Αρχική » Τμήμα Ένταξης » Εκφράζω σκέψεις και συναισθήματα- αξιοποιώ δημιουργικά και ευχάριστα το χρόνο μου στο σπίτι

Εκφράζω σκέψεις και συναισθήματα- αξιοποιώ δημιουργικά και ευχάριστα το χρόνο μου στο σπίτι

Γράφει ο υπεύθυνος του Τμήματος Ένταξης – Ειδικής Αγωγής του σχολείου μας κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος

Γεια σας και πάλι…!

1) Εδώ θα βρείτε ένα Φύλλο Εργασίας, το οποίο θα βοηθήσει όλους μας στην οικογένεια να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Στην τελευταία του σελίδα θα βρείτε και το “Γελαστό Ημερολόγιο” το οποίο, όταν το συμπληρώνουμε, μας βοηθά να κάνουμε θετικές σκέψεις…! Το ίδιο φύλλο εργασίας υπάρχει και στην κυψέλη του Τμήματος Ένταξης στο e-me  στην διεύθυνση https://e-me.edu.gr/groups/7dim-agparask Εκεί, μπορείτε να γράψετε τις εντυπώσεις σας…! Ας ξεκινήσουμε…!



Λήψη αρχείου

2) Να κι ένα παραμύθι με τίτλο : “Τα ποντικάκια στο γάλα”. Αν το διαβάσουμε, θα μας κάνει να σκεφτούμε τρόπους να ξεπερνάμε τις δύσκολες στιγμές μας…! Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Γι’ αυτό παιδιά, διαβάστε το ΟΛΟΙ στην οικογένεια και μιλήστε γι’ αυτό.  Το ίδιο παραμύθι/ιστορία υπάρχει και στην κυψέλη του Τμήματος Ένταξης στο e-me. Εκεί, στον τοίχο της κυψέλης, μπορείτε να γράψετε τις εντυπώσεις σας…! Ας ξεκινήσουμε…!



Λήψη αρχείου

3) Μια από τις πιο ωραίες στιγμές στην οικογένεια είναι όταν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ βλέπουν μια ταινία, συζητούν γι’ αυτή, μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα και γιατί όχι… κατά τη διάρκειά της τρώνε πίτσα ή ποπ κορν. Παρακάτω, θα βρείτε μια ιδέα σχετικά με την ταινία που θα επιλέξετε να δείτε, καθώς και τι θα συζητήσετε προκειμένου να εκφράσετε ΟΛΟΙ τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Μην ξεχάσετε να χαρακτηρίσετε και τους ήρωες…! Την ίδια ιδέα θα βρείτε και στην κυψέλη του Τμήματος Ένταξης στο e-me. Εκεί, μπορείτε να γράψετε τις εντυπώσεις σας…! Ας ξεκινήσουμε…!



Λήψη αρχείου

4) Να και μια άσκηση/παιχνίδι “ενσυνειδητότητας” (mindfulness). Την άσκηση αυτή την εφαρμόζουν οι ειδικοί που ασχολούνται με το mindfulness για τη διαχείριση του άγχους. Βοηθά να επιστρέψουμε στο «εδώ και τώρα» μέσω των αισθήσεων μας.  Οι αισθήσεις μας είναι μία «άγκυρα» στο παρόν, όπως και η αναπνοή μας. Κάθε φορά που ο νους μας τρέχει σε άλλα πράγματα,  μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να κάνουμε αυτή την άσκηση για να επιστρέφουμε στο ΠΑΡΟΝ. Είναι δεδομένο ότι ο νους μας δεν μπορεί να εστιάζει ταυτόχρονα σε δύο πράγματα ή καταστάσεις. Π.χ. δεν μπορεί να αγωνιά για το τι θα συμβεί αργότερα και ταυτόχρονα να εστιάζει στο παρόν και στις αισθήσεις μας. Πάντα κάποιο προηγείται του άλλου. Στόχος εδώ είναι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας ώστε οι σκέψεις που μας ανησυχούν να έρχονται δεύτερες και «να φεύγουν». Η ίδια άσκηση/παιχνίδι υπάρχει και στην κυψέλη του Τμήματος Ένταξης στο e-me. Εκεί, μπορείτε να γράψετε τις εντυπώσεις σας…! Ας ξεκινήσουμε…!



Λήψη αρχείου

———————————————————

5) Ακολουθεί μια δραστηριότητα με τίτλο “Αυτός/ή είμαι ΕΓΩ”. Στόχος μας εδώ είναι να ανακαλύψουμε τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας και να διαπιστώσουμε τι πιστεύουν οι άλλοι για μας…! Επιπλέον, στόχος μας είναι ο καθένας στην οικογένεια να φτιάξει το δικό του καδράκι – όταν τελειώσει η καραντίνα – και να το βάλει στο δωμάτιό του. Κυρίως, όμως, θέλουμε να αναπτύξουμε την αυτοεκτίμησή μας…!  Η ίδια δραστηριότητα υπάρχει και στην κυψέλη του Τμήματος Ένταξης στο e-me. Εκεί, μπορείτε να γράψετε τις εντυπώσεις σας…! Ας ξεκινήσουμε…!



Λήψη αρχείου


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση