IMG 1556Η ομάδα της ιστοσελίδας μας διοργάνωσε μια εκδρομή στο Ναύπλιο. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την 1η πρωτεύουσα της Ελλάδας και να ξεναγηθούμε στα τοπόσημα της από μαθητές της ιστοσελίδας που είχαν συλλέξει πληροφορίες για αυτά.

Πρώτα επισκεφτήκαμε το Παλαμήδι. Η θέα ήταν εκθαμβωτική! Ο λόφος του Παλαμηδιού, που οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη, δεν φαίνεται να είχε οχυρωθεί συστηματικά μέχρι τα χρόνια της δεύτερης Ενετοκρατίας. Από το Παλαμήδι ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, έπειτα από μακρόχρονη πολιορκία. Τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822, μια ομάδα Ελλήνων πολεμιστών  με αρχηγό τον Στάικο Σταϊκόπουλο  κατέλαβε με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι. Το Παλαμήδι όμως εκτός από σπουδαίο φρούριο  αποτέλεσε και τόπο ζοφερών φυλακών. Το 1833, στη διάρκεια της Αντιβασιλείας, φυλακίστηκε στο Προμαχώνα του Μιλτιάδη ο Θεόδωρος  Κολοκοτρώνης, με την δήθεν κατηγορία της εσχάτης προδοσίας..

Έπειτα επισκεφτήκαμε το κέντρο Ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Εκεί μας υποδέχτηκε η κυρία Γκόγκα, η οποία μας μίλησε για το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Το ξέρατε ότι η λέξη Veritas πάνω στην σημαία του  Harvard σημαίνει αναζητώ την αλήθεια; Το κολλέγιο αυτό έχει πάρει το όνομα του από έναν φοιτητή ο οποίος έκανε μια τεράστια δωρεά βιβλίων στο  Πανεπιστήμιο αυτό. Επίσης στο Harvard φοιτούν χιλιάδες μαθητές, οι 49 απόφοιτοι από αυτούς  έχουν πάρει βραβείο Nobel. Τέλος, το Πανεπιστήμιο αυτό έχει  την μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη, στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι μαθητές και οι καθηγητές του Harvard.

Μετά από ένα γεύμα, η ξενάγηση συνεχίστηκε σε άλλα σημεία και κτίρια ιστορικού ενδιαφέροντος μέχρι να καταλήξουμε με ένα παγωτό στο χέρι στην Πλατεία Συντάγματος,  την σημαντικότερη και ιστορικότερη πλατεία του Ναυπλίου.

Μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στην συγκεκριμένη εκδρομή. Ήταν μια μοναδική εμπειρία!

Μαριαλένα Μπ.(Β3)

IMG 1570Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο ΚΕΣ στο Ναύπλιο, στις 6 Μαρτίου, η ομάδα του ιστολογίου μας είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει μια εισαγωγή για το Πανεπιστήμιο Harvard, την ιστορία ίδρυσής του, το έργο και τις διακρίσεις του, και να ενημερωθεί για το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, DC, και που αποτελεί αδελφό ίδρυμα του ΚΕΣ στο Ναύπλιο. Μάθαμε λοιπόν ότι αυτό ιδρύθηκε το 1960 και είναι ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο αφοσιωμένο στη μελέτη και εκ νέου ανάδειξη του ανθρωπιστικού πνεύματος του αρχαίου κόσμου.

Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του ΚΕΣ στο Ναύπλιο, κ. Γκόγκα, μας έκανε, επίσης, μία παρουσίαση της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Κέντρου, μιας ψηφιακής πύλης που επιτρέπει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων που απαρτίζουν το σύστημα ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών του Harvard, μας έδειξε πως γίνεται η αναζήτηση ψηφιακών πηγών στις βάσεις δεδομένων της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης και μας εξήγησε πώς μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε αυτές. Μόνο αν είναι φοιτητής/τρια, καθηγητής/τρια του Harvard ή με επίσκεψή του στο Κέντρο. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για σημαντικά ηλεκτρονικά «εργαλεία» και αποθετήρια ψηφιακού υλικού ελεύθερης πρόσβασης, τα οποία το Πανεπιστήμιο Harvard καθώς και άλλα πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει και προσφέρουν για όλα τα ακαδημαϊκά πεδία, με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης, καθώς και για τα online courses του Harvard και άλλων πανεπιστημίων του εξωτερικού που μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει με ή χωρίς βεβαίωση παρακολούθησης.

Ευχαριστούμε την κ. Γκόγκα για την διαφωτιστική και άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση!

28/2/2023

Σ’ είδα τελευταία φορά σε εκείνο το βαγόνι 

Σε φίλησα και σου είπα να προσέχεις 

Με κοίταξες γλυκά και μ’ είπες 

“Θα σε πάρω οτΑΝ φτάσω”

Κι έτσι χάθηκες σε εκείνο το βαγόνι 

 

Και τώρα πια καρδιά μου δεν είμαστε κοντά,

Έγινες άγγελος και έφυγες μακριά 

Το σώμα σου δεν κρατώ στα χέρια μου τώρα πια.

 

Παναγιώτα Χαλαστάνη 

IMG 1729Η τραγωδία στα Τέμπη, 28/2/2023, είναι μία τραγωδία που μας έχει συγκλονίσει. Μας έχει γεμίσει λύπη, οργή, απογοήτευση και αγανάκτηση.

Η μνήμη των θυμάτων πρέπει να μείνει ζωντανή. Όλοι οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ασφάλεια και δικαιοσύνη.

Τα Τέμπη δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας πορείας που θα συνεχίσει με μνήμη και τιμή.

 

Άρης Μαυρογιαννάκης 

school 7408262 1280Πώς φανταζόμαστε το ιδανικό σχολείο; Πώς θα θέλαμε τις εγκαταστάσεις και το εκπαιδευτικό σύστημα; Πώς οραματιζόμαστε  τις σχέσεις των ανθρώπων που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία; Στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών, και αφού διαβάσαμε κείμενα και κάναμε αρκετές ασκήσεις για θέματα που αφορούν στο σχολείο και στην σχολική ζωή, αποφασίσαμε να γράψουμε για το πως φανταζόμαστε το ιδανικό σχολείο με σκοπό την δημιουργία ενός ψηφιακού βιβλίου.

Μαθητές/-τριες από όλα τα τμήματα της Α τάξης του σχολείου μας που συμμετείχαν στην  εργασία εργάστηκαν είτε ατομικά είτε ομαδικά για να ετοιμάσουν τα κείμενα τους σε word προκειμένου να τα παραδώσουν είτε με μήνυμα στην eclass είτε με USB sticks στην υπεύθυνη καθηγήτρια. Στη συνέχεια, το κάθε τμήμα όρισε από τους συμμετέχοντες/-ουσες συντακτική ομάδα η οποία έκανε τον  ορθογραφικό και γραμματικό έλεγχο των κειμένων και ομάδα για την δημιουργία του βιβλίου. Το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας μπορείτε να το δείτε παρακάτω. Καλή ανάγνωση!

My ideal school

Νικόλαος Κ. (Α3) & Παντελής Λ. (Α3)

αρχείο λήψηςΣε μια εποχή που οι οθόνες και η τεχνολογία κυριαρχούν στην ζωή μας, αξίζει να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο για να θυμηθούμε ή και να μάθουμε παλιά και παραδοσιακά παιχνίδια, χαρακτηριστικά της παιδικής ανεμελιάς των παιδιών.

Το “Δεν περνάς κυρά-Μαρία”: Είναι ένα γνωστό παραδοσιακό παιχνίδι. Δύο παίκτες, οι αρχηγοί, σχηματίζουν μια “γέφυρα” με τα χέρια τους, ενώ οι υπόλοιποι περνούν από κάτω τραγουδώντας το “Δεν περνάς κυρά-Μαρία”. Όταν τελειώσει το τραγούδι, η “γέφυρα” κατεβαίνει και παγιδεύει έναν παίκτη, ο οποίος στην συνέχεια επιλέγει να γίνει μέλος μίας από τις δύο ομάδες λέγοντας το όνομα της ομάδας που έχει επιλέξει ο κάθε αρχηγός από πριν. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να πιαστούν όλοι, συνδυάζοντας κίνηση, τραγούδι και ομαδικό πνεύμα. Συνήθως, το παιχνίδι αυτό ήταν και ένας τρόπος να χωριστούν οι ομάδες των παιδιών πριν από κάποιο άλλο ανταγωνιστικό παιχνίδι στην αλάνα.

