Τοπική Ιστορία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 οι εργασίες του 2ήμερου Συμποσίου Τοπικής Ιστορίας: «100 χρόνια Ελεύθερη Καβάλα – 100 χρόνια Εκπαίδευση», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας με συνδιοργανωτές τους Δήμους Θάσου, Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Απόστολος Παύλος» της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου στη Λυδία. Το Συμπόσιο ξεκίνησε τις εργασίες του την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα. Στις 7.30 της ίδιας ημέρας έγινε η επίσημη τελετή έναρξης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, ο Βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Καβάλας, ο Δήμαρχος Παγγαίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των αντίστοιχων Δήμων, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Χεριστανίδης Γεώργιος, Σχολικοί Σύμβουλοι και πλήθος εκπαιδευτικών, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Καλαντζής Γεώργιος.
Στο Συμπόσιο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, οι οποίοι παρουσίασαν την ιστορία των σχολείων τους. Συνολικά έγιναν 62 παρουσιάσεις, πολλές από τις οποίες εμπεριείχαν και την ιστορία σχολείων που έχουν πλέον καταργηθεί. Οι εργασίες του Συμποσίου, καθώς και τα πολύτιμα συμπεράσματα που προέκυψαν, θα καταγραφούν και θα συγκεντρωθούν σε έναν τόμο Πρακτικών του Συμποσίου Τοπικής Ιστορίας ο οποίος θα κυκλοφορήσει τη νέα σχολική χρονιά 2013-2014.
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμποσίου αυτού, επιθυμεί να συγχαρεί όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους. Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας παρά τον υψηλό φόρτο εργασίας των τελευταίων ημερών (ολοκλήρωση του διδακτικού έτους, τελετές λήξης κ.α.) μη φειδόμενοι χρόνου και κόπου, ανάδειξαν μέσα από τα αρχεία των σχολείων τους, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, από τη σχετική βιβλιογραφία, τεκμήρια που δείχνουν τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή της Καβάλας μέσα στο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό πλαίσιο της εκατονταετίας. Κυρίως οι ιδρύσεις των σχολικών μονάδων, η ανέγερσή τους, το εκπαιδευτικό προσωπικό τους, η λειτουργία τους τόσο πριν από τον πόλεμο (καταστροφή, ξεριζωμός, προσφυγιά) όσο και μετά, έδωσαν στοιχεία που συμβάλλουν στην καταγραφή της Τοπικής Ιστορίας με την οποία είναι άρρηκτα δεμένη η Ιστορία της Εκπαίδευσης.
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας συγχαίρει τους 300 και πλέον εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους στην ομάδα έργου για την παρουσίαση του αντίστοιχου σχολείου και τους καλεί να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, και σε συνεργασία με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής να προχωρήσουν στη συγγραφή της εργασίας για να συμπεριληφθεί στα Πρακτικά του Συμποσίου.

Από τη Διεύθυνση Π.Ε. Καβάλας