Τομέας Μηχανολογίας

Ο Τομέας Μηχανολογίας των ΕΠΑΛ περιέχει την ειδικότητα Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού. Ο ψυκτικός ασχολείται με την τοποθέτηση, συντήρηση και επισκευή οικιακών ή επαγγελματικών ψυγείων, συστημάτων ψύξης και κλιματισμού. Πρέπει να διαθέτει μηχανικές ικανότητες και δεξιότητες, προσοχή και συγκέντρωση στην εργασία του, επιδεξιότητα στα χέρια. Πρέπει να είναι συνεπής, δραστήριος, ικανός να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, επινοητικός και εφευρετικός.

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού μπορούν να εργαστούν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κατασκευής και επισκευής ψυκτικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, καθώς και σε οργανισμούς που διαθέτουν ψυκτικές μονάδες. Το ωράριο εργασίας του είναι ακατάστατο και μετακινείται πολύ συχνά για την εξυπηρέτηση των πελατών του.
Που μπορώ να εργαστώ; Ο ψυκτικός μπορεί να:

  • εργαστεί σε εγκαταστάσεις βιομηχανικής και επαγγελματικής ψύξης και εγκαταστάσεις κεντρικού και βιομηχανικού αερισμού και κλιματισμού.
  • ασχοληθεί με επιτυχία στην εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή οικιακών και επαγγελματικών ψυγείων και ψυκτικών εγκαταστάσεων.
  • αχοληθεί με την εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή τόσο τοπικών κλιματιστικών μονάδων όσο και κεντρικών κλιματιστικών εγκαταστάσεων.
  • απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως μισθωτός σε επιχειρήσεις (βιομηχανίες κατασκευής ψυγείων και κλιματιστικών, εμπορικές και εργολαβικές επιχειρήσεις συναφών δραστηριοτήτων) και ως τεχνίτες συντήρησης.
  • δημόσιος υπάλληλος σαν συντηρητής σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ με διαγωνισμό (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, Νοσοκομεία, Μουσεία, Αθλητικά Κέντρα, κ.α.)

 

Ο απόφοιτος μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να αποκτήσει τις παρακάτω επαγγελματικές άδειες.

  • Τεχνίτη Ψυκτικών εγκαταστάσεων (με το πτυχίο).
  • Τεχνικού ψυκτικών εγκαταστάσεων 1ης ειδικότητας (Ψυκτικές εγκαταστάσεις οικιακών επαγγελματικών, εμπορικών εφαρμογών, εγκαταστάσεις άλλων εφαρμογών με συνολική κινητήρια ισχύ 10 HP. Απαιτείται προϋπηρεσία και εξετάσεις.)
  • Τεχνικού ψυκτικών εγκαταστάσεων 2ης ειδικότητας (Ψυκτικές εγκαταστάσεις βιομηχανικών ειδικών εφαρμογών, ψυκτικοί θάλαμοι, ψυκτικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων και άλλων αγαθών, εγκαταστάσεις ψύξεως μηχανημάτων–συσκευών, ψυχροστάσια, απαιτείται άδεια Τεχνικού 1ης ειδικότητας, προϋπηρεσία και εξετάσεις.)
  • Τεχνικού ψυκτικών εγκαταστάσεων γενικών εφαρμογών (Απαιτείται άδεια Τεχνικού 2ης ειδικότητας, προϋπηρεσία και εξετάσεις.)

Με την αποφοίτηση σου έχεις τη δυνατότητα να εισαχθείς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΙ, ΑΕΙ) έπειτα απο εξετάσεις.