Το “Χαλασμένο τηλέφωνο”: Είναι ένα ομαδικό παιχνίδι που προκαλεί γέλιο. Οι παίκτες κάθονται σε κύκλο και ο πρώτος ψιθυρίζει μια φράση στον διπλανό του. Η φράση περνάει από όλους, πάντα ψιθυριστά, μέχρι να φτάσει στον τελευταίο. Ο τελευταίος λέει δυνατά τη φράση, που συχνά έχει αλλάξει εντελώς! Στόχος, η διασκέδαση και η ανακάλυψη των αστείων παρερμηνειών.

Το “Κόκκαλο- Ξεκόκκαλο” είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό παιχνίδι. Οι παίκτες ακολουθούν εντολές. Δύο από αυτές: να μείνουν ακίνητοι στο “Κόκκαλο” και να κινηθούν στο “Ξεκόκκαλο”. Οι εντολές δίνονται πολύ γρήγορα. Όποιος κάνει λάθος, βγαίνει από το παιχνίδι. Στόχος, η ετοιμότητα και η διασκέδαση.

Το “Αλάτι χονδρό, αλάτι ψιλό, γύρω γύρω όλοι, στην μέση ο καλός!” Στο τέλος του τραγουδιού, ένας παίκτης μπαίνει στο κέντρο και κάνει μια κίνηση ή χορεύει, την οποία οι υπόλοιποι μιμούνται. Είναι διασκεδαστικό και αναπτύσσει ομαδικότητα.

Η “Αμπάριζα” είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με δύο ομάδες. Κάθε ομάδα έχει τη δική της “βάση” (την αμπάριζα) και στόχος είναι οι παίκτες να τρέξουν ως τη βάση των αντιπάλων χωρίς να πιαστούν. Μόνο ένας παίκτης κάθε φορά μπορεί να βγει από την βάση  για να κυνηγήσει άλλον. Αν πιαστεί, βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Το παιχνίδι συνδυάζει ταχύτητα, στρατηγική και συνεργασία. 

Αυτά τα μοναδικά παιχνίδια, μεταξύ πολλών άλλων, έκαναν τα παιδιά να περνούν τον χρόνο τους με τους αγαπημένους τους φίλους στην αλάνα, στην γειτονιά, με φωνές και γέλια. Είναι παιχνίδια που δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ!

Μελίνα Τ. (Β4), Λυδία Φ. (Β4)

αρχείο λήψης 1 Κανείς δεν διαφωνεί ότι τα παιχνίδια στην αρχαιότητα διέφεραν αρκετά από τα σημερινά. Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι δεν είχαν την τεχνολογία που έχουμε τώρα, οπότε τα παιχνίδια τους ήταν πιο απλά και συνήθως συνδέονταν με την κοινωνική ζωή ή με τη φυσική άσκηση. Τα παιδιά τότε έπαιζαν με φυσικά υλικά, όπως πέτρες, ξύλα ή κοχύλια.

