Αποτελέσματα του 13ου Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους

Το ταξίδι του 6ου Νηπιαγωγείου Χώρας Νάξου στον κινηματογραφικό κόσμο του animation ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 13ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους. Με χαρά ανακοινώνουμε ότι λάβαμε την πρώτη θέση στην κατηγορία animation!!!

Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί και μαθητές ενώσαμε τις δυνάμεις μας, κρυφές και φανερές με σκοπό να δημιουργήσουμε μια ταινία animation που να μιλάει για την αγάπη. Βουτήξαμε κυριολεκτικά μέσα σε λέξεις, χρώματα και μουσικές και καταφέραμε να δώσουμε τη δική μας απάντηση στην ερώτηση αν η αγάπη είναι όνειρο ή πραγματικότητα, με  την ελπίδα ότι αυτό το ταινιάκι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες των ανθρώπων!!!!

Ευχαριστούμε πολύ:

  • Το Studio Apollomuse που έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να ηχογραφήσουν τις φωνές τους.
  • Τον κ. Νίκο Θεοδωρίδη που μας έστειλε το ορχηστρικό κομμάτι “Η ωραία Κοιμωμένη”, που ακούγεται στην ταινία.

Δείτε την ταινία πατώντας το παρακάτω link:

 

“Παιχνίδια με σκοπό την κοινωνικοσυναισθηματική αγωγή”

Στο σύγχρονο σχολείο  της νέας εκπαιδευτικής πραγματικότητας τα προγράμματα κοινωνικοσυναισθηματικής Αγωγής στην προσχολική ηλικία είναι πλέον αναγκαία τόσο για την ομαλή λειτουργία των σχολείων όσο και για την ήρεμη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην αναπτυξιακή τους πορείας (Pianta & Walsh, 1996). Στο νηπιαγωγείο είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί μέσω προγραμμάτων κοινωνικοσυναισθηματικής μάθησης η  θετική αυτοεικόνα των μαθητών και το αίσθημα αξίας. Εφόσον είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν ικανοποιητικά αυξάνεται η αυτοπεποίθηση τους και ταυτόχρονα η αποτελεσματικότητά τους, ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν τον κόσμο.

Από τις πιο σημαντικές κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που αποτελούν βασική προϋπόθεση για τα νήπια είναι τόσο η αυτοπεποίθηση, η συγκέντρωση και η επιμονή σε εργασίες, όσο και η καλλιέργεια της ικανότητας να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να τηρούν τους κανόνες και να επιλύουν προβλήματα (Ashdown & Bernard, 2012). Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων ενισχύει τους μαθητές  προκειμένου να αναπτύξουν σχέσεις, να δημιουργήσουν φιλίες, να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες συγκρούσεις, να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.

Οι μαθητές μας έπαιξαν παιχνίδια που λειτουργούν ως μέσα αλληλεπίδρασης, προετοιμάζοντας τους για μελλοντικές διεργασίες και συμβάλλοντας στην εξοικείωση τους με το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, συνδέονται με την ψυχαγωγία και την ευχαρίστηση, αποτελώντας ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο.

IMG 20230503 113950
Boccia

εικόνα Viber 2023 05 02 13 59 05 312

 

Συμμετοχή του Νηπιαγωγείου μας στο διαγωνισμό του European School Radio με θέμα την Ειρήνη!!!

Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό του European School Radio με θέμα την Ειρήνη!!!

Ο κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί αναπτύξαμε δράσεις αναδεικνύοντας τον ρόλο  της Ειρήνης στη ζωή μας, μιλήσαμε για την Ειρήνη, προβληματιστήκαμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας, αναρωτηθήκαμε, εκφραστήκαμε, εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε ραδιοφωνικά , κάνοντας τη φωνή της νέας Γενιάς να ακουστεί δυνατά με το σύνθημα “Η νέα γενιά για την Ειρήνη”. Σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ομογένειας και όλης της Ευρώπης είχαμε τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος.

Οι υποβολές ξεκίνησαν στις 10 Οκτωβρίου 2022 και έληξαν στις 13 Ιανουαρίου 2023.

Ο Διαγωνισμός έληξε με την Τελετή Βράβευσης στο Μαθητικό Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στη Ζάκυνθο, μεταξύ 6-8 Απριλίου 2023.

Η συμμετοχή μας τερμάτισε στο πρώτο 25% της κατάταξης στην κατηγορίας της, μετά από την αξιολόγηση Κριτών και Συμμετεχόντων Σχολείων, λαμβάνοντας την 9η Θέση.

Στιγμιότυπο οθόνης 620

Ευχαριστούμε πολύ το Studio Apollomuse, όπου πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές μας να μάθουν ποια είναι η διαδικασία της ηχογράφησης και της παραγωγής.

Στη συνέχεια οι μαθητές μας οπτικοποίησαν το μήνυμα τους, έφτιαξαν τη δική τους αφίσα και περίμεναν τα αποτελέσματα.

Αφίσα για την Ειρήνη

 

Παρακολούθηση παράστασης!!!

Το νηπιαγωγείο μας παρακολούθησε την παράσταση “Ο Εγωιστής Γίγαντας”, στο θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλης.

Σε έναν απέραντο κήπο, με πανέμορφα δέντρα, κάθε λογής λουλούδια και χιλιάδες μελωδικά πουλιά, μαζεύονται τα παιδιά και παίζουν, γιατί στην μικρή τους πόλη, δεν υπάρχει άλλος ελεύθερος χώρος. Ο κήπος ανήκει σ’ έναν Γίγαντα, ο οποίος λείπει για χρόνια σ’ ένα μέρος μακρινό. Κάποια μέρα ο Γίγαντας επιστρέφει και βλέπει τα παιδιά. Ενοχλημένος από τις φωνές τους τα διώχνει και βάζει φράκτες σε όλες τις εισόδους για να μην μπει κανείς. Από εκείνη την στιγμή ο κήπος ερημώνει …Φεύγουν τα πουλιά, τα λουλούδια αρνούνται να φυτρώσουν και στον κήπο απλώνεται το Χιόνι, η Παγωνιά, το Χαλάζι και ο Βοριάς. Ο πανέμορφος κήπος μεταβάλλεται σ’ ένα απέραντο χειμωνιάτικο , παγωμένο τοπίο . Άραγε, το γέλιο ενός παιδιού, θα μπορέσει να λιώσει την παγωμένη καρδιά ενός ΕΓΩΙΣΤΗ ΓΙΓΑΝΤΑ ; Η παράσταση με χορό και τραγούδι, οπτικά και ηχητικά εφέ, διαδραστικά, οδηγεί το μικρό θεατή ενάντια στον εγωισμό, την αδιαφορία και την αδικία.

IMG 20230504 104846
Οι μαθητές μας απόλαυσαν την παράσταση και ενθουσιάστηκαν με το Γίγαντα!!!

Πάσχα ελληνικό!!!

Τι είναι το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Τιμάται η ανάμνηση της ένδοξης Ανάστασης του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Αρχικά ήταν η μεγαλύτερη εβραϊκή γιορτή, που γιορταζόταν προς τιμήν της απελευθέρωσης των Ισραηλιτών από την Αιγυπτιακή αιχμαλωσία.
Η ονομασία του προέρχεται από το εβραϊκό Πεσάχ που σημαίνει διάβαση, προς ανάμνηση της διάβασης του περιούσιου λαού από τη σκλαβιά στην ελευθερία.
Μετά το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου, το νόημα της εορτής μετασχηματίστηκε και πήρε νέα σωτηριολογική διάσταση.
Αποτελεί την κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης, τη γιορτή των γιορτών.

Χριστιανικό Πάσχα

Ο εορτασμός του Πάσχα για τους χριστιανούς γίνεται την Κυριακή μετά την πανσέληνο του Μαρτίου. Έτσι οι χριστιανοί, ξεχωριστά και αντίθετα από τους Εβραίους, γιορτάζουν τη σταύρωση και ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Το Πάσχα διαρκεί δύο εβδομάδες: από την Κυριακή των Βαΐων (συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα) ως την Κυριακή του Θωμά.
Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει με την Κυριακή των Βαΐων και λήγει το Μεγάλο Σάββατο. Όλη τη Μεγαλοβδομάδα υπάρχει συνήθεια να νηστεύουν οι χριστιανοί και να παρακολουθούν τακτικά τις εκκλησιαστικές λειτουργίες.
Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπροβδομάδα ή Λαμπρή και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα. Όλες οι ήμερες που ακολουθούν θεωρούνται ημέρες χαράς και διασκέδασης.
Το χριστιανικό Πάσχα είναι κινητή γιορτή.

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου!!!

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2023, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα της Ελλάδας. Το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με τίτλο «Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με» υπογράφει ο καταξιωμένος έλληνας συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος (γ. 1964) και είναι το ακόλουθο:

Είμαι ένα βιβλίο.
Είσαι ένα βιβλίο.
Όλοι είμαστε βιβλία.

Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι.
Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει.

Μπορεί να φαινόμαστε εντελώς διαφορετικά –
άλλα μεγάλα, άλλα μικρά,
άλλα πολύχρωμα, άλλα μαυρόασπρα,
άλλα με λίγες σελίδες κι άλλα με πολλές.

Μπορεί να συμφωνούμε ή να λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Όμως αυτή είναι η ομορφιά μας.
Θα ήταν πολύ βαρετό να ήμασταν όλα ίδια.

Καθένα μας είναι μοναδικό.
Και καθένα από εμάς έχει το δικαίωμα να το σέβεσαι,
να το διαβάζεις χωρίς προκαταλήψεις,
να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σου.

Μπορείς να έχεις τις απόψεις σου για εμένα.
Μπορείς να ερευνάς, να κρίνεις και να σχολιάζεις ό,τι διαβάζεις.

Μπορείς να με βάλεις πίσω στο ράφι
ή να με κρατήσεις σφιχτά στην αγκαλιά σου
και να ταξιδέψουμε μαζί πολύ μακριά.

Αλλά ποτέ μην αφήσεις κάποιον να με πετάξει
ή να με διώξει σε άλλο ράφι.
Ποτέ μη ζητήσεις την καταστροφή μου
ή μην επιτρέψεις σε κάποιον να με καταστρέψει.

Κι αν έρθει κάποιο βιβλίο από άλλο ράφι στο δικό σου,
γιατί κάποιος ή κάτι το έδιωξε μακριά,
κάνε χώρο.
Αν πας λίγο πιο κει, χωράει δίπλα σου.

Προσπάθησε να νιώσεις όπως νιώθει.
Κατάλαβέ το. Προστάτεψέ το.
Μπορεί να βρεθείς εσύ στη θέση του αύριο.

Γιατί κι εσύ είσαι ένα βιβλίο.
Όλοι είμαστε βιβλία.

Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι.
«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»

Στην Ελλάδα, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου υποστηρίζει από το 1996, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, το ελληνικό τμήμα της IBBY, που τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα και τα αποστέλλει σε ένα ευρύ δίκτυο σχολείων και σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, προτρέποντας έτσι και άλλους φορείς να οργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Στο σχολείο μας μιλήσαμε για την αξία των βιβλίων και φτιάξαμε τη δική μας αφίσα!!!

IMG 20230405 102127
Η δική μας αφίσα!!!

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/13

© SanSimera.gr

Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Σήμερα, γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ταυτόχρονα την απελευθέρωση του Έθνους από τον Οθωμανικό ζυγό.
Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.
Στο νηπιαγωγείο μας γιορτάσαμε την εθνική επέτειο τιμώντας τους ήρωες της επανάστασης!!!

 

 

IMG 20230323 100319
Κάναμε παρέλαση
IMG 20230324 091133
Περιμένοντας να ξεκινήσει η γιορτή!!!

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/503© SanSimera.gr