Το έπος του 40 με το πενάκι Ελλήνων και ξένων γελοιογράφων

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία, μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα, επέδωσε τελεσίγραφο στον Ι. Μεταξά με το οποίο ζητούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Παράλληλα απαιτούσε να της παραχωρηθούν κάποια σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως π.χ. κάποια αεροδρόμια, λιμάνια κλπ που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις της στην γύρω περιοχή.

Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας μας, απάντησε ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι, το οποίο αντανακλούσε και την θέληση του μεγαλύτερου μέρους του λαού, ήταν κάτι σαν λαϊκή απαίτηση.

Τα ακριβή λόγια του Μεταξά ήταν: “Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο”, όμως οι εφημερίδες της εποχής δεν άργησαν να γράψουν για το περίφημο “ΟΧΙ” του Πρωθυπουργού στους Ιταλούς.

Το ΟΧΙ στο ιταμό τελεσίγραφο των Ιταλών προκάλεσε έναν πρωτοφανή πατριωτικό ξεσηκωμό.

Πολύ μεγάλη συμβολή στη διατήρηση του υψηλού ηθικού του ελληνικού λαού είχαν οι γελοιογράφοι της εποχής, οι οποίοι με το πενάκι τους γελοιοποίησαν τον Μουσολίνι και τον πανίσχυρο ιταλικό στρατό, που μέχρι τότε αποτελούσαν φόβητρο.

Ας δούμε μερικά από τα σκίτσα που κατέκλυσαν τις εφημερίδες της εποχής:

Ο τρόπος που αντιμετώπισε η Ελλάδα την άνανδρη ιταλική επίθεση τον Οκτώβριο του 1940, οι αντιδράσεις του ελληνικού λαού, η μαχητικότητα των ανδρών μας στα βουνά της Ηπείρου και η κατατρόπωση των στρατευμάτων του Μουσολίνι προκάλεσαν τις θετικές αντιδράσεις και τον θαυμασμό ολόκληρης της υφηλίου.

 

Αφήστε μια απάντηση