Ωστόσο, πολλά από τα αρχαία παιχνίδια στρατηγικής είναι προγονικά κάποιων από τα πιο γνωστά σημερινά επιτραπέζια παιχνίδια, όπως η “Πόλις” (σκάκι),  η “Τηλία” (σημερινό τάβλι), το ¨Οστομάχιον” (παζλ και τάνγκραμ) ή η “Τριάς” (σημερινή τρίλιζα). Συγκεκριμένα, η «Τριάς», όπως μαθαίνουμε στο έργο του Πολυδεύκη, “Ονομαστικόν“,  παιζόταν με άλλον τρόπο αλλά ίδια λογική. Παιζόταν από δύο παίκτες πάνω σε μία διαγραμμισμένη επιφάνεια, η οποία είχε το σήμα είναι είτε κύκλου με οκτώ είσαι ισαπέχουσες ακτίνες ή τετραγώνου με τις μεσοκαθέτους και μερικές φορές τις διαγωνίους τους. Δημιουργούνταν έτσι στα σημεία τομής των γραμμών εννέα θέσεις για τα πιόνια (πεσσοί). Οι παίκτες κρατούσαν τρία πιόνια ο καθένας τα οποία μπορεί να ήταν μαύρα και άσπρα βότσαλα, φασόλια, κουκιά ή και καρύδια και προσπαθούσαν, παίζοντας εναλλάξ μετά την αρχική κλήρωση, να σχηματίσουν μία ευθεία γραμμή ή να εμποδίσουν τον αντίπαλο σε αυτό. Συνέχιζαν να μετακινούν τα πιόνια εναλλάξ ώσπου να πετύχει κάποιος ευθεία γραμμή. Τέλος, κάποια άλλα παιχνίδια που έχουμε, επίσης,  κοινά  με την αρχαιότητα είναι το κυνηγητό, το κουτσό, τα κότσια (παρόμοιο με τα σύγχρονα ζάρια, φτιαγμένα από αστραγάλους ζώων) και το κρυφτό.

Τα παιδιά παίζουν,  λοιπόν,  ανά τους αιώνες! Βασικά στοιχεία του παιχνιδιού τους παραμένουν η διασκέδαση, η μάθηση και η κοινωνικοποίηση. Ο τρόπος και τα μέσα μπορεί να είναι διαφορετικά, ο σκοπός, ωστόσο, παραμένει ο ίδιος. 

ΠΗΓΗ:

Μουσείο Κοτσανάς

Δέσποινα Π. (Β3) & Σοφία Χ. (Β4)

Η αυτόματη θεραπαινίδα του Φίλωνος (3ος αι. π.Χ.)

Υπήρχαν υπολογιστές και ρομπότ στην Αρχαία Ελλάδα; Πώς ένας κάτοικος της αρχαίας Αθήνας ξυπνούσε για να πάει στη δουλειά του; Μετά την επίσκεψή μας στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας “Κώστας Κοτσανάς” είμαστε σε θέση να δώσουμε πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Παρ’ όλο που στην Αρχαία Ελλάδα οι δούλοι έφταναν και περίσσευαν, οι αρχαίοι πρόγονοι μας βαρέθηκαν να τους σερβίρουν το νερωμένο κρασί απλοί άνθρωποι από δύο συνηθισμένες κανάτες και γι’ αυτό τον λόγο ο Φίλων με τις γνώσεις του στη μηχανική και στα μαθηματικά δημιούργησε την αυτόματη θεραπαινίδα του Φίλωνος (3ος αι. π.Χ.)Το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ανθρωπότητας. Στην πραγματικότητα είναι ένα χάλκινο ομοίωμα υπηρέτριας, το οποίο στο στήθος του έχει δύο δοχεία τα οποία περιέχουν, το ένα κρασί και το άλλο νερό. Έτσι όταν ο επισκέπτης τοποθετούσε ένα κύπελλο στην παλάμη του  χεριού της, εκείνη αυτόματα με τη βοήθεια του αέρα και ενός συγκεκριμένου μηχανισμού, έριχνε αρχικά κρασί και στη συνέχεια νερό στο κύπελλο.     

Πέρα όμως από ρομπότ, οι αρχαίοι πριν από χιλιάδες χρόνια όταν δεν ήξεραν καλά καλά τι ήταν ηλεκτρισμός είχαν εφεύρει μέχρι και μια πρώιμη μορφή υπολογιστή, τον υπολογιστικό  μηχανισμό των Αντικυθήρων (2ος αι. π.Χ.), Ένα… laptop από το παρελθόν.  Αποτελούνταν από δείκτες, κλίμακες και τριάντα πέντε τουλάχιστον συνεργαζόμενους οδοντωτούς τροχούς που έπαιρναν κίνηση από μια χειρολαβή. Στο κέντρο της αριστερής πλάκας διακρίνονται οι δύο διαβαθμισμένοι δακτύλιοι με το αιγυπτιακό και το ελληνικό ζωδιακό ημερολόγιο, ο ήλιος και η σελήνη με τη θέση και τη φάση της. Έτσι, με τη βοήθεια αυτού του μηχανισμού προέβλεπαν πότε θα γίνουν σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις και μπορούσαν να υπολογίζουν τις ακριβείς ημερομηνίες σημαντικών αθλητικών γεγονότων, όπως των Ολυμπιακών Αγώνων. Απορίας άξιο, που μας απασχόλησε μάλιστα και συζητήθηκε μεταξύ μας, είναι πώς κατάφεραν να κατασκευάσουν κάτι τόσο πολύπλοκο και μικρό σε μέγεθος μηχανισμό, τα εργαλεία που είχαν στην διάθεσή τους εκείνη την εποχή!! 

