Υποδοχή Γάλλων εταίρων από τη Νορμανδία – 29 Μαρτίου -1 Απριλίου 2022

Την Τρίτη 29 Μαρτίου το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης υποδέχτηκε 9 εκπαιδευτικούς-συνοδούς και 49 μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Edmond Lejeune του May sur Orne, που βρίσκεται στη Νορμανδία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΚΑ201 ERASMUS+, ICARE3 ( Intégration, Culture, Amitié, Respect et Excellence aux Écoles Européennes- Ενσωμάτωση, Πολιτισμός, Φιλία, Σεβασμός και Αριστεία στα Ευρωπαϊκά Σχολεία), μιας από τις 9 διακρατικές συμπράξεις Ελληνικών και Γαλλικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που συνθέτουν το Ευρωπαϊκό Πιλοτικό ‘Εργο «Partageons tous ensemble la passion des Jeux»/ «Ας μοιραστούμε όλοι μαζί το πάθος των Αγώνων». Το έργο υποστηρίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, τη Γαλλική Πρεσβεία, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την ΕΘΝΟΑ και στοχεύει στη σύνδεση της εκπαιδευτικής πράξης με τις αξίες του ολυμπισμού και παραολυμπισμού επ’ευκαιρίας της διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, καθώς επίσης και στην ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας.

Η μέρα περιελάμβανε το ένθερμο καλωσόρισμα της Γαλλικής αποστολής από τον διευθυντή, το εκπαιδευτικό προσωπικό και όλους τους μαθητές, στην αυλή του σχολείου. Μαθητές της Α τάξης τραγούδησαν τα χελιδονίσματα και ακολούθησαν παιχνίδια γνωριμίας των Γάλλων μαθητών και εκπαιδευτικων με τους 22 γαλλοφωνους μαθητές της Στ τάξης και τους 9 εκπαιδευτικούς της ομάδας Erasmus του σχολείου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση υποδοχής με τραγούδια και χορό στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην οποία παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Σεραφειμίδης. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, επίσκεψη σε όλες τις Σχολικές τάξεις και συμμετοχή σε δημιουργικά εργαστήρια με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη αυτή μέρα έκλεισε με την ιστορική ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης.

Την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να γνωρίσει η Γαλλική αποστολή τις ομορφιές του τόπου μας. Προορισμούς αποτέλεσαν το κέντρο παρατήρησης του δάσους της Δαδιάς, το Μουσείο Μετάξης του ιδρύματος Πειραιώς και η βιοτεχνία μεταξωτών Μουχταρίδη στο Σουφλί, καθώς και ο ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες. Πραγματοποιήθηκε επίσης ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης Μεσημβριας, επίσκεψη στη σπηλια του Κυκλωπα και τέλος ξενάγηση και γευσιγνωσία στο ελαιοτριβείο “Κύκλωπας”.

 

Η Παρασκευή 1 Απριλίου αποτέλεσε την τελευταία μέρα της παρουσίας των Γάλλων εταίρων στο σχολείο μας. Οι Γάλλοι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα μαζί με τους Έλληνες μαθητές των Γ, Δ, Ε και Στ τάξεων του σχολείου. Επισκέφθηκαν την έδρα του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας “το Σπίτι της Αντουανέττας” καθώς και το Εθνολογικό Μουσείο όπου συμμετείχαν σε βιωματική ξενάγηση. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι μαθητές συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου, με θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αρχαιότητα και την Ιστορική Εκεχειρία. Μέσα από το παιχνίδι οι μικροί αθλητές έδωσαν μηνύματα κατά της βίας και των εχθροπραξιών, και επικεντρώθηκαν στις αξίες της αλληλοβοήθειας και του σεβασμού.  Στο τέλος της ημέρας, Έλληνες και Γάλλοι χόρεψαν αγκαλιασμενοι παραδοσιακούς χορούς και αποχαιρετήθηκαν με την υπόσχεση να ξαναβρεθούνε σύντομα στη Γαλλία.