Apple day

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι ένα εθελοντικό κίνημα βάσης. Στόχος της είναι η διοργάνωση δράσεων στα κράτη–μέλη της ΕΕ για να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Στόχος είναι να βοηθήσουμε περισσότερους νέους να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και της υπολογιστικής σκέψης.

Η Ευρωπαϊκή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού ξεκίνησε το 2013 από τους νεαρούς συμβούλους για το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, ως τμήμα της στρατηγικής της για μια ψηφιακή ενιαία αγορά. Στο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση η Επιτροπή ενθαρρύνει ιδιαιτέρως τα σχολεία να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

 

Στόχος αυτής της δραστηριότητας μας είναι να εισάγουμε τα παιδιά στον προγραμματισμό μέσα από διάφορες δραστηριότητες χωρίς τη χρήση υπολογιστή (unplugged activities).

Δραστηριότητα 1η: Τα παιδιά δε γνωρίζουν ποιο είναι το αγαπημένο φρούτο της ‘Εμιλυ και καλούνται να το αποκρυπτογραφήσουν παρατηρώντας το υπόμνημα το οποίο αποτελείται από εικόνες φρούτων και γράμματα της αλφαβήτας. Στα παιδιά δίνεται ένας κώδικας μόνο με εικόνες και μπορούν να γράψουν κάτω από κάθε εικόνα το γράμμα στο οποίο αντιστοιχεί. Όταν ολοκληρώσουν τη λέξη, την αναζητούν σε σχετικό πίνακα αναφοράς.  Με τον ίδιο τρόπο αποκρυπτογραφούν και το χρώμα του αγαπημένου της φρούτου.

apple day 1

Δραστηριότητα 2η: Τα παιδιά βρίσκουν τη μαγική εικόνα (η οποία αναπαριστά ένα μήλο) χρωματίζοντας με τα σωστά χρώματα (Pixel art).

apple day 2

Δραστηριότητα 3η: Τίτλος: “Βρες το κόκκινο μήλο” Σε μια πίστα τοποθετούμε διαφορετικού χρώματος μήλα. Τα παιδιά καλούνται να τοποθετήσουν τα βελάκια για να φτάσουν στο κόκκινο μήλο.

apple day 3

Δραστηριότητα 4η: Τίτλος: “Φάε το μήλο σου!” Τα παιδιά σε μια πίστα σχεδιασμένη με χαρτοταινία καλούνται να οδηγήσουν το φίλο/η τους να βρει το μήλο του/της με βάση το αρχικό γραμματάκι. Σε κάθε μήλο υπάρχει το αντίστοιχο αρχικό.

apple day 4

 apple day πιστοποιητικό