Μια σειρά από εργασίες μαθητών και μαθητριών του Ε2 με θέμα το βιβλίο. Ξεκινάμε με τα όμορφα κείμενα της Μαρία Φελέκη, της Μαρίας Μπλάνου, της Παναγιώτας Ζουρίδη και της Δήμητρας Γκουτσούλα.

        old vintage book 1 1  Το βιβλίο είναι ένας φίλος στο πλευρό μας τις στιγμές της μοναξιάς μας. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο σε ηρεμεί, σε χαλαρώνει και σε διαμορφώνει. Δυστυχώς πλέον η ανάγνωση βιβλίων έχει μειωθεί σε σχέση με παλιότερες εποχές.

            Διαβάζοντας ένα βιβλίο νιώθεις σαν να ταξιδεύεις σε κόσμους και σε χώρες που δεν θα είχες την ευκαιρία να τους γνωρίσεις από κοντά. Επίσης το βιβλίο μπορεί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό μας και να διαμορφώσει τον χαρακτήρα μας. Η ενασχόληση με το βιβλίο από την βρεφική και παιδική ηλικία είναι σημαντική, για να μπορέσει το παιδί να εξοικειωθεί περισσότερο με το βιβλίο και να μάθει από μικρό την αξία του.

            Εγώ από τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού άρχισα να διαβάζω τα πρώτα βιβλία μου. Τα περισσότερα ήταν παιδικά βιβλία και παραμύθια, πλέον όμως διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία. Κάτι που θα ήθελα να προσθέσω ακόμη είναι ότι και ένα βιβλίο να διαβάσεις θα σε βοηθήσει στην πρόοδο του σχολείου, καθώς μπορεί να μας βελτιώσει στην ανάγνωση και το γράψιμο.

            Κάτι δυσάρεστο όμως είναι ότι τα παιδιά ακόμα και οι ενήλικες δε διαβάζουν πια βιβλία. Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι που διάβαζαν βιβλία ζούσαν δύο χρόνια παραπάνω από τους ανθρώπους που δεν διάβαζαν καθόλου βιβλία. Τώρα πια τα ηλεκτρονικά, τα κινητά και τα τάμπλετ έχουν αντικαταστήσει το βιβλίο. Τα βιβλία δεν παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Στα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι έψαχναν να βρουν πληροφορίες για θέματα που τους απασχολούν στα βιβλία. Στην εποχή μας οι άνθρωποι βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Επιπλέον οι ενήλικες αντί να διαβάζουν βιβλία, γιατί αυτοί είναι που θα δώσουν το παράδειγμα στη νέα γενιά, κάθονται τις ώρες που έχουν ελεύθερο χρόνο στο κινητό, στην τηλεόραση και στα τάμπλετ.

            Τέλος θα ήθελα να τονίσω τη διαχρονικότητα του βιβλίου που είναι το κύριο θέμα του βιβλίου. Διαχρονικό βιβλίο σημαίνει ότι μένει αναλλοίωτο στον χρόνο αλλά και θα μένει για πάντα. Το βιβλίο διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες και ανοίγει ένα παράθυρο της ψυχής μας.

Μαρία Φελέκη, μαθήτρια του Ε2

Θέμα: «Βιβλίο, ένα διαχρονικό δώρο στη ζωή μας»

.jpg Ένα βιβλίο βοηθά να ηρεμήσουμε, μας βοηθά στην καταπολέμηση του στρες της καθημερινότητας. Το βιβλίο ωφελεί μικρούς, μεγάλους, στους μικρούς τους βοηθά στο λεξιλόγιο τους και στην ανάγνωση, ενώ τους μεγάλους τους ηρεμεί τους ταξιδεύει σε κόσμους μακρινούς.

Το πρώτο βιβλίο που ξεφύλλισα ήταν «Η κοκκινοσκουφίτσα» Εντυπωσιάστηκα! Από τις εικόνες από τα μεγάλα ολοστρόγγυλα γράμματα. Όμως δεν καταλάβαινα τι λέει αλλά μου το διάβασε η μαμά μου, τότε πήρα μια μικρή γεύση από τα βιβλία.

Τα πρώτα- πρώτα βιβλία που διάβασα ήταν «Ο λαγός και η χελώνα», «η Κοκκινοσκουφίτσα». Βιβλία της Disney, με πριγκίπισσες κλπ.

Τα βιβλία προτιμώ να τα διαβάζω το βράδυ πριν κοιμηθώ, με ηρεμούν, με ταξιδεύουν σε κόσμους- πλανήτες μαγικούς.

Το βιβλίο όταν ξεκίνησα το δημοτικό με βοήθησε για να διαβάζω σωστά πάνω απ΄ όλα με την καθοδήγηση της δασκάλας μου, για αυτό δεν είχα πρόβλημα με την ανάγνωση. Αλλά με βοηθά και με βοηθούσε στο λεξιλόγιό μου.

Δυστυχώς η σημερινή εποχή έχει αντικαταστήσει το βιβλίο με το τηλέφωνο-κινητό, αυτό γίνεται γιατί όταν ο κόσμος και ο άνθρωπος ανακαλύπτει καινούργια πράγματα, καινούργιες τεχνολογίες εκεί τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Εγώ δεν λέω ότι λάθος που ανακαλύπτουμε πράγματα απλά ας ανακαλύψουμε κάτι άλλο, κάτι επιστημονικό αυτό μάλιστα.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι το βιβλίο βοηθά στην καταπολέμηση του στρες της καθημερινότητας, ένα βιβλίο χαλαρώνει, αφήστε τα ηλεκτρονικά πιάστε ένα βιβλίο, θα σας ωφελήσει.