Τέλος, έχετε ποτέ σκεφτεί πως ξύπναγε ο αρχαίος Έλληνας για να μην αργεί στα ραντεβού του; Αυτήν την δουλειά είχε ένα υδραυλικό ρολόι-ξυπνητήρι, το οποίο σύμφωνα με τον Αθήναιο εφηύρε ο Πλάτωνας. Το ανώτερο κεραμικό δοχείο τροφοδοτούσε μέσω κρουνού (με ρυθμιζόμενη παροχή για την κάθε περίπτωση) το επόμενο δοχείο. Όταν αυτό γέμιζε την προγραμματισμένη χρονική στιγμή (π.χ. μετά από 7 ώρες), άδειαζε με ταχύτητα μέσω ενός αξονικού σιφωνίου στο επόμενο στεγανό δοχείο, και εξανάγκαζε τον εμπεριεχόμενο αέρα να εξέλθει με πίεση, σφυρίζοντας από μία σύριγγα στην κορυφή του. Επειδή ο αυλός κατέληγε σε νερό, το παλλόμενο ηχητικό μήκος του δημιουργούσε ένα κελάηδισμα με φθόγγους διαφορετικής συχνότητας. Μετά τη λειτουργία του, το νερό του δοχείου άδειαζε σιγά σιγά και μέσω μιας μικρής οπής που βρισκόταν στον πυθμένα του και προς το κατώτερο αποθηκευτικό δοχείο, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί. Εντυπωσιακό; Ο ήχος πάντως που ακούσαμε να βγάζει το υδραυλικό αυτό ξυπνητήρι δεν άφηνε καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά του! 

Αξίζει να ψάξετε και να μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα. Θα εντυπωσιαστείτε με αυτά που θα μάθετε, όπως εμείς.

 

Ορέστης Π. & Αλέξης Π. (Γ3)

pexels photo 4843115 Στην σημερινή εποχή πολλοί άνθρωποι, ειδικότερα οι νέοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το instagram, το facebook και το tik tok. Παρ’ όλο, που πολλοί το κατακρίνουν αυτό λέγοντας ότι οι νέοι επηρεάζονται αρνητικά από τα κοινωνικά δίκτυα, αυτά μπορούν να έχουν, επίσης, διάφορα οφέλη. Εμείς λοιπόν, θα σας μιλήσουμε για τα θετικά του tik tok.

Αρχικά, μας προσφέρουν  διασκέδαση και ψυχαγωγία αφού προβάλλουν διασκεδαστικά βίντεο που καλύπτουν πολλά ενδιαφέροντα με αποτέλεσμα να περνάς ευχάριστα τον κενό χρόνο σου.

Ένα ακόμη όφελος είναι η εκπαίδευση και η πληροφόρηση. Πολλοί δημιουργοί του tik tok ανεβάζουν βιντεάκια με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, δίνοντας συμβουλές, πληροφορίες και οδηγίες για ποικίλα θέματα.

Επιπλέον, μέσω του tik tok είμαστε ενεργοί στην μόδα και ενημερωνόμαστε για τις νέες τάσεις, τα γνωστά trends. Βασικό!

Τέλος, μέσω αυτής της πλατφόρμας δενόμαστε με άλλους πολιτισμούς που μας προσφέρουν μια ματιά σε διαφορετικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα από όλο τον κόσμο.

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι το tik tok έχει πολλά θετικά αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο και προσοχή. 

 

Μάρω Κ., Σοφία Σ. & Δανάη Σ. (Γ3)