε ότι καθήκον της κάθε γενιάς είναι να τα διατηρεί ζωντανά για τις επόμενες.

Ευχόμαστε ένα ευτυχισμένο και καλότυχο 2025!

 

Εβελίνα Δ. (Γ1), Αθηνά Σ. (Γ4)

Πηγές:

https://www.ekriti.gr/afieromata/ethimo-toy-podarikoy-rodi-i-petra-kai-sidero

https://www.manessistravel.gr/blog/pos-kanoume-podariko-stis-protoxronies-tou-kosmou

 

Chinese New Year Celebrations

“Chinese New Year Celebrations” από moz278 διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-nc-nd-2.0

                                                                                                                 

Η Πρωτοχρονιά είναι ένα καταπληκτικό γεγονός ανεξαιρέτως την ημέρα που γιορτάζεται. Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν χώρες  που γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά σε διαφορετικές ημερομηνίες και με διαφορετικό τρόπο. Θα μιλήσουμε για κάποιες που μας εντυπωσίασαν με το ποτέ γιορτάζουν και γιατί:

 ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 

Η Κίνα είναι μια χώρα με πολύ διαφορετικά και, ας το πούμε, παράξενα για μας έθιμα. Η Πρωτοχρονιά, συγκεκριμένα, είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και γιορτάζεται με πολύ ενθουσιασμό. Ποτέ την γιορτάζουν και πώς; Κάποιοι από εσάς μπορεί να ξέρετε ότι η Κίνα έχει σεληνιακό ημερολόγιο.  Λόγου αυτού η Κίνα δεν έχει σταθερή ημερομηνία και κάθε χρόνο η πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε διαφορετική ημερομηνία. Η κινεζική πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Φέτος η πρωτοχρονιά θα γίνει την 29η Ιανουαρίου 2025. Ποια είναι τα πρωτοχρονιάτικα κινεζικά έθιμα; Η ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα. Επίσης, το κέικ είναι προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο. Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ το πιο δημοφιλές φρούτο είναι το μανταρίνι. Το κόκκινο χρώμα είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα και συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη. 

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ MORAYSHIRE (ένα μικρό χωριό στην Σκωτία)

 Η Σκωτία είναι μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα χώρα. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν το μικρό χωριό Morayshire, το οποίο γιορτάζει σε διαφορετική ημερομηνία την Πρωτοχρονιά όχι μόνο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αλλά και με ολόκληρη τη Σκωτία. Το Morayshire γιορτάζει την πρωτοχρονιά στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η Σκωτία την 1η  Δεκεμβρίου. Το 1752 η Βρετάνια περνούσε από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγια και έστειλε μήνυμα σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, αλλά δεν το έλαβαν εγκαίρως. Το Morayshire έλαβε το μήνυμα 10 μέρες μετά όποτε η πρωτοχρονιά τους άρχισε 10 Δεκεμβρίου και έτσι συνεχίζεται. 

Σε όλη την Σκωτία (αν και φημίζονται για τσιγκούνηδες) οι άνθρωποι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά πολύ γενναιόδωρα. Όλοι οι γείτονες χτυπάνε τα κουδούνια ο ένας στον άλλον ανταλλάσσοντας ευχές χαρούμενες και ο κάθε ένας από αυτούς φέρνει στον άλλον ένα δώρο. Συνηθίζεται να φέρουν ένα ξύλο ή ένα ψωμί. Επίσης υπάρχει ένας εορτασμός που ονομάζεται Hogmanay. Ο πιο διάσημος γίνεται στο Εδιμβούργο όπου χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε ένα πάρτι στους δρόμους που κρατεί όλη την νύχτα και γιορτάζουν όλοι τον ερχομό του καινούριου χρόνου.

ΙΡΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Το Νορούζ είναι το όνομα της ιρανικής πρωτοχρονιάς, που είναι επίσης γνωστό και ως το Περσικό Νέο Έτος. Το Νορούζ είναι η  πρώτη ημέρα του Φαρβαρντίν, που είναι ο πρώτος μήνας στο ιρανικό ηλιακό ημερολογίου λέξη Nowruz είναι ο συνδυασμός δύο λέξεων την Now και Ruz, που σημαίνουν (νέα ημέρα) στα περσικά και γιορτάζεται εδώ και 3.000 χρόνια στις 21 Μαρτίου ή την προηγούμενη ή την επόμενη ημέρα, ανάλογα με το πού παρατηρείται.

Υπάρχουν πολλά εορταστικά έθιμα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Νορούζ, όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός του σπιτιού πριν το νέο έτος έτσι ώστε να μπορέσεις να κάνεις μια καθαρή πρωτοχρονιά. Και φυσικά η πιο συμβολική παράδοση το να ετοιμάζεται το Haft seen τραπέζι. Το Haft seen είναι το όνομα του ειδικού τραπεζιού του Νορούζ, του εορτασμού της νέας χρονιάς και της αρχής της άνοιξης. Στην πραγματικότητα το Haft seen σημαίνει ουσιαστικά επτά γράμματα και κάθε στοιχείο συμβολίζει κάτι θετικό για το επόμενο έτος. 

Αφροδίτη Ρ. (Β4),  Αλέξανδρος Ρ. (Γ4)

Πηγές:

https://www.sansimera.gr/articles/732

https://www.alithia.gr/magazine/psyhagogia/taxidia/8-diaforetikes-protohronies-se-olo-ton-kosmo

https://iranculture.gr/

getting in the Christmas spirit

“getting in the Christmas spirit” από Sweet Carolina Photography διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-2.0

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται μαγευτικά. Ωστόσο, δεν  βιώνουν όλοι οι άνθρωποι τις γιορτές των Χριστουγέννων με τον ίδιο τρόπο. Αν προσπαθήσει να περιγράψει κάποιους του πιθανούς αυτούς τρόπους θα έλεγε ότι υπάρχουν:

  1. Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να χαρούν ή να έχουν γεμάτα αγάπη Χριστούγεννα. Είτε δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες ή για κάποιο λόγο δεν έχουν την δυνατότητα να περάσουν τις γιορτινές μέρες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι ημέρες αυτές για αυτά τα άτομα είναι  μάλλον ημέρες μελαγχολίας και θύμησης.
  2. Άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν να περάσουν τις γιορτές τους με τον δικό τους τρόπο. Έχοντας άπειρες υποχρεώσεις κατά την διάρκεια της καθημερινότητας μας και με σχεδόν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους τα Χριστούγεννα είναι για αυτούς μία ευκαιρία να χαλαρώσουν ή να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν. Δεν ακολουθούν στερεότυπα, δεν πιστεύουν ότι ”πρέπει” να είναι χαρούμενοι για χάρη του γιορτινού κλίματος που αναμένεται να υπηρετήσουν. 
  3. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν μπερδέψει τα Χριστούγεννα με μια περίοδο υπερκαταναλωτισμού και τα κάνουν όλα με πολλή όρεξη ή καλύτερα υπερβολή. Θύματα του υλικού ευδαιμονισμού της σύγχρονης κοινωνίας επιβαρύνονται οικονομικά και κατά πάσα πιθανότητα δεν νιώθουν τόσο καλά όταν έρχονται οι λογαριασμοί μετά το πέρασμα των γιορτών. 
  4. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που  βιώνουν το αληθινό  πνεύμα των Χριστουγέννων. Θέλουν και τους αρέσει (δεν αναγκάζονται) να βοηθούν και να προσφέρουν σε ανθρώπους ότι έχουν και ότι μπορούν έτσι ώστε να περάσουν όλοι όσο πιο όμορφα Χριστούγεννα γίνεται. Βρίσκουν την ευτυχία σε απλά και ουσιαστικά πράγματα και είναι απλά ο εαυτός τους ενώ αναζητούν την παραμικρή ευκαιρία που θα τους δοθεί για να χαρούν και να απολαύσουν το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής τους. 

Μαριαλένα Μπ. (Β3)

334292388 54488dddff

“christmas tree” από shimelle διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-2.0

Τις μέρες των Χριστουγέννων σε πολλές χώρες ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου έχει την τιμητική του. Από το πιο δέντρο θα διαλέξουμε μέχρι τα στολίδια που θα βάλουμε, όλα έχουν την σημασία τους και τον συμβολισμό τους με βαθιές ιστορικές και συμβολικές ρίζες, οι οποίες συνδυάζουν παγανιστικές, χριστιανικές και λαϊκές παραδόσεις.

Προχριστιανικές ρίζες:

 Οι αρχαίοι λαοί, όπως οι Δρυΐδες και οι Γερμανοί, στόλιζαν αειθαλή δέντρα (π.χ. έλατα) κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου για να τιμήσουν τη ζωή, τη φύση και τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Το αειθαλές δέντρο συμβόλιζε την αιώνια ζωή, καθώς παρέμενε πράσινο και ζωντανό ακόμα και τον χειμώνα. 

Χριστιανική σύνδεση:

Στην Ευρώπη, το έθιμο ενσωματώθηκε στη χριστιανική παράδοση τον 16ο αιώνα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Μαρτίνος Λούθηρος ήταν από τους πρώτους που στόλισαν δέντρο με κεριά, θέλοντας να αναπαραστήσει την ομορφιά των αστεριών τη νύχτα της Γέννησης. 

Τα στολίδια του δέντρου: 

Μήλα και καρποί: Στα πρώτα στολισμένα δέντρα κρεμούσαν μήλα, συμβολίζοντας τον Κήπο της Εδέμ και το Δέντρο της Γνώσης, ενώ αργότερα αντικαταστάθηκαν με γυάλινες μπάλες. 

Γιρλάντες: Οι γιρλάντες συμβόλιζαν το φως και την ελπίδα. Σε πολλές παραδόσεις, οι άνθρωποι στόλιζαν τα σπίτια τους με χρυσές και ασημένιες διακοσμήσεις, που συμβόλιζαν την αφθονία και την προστασία από τα κακά πνεύματα. 

Αστέρι και άγγελοι: Η κορυφή του δέντρου στολίζεται συχνά με αστέρι, συμβολίζοντας το Άστρο της Βηθλεέμ, ή με άγγελο, που θυμίζει τους αγγελιαφόρους της γέννησης του Χριστού. 

Φώτα στο δέντρο: Τα φώτα (παλιότερα κεριά) συμβόλιζαν τη θεία παρουσία και το φως του Χριστού που φωτίζει τον κόσμο. Τα κεριά αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρικά φώτα τον 19ο αιώνα. 

Ο στολισμός συνολικά εκφράζει την ελπίδα, τη χαρά και την ενότητα. Τα στολίδια, τα φώτα και οι γιορτινές διακοσμήσεις αποτελούν έναν τρόπο να «ντύσουμε» το σπίτι μας και τη ζωή μας με συμβολισμούς ανανέωσης και χαράς κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Βαγγέλης Π. (Β4)

                                                                                                 

 

           .

                                                                                                                          

 

 

Halloween is Coming

“Halloween is Coming” από Muffet διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-2.0

Το Χάλογουιν,  γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου την παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων, που πέφτει ανήμερα της 1ης Νοεμβρίου, στις χώρες κυρίως, του δυτικοευρωπαϊκού κόσμου. Είναι ημέρα αφιερωμένη στους νεκρούς. Αν και για αιώνες ο εορτασμός του Χάλογουιν ήταν περιορισμένος μόνο στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, τον 19ο αιώνα Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μετανάστες μετέφεραν τον εορτασμό του Χάλογουιν στις χώρες μετανάστευσής τους και κυρίως στην Βόρεια Αμερική. Από τα τέλη του 20ού αιώνα και τις αρχές του 21ου αιώνα  έχει γίνει γνωστός και έχει επεκταθεί και σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τις Αγγλοσαξονικές παραδόσεις και κουλτούρα. 