Ένα βιβλίο είναι ένας καλός φίλος όπου και να πας μπορείς μπορείς να το πάρεις. Το βιβλίο είναι ο καθρέφτης που μέσα του βλέπεις τον εαυτό σου!!! Το βιβλίο σε ταξιδεύει, σε διαμορφώνει, ανοίγει το μυαλό σου, σε απογειώνει!! Το βιβλίο σε ηρεμεί, σε διαμορφώνει!!!

Μαρία Μπλάνου

Θέμα: «Βιβλίο, ένα διαχρονικό δώρο στη ζώη μας»

books book

Η ανάγνωση βιβλίων στον ελεύθερο χρόνο αν και έχει μειωθεί σε σχέση με τις παλαιότερες εποχές, παραμένει ένα αγαπημένο χόμπι πολλών. Η αλήθεια είναι πως το διάβασμα μας ωφελεί πολύ κι έχουμε πολλά να κερδίσουμε!!! Διαβάζοντας ένα βιβλίο οι ωφέλειες είναι πολλές!!!

Από τα πρώτα μου βήματα στο νηπιαγωγείο άρχισα να διαβάζω πολλά βιβλία. Με εικόνες, με πολύχρωμα σχέδια και πολλή φαντασία. Τότε με βοηθούσαν οι γονείς μου να διαβάζω τα βιβλία και μου έμεναν πολλές από τις εικόνες. Σιγά σιγά όμως αυτές οι εικόνες άρχισαν να σβήνουν και να μου μένουν λόγια και φράσεις από λογοτεχνικά ή και άλλα βιβλία. Συνήθως διάβαζα περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία αλλά και κόμικς. Κάποια από αυτά είναι ο «Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα και ο «Ντόγκμαν». Τα βιβλία με βοήθησαν πολύ στην πρόοδο μου στο σχολείο και είμαι πολύ χαρούμενη που άρχισα να διαβάζω βιβλία από μικρή ηλικία. Τώρα πια έχω αρχίσει να διαβάζω βιβλία κυρίως το απόγευμα και το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα διαβάζω βιβλία και το πρωί αλλά και στον ελεύθερο χρόνο μου. Τα βιβλία με έχουν βοηθήσει στο λεξιλόγιό μου και με βοηθάει στη λεξιπενία. Επίσης βελτιώνομαι στην ανάγνωση και στην ορθογραφία.

Ένα καλό βιβλίο είναι ένας καλός φίλος!!! Μοναδικός κι αχώριστος!!! Το βιβλίο είναι ο καθρέφτης που μέσα του βλέπεις τον εαυτό σου!!! Το βιβλίο αντικαθιστά τη μοναξιά του ανθρώπου. Οι φίλοι μπορεί να φύγουν, αλλά το βιβλίο είναι ένας φίλος που σου μένει για πάντα! Μας ταξιδεύει, μας διαμορφώνει, ανοίγει το μυαλό μας, μας απογειώνει!!! Το βιβλίο είναι μοναδικό δώρο στη ζωή μας!

Η αξία του βιβλίου είναι ανεκτίμητη, μοναδική!!! Θα μείνει ως μία διαχρονική αξία. Όσα χρόνια και να περάσουν η διαχρονικότητα του βιβλίου δεν χάνεται ποτέ!! Η αξία του βιβλίου μένει πάντα ίδια!!

Παναγιώτα Ζουρίδη

Θέμα: «Βιβλίο, ένα διαχρονικό δώρο στη ζώη μας»

17289Η ανάγνωση βιβλίων στον ελεύθερο χρόνο, αν και έχει μειωθεί σε σχέση με τις παλαιότερες εποχές, παραμένει ένα αγαπημένο χόμπι πολλών.

Η αλήθεια είναι ότι το διάβασμα μας ωφελεί πολύ. Εγώ θυμάμαι τότε που ήμουν μικρή, στο νηπιαγωγείο, και άρχισα να ξεφυλλίζω τα πρώτα μου βιβλία. Αργότερα στο δημοτικό, διάβαζα μυθιστορήματα, διηγήματα και ποιήματα από διάσημους συγγραφείς. Μερικά από αυτά είναι: Η Mαύρη Καλλονή, η Mοβ ομπρέλα, ο Μάγκας και ο Τρελαντώνης. Τα βιβλία ακόμα και σήμερα με βοηθούν στη λεξιπενία και μου εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο.

Τα βιβλία με έχουν βοηθήσει σε πολλά πράγματα. Έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα μου και μπορώ πια να σταθώ σε μια συζήτηση και να εκφράσω την άποψή μου με επιχειρήματα. Προσωπικά πιστεύω ότι βοήθησαν πολύ στην πρόοδό μου και ότι δεν έχει σημασία πόσες ώρες διαβάζεις ένα βιβλίο απλά να το αφήνεις να σε ταξιδεύει, να ανοίγει το μυαλό σου και να σε απογειώνει. Τα βιβλία διευρύνουν τον πνευματικό μου ορίζοντα!

Σήμερα τα παιδιά δε διαβάζουν βιβλία… Έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρονικά, γιγάντιες τηλεοράσεις, «έξυπνα» τηλέφωνα και άλλα. Στην εποχή μας όλα αυτά έχουν καθιερωθεί στην καθημερινότητά μας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα βιβλία είναι ένα διαχρονικό δώρο, γιατί ένα βιβλίο ανοίγει την καρδιά σου, τον ίδιο σου τον εαυτό!

Στο διάβα του χρόνου τα βιβλία παραμένουν εκεί, μας βοηθούν, μας φωτίζουν… Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν την ανεκτίμητη αξία των βιβλίων και αυτό θα αρχίσει από σήμερα… Βιβλίο =  Διαχρονικότητα

Δήμητρα Γκουτσούλα