Το «Αγόρι με τη βαλίτσα» είναι ένα θεατρικό έργο του δημοφιλέστερου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία Μάικ Κένι. Αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού αγοριού, που ζει κάπου στη Μέση Ανατολή και φαντάζεται ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Όταν ξεσπά πόλεμος, ο μικρός Ναζ ξεκινά το δικό του διαφορετικό ταξίδι. Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες με μόνη συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που έχει και αυτό τον ίδιο προορισμό, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο και να συναντήσει το μεγαλύτερο αδελφό του, έχοντας στη βαλίτσα του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του.

Το Αγόρι με τη βαλίτσα

Το έργο, που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, να αναδείξει τις αιτίες του και τις συνέπειές του, με τρόπο συγκινητικό αλλά και συχνά διασκεδαστικό, κυκλοφόρησε στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Πατάκη, και διανεμήθηκε στους μαθητές του ΣΤ2 (ευχαριστούμε την υπέυθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δ/νσης ΠΕ Α Αθήνας, κα Κύρδη). Το βιβλίο αναγνώστηκε μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος της Αγωγής, τα παιδιά αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους σε σχετικό φύλλο εργασίας και ορισμένα προχώρησαν και στην εικαστική δημιουργία όπως βλέπετε παρακάτω.

Το Αγόρι με τη βαλίτσα ζωγραφιά 01

Το Αγόρι με τη βαλίτσα ζωγραφιά 02

Το Αγόρι με τη βαλίτσα ζωγραφιά 03

Σε σχέση με το τέλος της ιστορίας οι μαθητές μας θα ήθελαν να προτείνουν στον κο Κένι να μεριμνήσει ώστε ο Ναζ και ο αδελφός του να βρουν σύντομα καλές δουλειές, να μαζέψουν χρήματα ώστε και η υπόλοιπη οικογένειά τους να έλθει στο Λονδίνο. Επίσης να συναντηθούν πάλι ο Ναζ και η Κρίσια και (όπως επιμένουν οι μαθήτριές μας) όταν μεγαλώσουν να …παντρευτούν!