Οι ρίζες της γιορτής  βρίσκονται στα γαελικά φεστιβάλ της σοδειάς, ιδίως του Σόουιν. Γενικά, υποστηρίζεται ότι έχει παγανιστικές ρίζες. Την νύχτα της αυτή θεωρούσαν ότι οι νεκροί επέστρεφαν στην γη ως φαντάσματα ή άλλα πλάσματα. Οι άνθρωποι έκαναν προσφορές ή άφηναν τροφή έξω από τις πόρτες τους και ντύνονταν σε τρομαχτικά πλάσματα και οι ίδιοι αν έπρεπε να κυκλοφορήσουν την νύχτα αυτή για να ” μπερδέψουν” τα πνεύματα.  Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το Σόουιν μετεξελίχθηκε σε Χάλογουιν από την χριστιανική εκκλησία, στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. 

Όπως όμως και να ξεκίνησε, μερικές από τις συνήθειες και τα έθιμα των ανθρώπων για το Χάλογουιν σήμερα είναι τα εξής:

 Στον εορτασμό του Χάλογουιν, όλοι, μικροί και μεγάλοι, ντύνονται σε κάτι τρομαχτικό. Τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι κάνοντας  το γνωστό «trick or treat», στα ελληνικά «φάρσα ή κέρασμα»,  μαζεύοντας πολλά γλυκά και κεράσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αμερική, είναι η πιο εμπορική γιορτή μετά τα Χριστούγεννα . Ακόμη, οι άνθρωποι μαζεύονται σε σπίτια και κάνουν πλάκες, ανάβουν φωτιές, βλέπουν ταινίες με σχετικό θέμα ή επισκέπτονται “στοιχειωμένα” αξιοθέατα. Το πείραγμα και το τρόμαγμα είναι must!

Με αφορμή, λοιπόν, την γιορτή του Halloween παιδιά του Α5 προσπάθησαν και έγραψαν τις δικές τους «τρομακτικές» ιστορίες στα αγγλικά. Μπορείτε να διαβάσετε κάποιες αντιπροσωπευτικές παρακάτω.

https://blogs.sch.gr/7gymacha/files/2024/12/A-SCARY-STORY-BY-AIKATERINI-STR.pdf

https://blogs.sch.gr/7gymacha/files/2024/12/YOU-AND-A-STRANGE-GIRL-by-Nikoletta-Ioanna-Ts.-.pdf

Και του χρόνου παιδιά!                                                                                       

Θοδωρής Π. (Β3)

Ήρθε και φέτος η στιγμή που αποχαιρετήσαμε τα τριτάκια μας! Με video και φωτογραφίες από παλιά (…πλέον), με  αναμνηστικά, φαγητό, μουσική, χορό και…πολλές αγκαλιές!

Μαζί με την αγκαλιά μας, πήρατε και πολλές ευχές για το μέλλον. Ένα μέλλον που ευχόμαστε να είναι γεμάτο με αγάπη, δύναμη και θετική ενέργεια!

Από όλους εμάς… καλή συνέχεια!!!

Την τελευταία εβδομάδα μαθημάτων έγινε η παρουσίαση των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν για το έτος 2023-24 στο σχολείο μας. Η παρουσίαση έγινε στους μαθητές/τριες και στο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων από υπεύθυνη καθηγήτρια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων : “Οι δρόμοι του νερού”, “Δημιουργία ανθόκηπου”, “Σχολική αυλή-Δημιουργία λαχανόκηπου”,  και από μέλη των πολιτιστικών ομάδων “Έχω κάτι να σας πω…” και “‘Ένα μνημείο, ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο”.

Οι ομάδες παρουσίασαν τα έργα τους και μίλησαν για τις δράσεις που οργάνωσαν ή/και συμμετείχαν, Μοιράστηκαν εντυπώσεις, εμπειρίες και αναμνήσεις από την συμμετοχή τους στα προγράμματα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στην eclass υπάρχει διαθέσιμη για όλη την σχολική κοινότητα ψηφιακή τάξη με υλικό, εργασίες και άρθρα που αφορούν στο πολιτιστικό πρόγραμμα “‘Ένα μνημείο, ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο”.