Βασικές αρχές

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας και το μέλλον της χώρας μας. Σήμερα αναζητούμε με αγωνία και ευθύνη να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τη σωστή προσαρμογή των παιδιών στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας δίνουν μεγάλη σημασία στην ισορροπία της ψυχής τους, την ηθική και πνευματική τους ολοκλήρωση.
Στη νέα σχολική χρονιά θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο διδακτικό αλλά και στο παιδαγωγικό μας έργο. Οι μαθητές μας θέλουμε να είναι ελεύθεροι άνθρωποι, γνωρίζοντας ότι η αληθινή ελευθερία έχει μέσα της αρμονία, τάξη και σεβασμό προς το σύνολο και η συνειδητή πειθαρχία συνυπάρχει με την αληθινή πειθαρχία, η οποία πηγάζει από το ίδιο το άτομο. Σμιλεύοντας την προσωπικότητα του σημερινού μαθητή βοηθάμε να αποκτήσει την ταυτότητά του.
Στο σχολείο μας εφαρμόζουμε Βασικές Αρχές, τις οποίες οφείλουν όλοι, να σέβονται και να ακολουθούν.

Στο Σχολείο

Το σχολείο μου είναι ο χώρος που ζω πολλές ώρες, μαθαίνω, σκέφτομαι, παίζω, χαίρομαι και δημιουργώ φιλίες. Το αποτελούν οι δάσκαλοί μου και όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σε αυτό. Σέβομαι τους δασκάλους μου και όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτό, όπως και τους γονείς μου. Ενημερώνω τους γονείς μου για τις ανακοινώσεις καθώς και για τα καθημερινά γεγονότα.
Το σχολείο μου το αποτελούν οι αίθουσες, το προαύλιο, τα έπιπλα, τα αντικείμενα, το κτίριο. Οι χώροι πρέπει να διατηρούνται καθαροί και να του προσέχουμε όλοι. Γνωρίζω ότι δε γράφω στους τοίχους, στα θρανία και στις καρέκλες. Τα άχρηστα αντικείμενα τα πετάω στα καλάθια. Προσέχω τους χώρους του σχολείου όπως το σπίτι μου.

Στην Τάξη

Μέσα στην τάξη μπαίνω ήρεμα και παρακολουθώ το μάθημα με προσοχή. Ρωτάω τη δασκάλα μου όταν έχω απορία. Οι απορίες μου πρέπει να λύνονται, γιατί στο σχολείο μαθαίνω και στο σπίτι μελετάω. Παίρνω το λόγο όταν έρθει η σειρά μου ή όταν με ρωτήσει η δασκάλα. Ποτέ δε διακόπτω τους άλλους όταν μιλούν. Την ώρα του μαθήματος δε σηκώνομαι από το θρανίο μου χωρίς να ζητήσω άδεια .Αν έχω κάποιο πρόβλημα το συζητώ με τους δασκάλους και με τους γονείς μου.
Όταν σχολάω μαζεύω τα προσωπικά μου αντικείμενα και δεν καθυστερώ να φύγω από την τάξη.

Στο διάλειμμα

Όταν χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα και μου δώσει ο δάσκαλος την άδεια να βγω από την τάξη, βγαίνω προσέχοντας να πάρω το κολατσιό μου και το πανωφόρι μου. Η ώρα του διαλείμματος είναι για να βγαίνουμε από την τάξη, καθώς αυτή θα παραμείνει κλειδωμένη. Δεν τρέχω στις σκάλες και τους διαδρόμους. Προσπαθώ στην αυλή να μην τραυματίσω κάποιο παιδί. Δεν έχω το δικαίωμα να ενοχλώ τους συμμαθητές μου σε ώρα διαλείμματος ή μαθήματος.
Όταν βρέχει κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ο χώρος που μου ανήκει μικραίνει, γι’ αυτό είμαι προσεκτικός, δεν τρέχω και προσέχω να μην γλιστρήσω. Προσέχω περισσότερο τους μικρούς μαθητές. Δεν τσακώνομαι και αν έχω διαφορές με κάποιο συμμαθητή μου ζητάω τη βοήθεια του δασκάλου που έχει εφημερία. Ο καβγάς και η βία δε χαρακτηρίζουν τους πολιτισμένους ανθρώπους. Οι πολιτισμένοι άνθρωποι λύνουν τις διαφορές τους συζητώντας. Όταν χτυπάει το κουδούνι για το μάθημα, πηγαίνω στην τάξη μου χωρίς να τρέχω και να σπρώχνω τους άλλους μαθητές για να φτάσω πρώτος/η.

Στην τουαλέτα προσέχω πάρα πολύ να κάνω χρήση της με τον καλύτερο τρόπο. Χρησιμοποιώ πάντα το καζανάκι και ρίχνω τα χαρτιά μέσα στο καλάθι. Θυμάμαι ότι ο χώρος της τουαλέτας δεν είναι χώρος παιχνιδιού. Δεν παίζω με τις βρύσες και δεν σπαταλάω άσκοπα νερό, το οποίο είναι πολύτιμο αγαθό. Πλένω πάντα τα χέρια μου όταν βγαίνω από την τουαλέτα. Αποφεύγω να μασάω τσίχλα στο σχολείο.

Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Συμμετέχω στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του σχολείου μου είτε σαν θεατής είτε σαν συνδημιουργός. Στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους Αρχαιολογικούς, Μουσείων ή σε θεατρικές παραστάσεις ακολουθώ με προσοχή τις οδηγίες των δασκάλων και των υπευθύνων των χώρων. Δεν απομακρύνομαι από την ομάδα μου, συμπεριφέρομαι με ευπρέπεια και σεβασμό στους ανθρώπους και στους χώρους.

Η προσωπική μου παρουσία

Το ντύσιμό μου στο σχολείο είναι απλό. Φροντίζω τα μαλλιά μου να είναι καθαρά, περιποιημένα και χτενισμένα ώστε να έχω μια ωραία εμφάνιση.
Δε φέρνω στο σχολείο πολύτιμα πράγματα από το σπίτι μου, όπως ηλεκτρονικά παιχνίδια, κάρτες, τάπες κ.λ.π. Προσέχω να μην έχω ποτέ μαζί μου αντικείμενα που είναι επικίνδυνα. Είμαι υπεύθυνος/η για τα προσωπικά μου πράγματα και τα ρούχα μου.
Απαγορεύεται η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων από εμένα και του συμμαθητές μου οπουδήποτε στο χώρο του σχολείου.

Η πρόοδός μου στα μαθήματα

Συμμετέχω καθημερινά στο μάθημα με τις εργασίες που μου αναθέτουν οι δάσκαλοι. Προσπαθώ να αναπτύσσω πρωτοβουλίες, να αξιοποιώ τις ικανότητές μου και να συνεργάζομαι με του συμμαθητές μου.

Αγαπημένοι μας μαθητές, Σεβαστοί γονείς,

Ευχόμαστε να έχουμε όλοι μια Καλή Σχολική Χρονιά!

Η Διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου