Παράταση εγγραφών

Ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές μαθητών/τριών στα δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2022-23, παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022.

“Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής”

Το έθιµο της κυρά Σαρακοστής στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιµα που σχετίζονται µε τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που βοηθούσε στο παρελθόν να μετρούν τις ημέρες της νηστείας ελλείψει ημερολογίων.

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η κυρά Σαρακοστή ήταν µια χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε µια γυναίκα, µε επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής, µε σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται και µε κλειστό στόµα γιατί νηστεύει, δεν κουτσομπολεύει και δεν κατακρίνει. Το ημερολόγιο αυτό συνόδευε µικρούς και µεγάλους στην νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδοµάδες νηστείας απέµεναν µέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο χάρτινο πόδι, το οποίο δίπλωναν και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν έπειτα το σύκο αυτό µαζί µε άλλα και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι. Σε άλλες περιοχές τοποθετούσαν το πόδι στο ψωµί της Αναστάσεως. Όποιος έβρισκε στο κομμάτι του το πόδι ήταν ο τυχερός.

Σε άλλα µέρη της Ελλάδας, η κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγµένη από χαρτί αλλά από ζυµάρι. Το ζυµάρι φτιαχνόταν από αλεύρι, αλάτι και νερό. Μια τρίτη παραλλαγή θέλει την κυρά Σαρακοστή φτιαγµένη από πανί και γεµισµένη µε πούπουλα. Ωστόσο σηµαντική διαφορά έχει η κυρά Σαρακοστή που έφτιαχναν στον Πόντο. Εκεί κρέµαγαν από το ταβάνι µια πατάτα ή ένα κρεµµύδι που πάνω του είχε καρφωµένα εφτά φτερά κότας, το ηµερολόγιο αυτό το ονόµαζαν «κουκουρά». Κάθε εβδοµάδα αφαιρούσαν ένα φτερό κι έτσι µέτραγαν το χρόνο µέχρι την Ανάσταση.

 

Την Κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό.


Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.


Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι νά ‘ρθει η Πασχαλιά.

IMG 20220310 090858
Χρησιμοποιήσαμε νερό, αλάτι και νερό για να φτιάξουμε το ζυμάρι!!!
IMG 20220310 093009
Φτιάξαμε την κυρά Σαρακοστή!!!
IMG 20220310 093006
Στολίσαμε την κυρά Σαρακοστή με όσπρια!!!

 

Η κυρά Σαρακοστή
Πόλυ Βασιλάκη, παιδαγωγός – συγγραφέας
Πρωτοδημοσιεύτηκε το 1997 στο περιοδικό “Παράθυρο στην Εκπαίδευση”

Αποκριάτικο Πάρτι

Στο σχολείο μας αποφασίσαμε να κάνουμε πάρτι την τελευταία Παρασκευή πριν την Καθαρά Δευτέρα και το πέταγμα του χαρταετού. Για να ενημερώσουμε τους γονείς φτιάξαμε μία αφίσα χρησιμοποιώντας τις Τ.Π.Ε.

Copy of Mardi Grash party Poster Made with PosterMyWall

Τηρώντας το έθιμο του Μάρτη

Γιατί φοράμε τον «Μάρτη», το βραχιολάκι με τη στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη, Mars.
Είναι ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο αυτός που φορά το Μάρτη, κυρίως τα μικρά παιδιά, προστατεύονται είτε από ασθένειες γενικά ή «για να μην τα κάψει ο ήλιος» / για να «μην τα μαυρίζει ο ήλιος» ή για να «μην τα πιάνει το μάτι».

Στη λαογραφία αναφέρεται πως τα παιδιά πρέπει να σέβονται, να αγαπούν και να μην πειράζουν τα χελιδόνια, επειδή λειτουργούσαν ως «οικόσιτα» πτηνά που έκτιζαν τις φωλιές τους στους τοίχους των σπιτιών, με το σκεπτικό ότι ήταν χρήσιμα αφού εξολόθρευαν τα έντομα, κυρίως κουνούπια, που ήταν βλαβερά για τον άνθρωπο και τα οποία κουνούπια τα ίδια τα χελιδόνια μετέφεραν στο πτίλωμα τους από το ταξίδι τους από την Αφρική. Ο ένας λόγος ήταν εν μέρει αυτός, ο δεύτερος λόγος ήταν ότι οι παλαιότεροι γνώριζαν για τις ασθένειες αυτές και δεν ήθελαν να τις πάθουν τα παιδιά τους.

Μαζί με τα υγιή χελιδόνια και άλλα πουλιά μεταναστεύουν και ασθενή. Ειδικά το ασθενές χελιδόνι εάν δει κόκκινο χρώμα, το αποφεύγει και δεν πλησιάζει, αντιθέτως το υγιές χελιδόνι μαζεύει την ασπροκόκκινη κλωστίτσα που την βρίσκει στο ψηλό κλαδί του δένδρου και τη μεταφέρει στη φωλιά του για να αποτρέψει την χρήση της από τον ασθενή εισβολέα και να κλωσήσει τα υγιή αυγά του. Για τον λόγο αυτό της υγείας οι παλαιότεροι είχαν σκαρφιστεί την χρησιμότητα των χελιδονιών, κυρίως, και απέτρεπαν τα παιδιά να παίζουν μαζί τους και να πλησιάζουν τις χελιδονοφωλιές.

Στο νηπιαγωγείο μας φορέσαμε το πατραπαράδοτο βραχιολάκι στα χέρια μας, τηρώντας τις παραδόσεις.

IMG 20220301 113843

IMG 20220301 1147061Viber 2022 03 02 08 50 28 556

Πηγές

https://www.in.gr/2022/03/01/life/stories/martis-ethimo-kai-ti-symvolizei-ena-vraxiolaki-sto-xeri/
http://www.mixanitouxronou.gr/giati-forame-ton-marti-to-vrachiolaki-me-tin-strimmeni-aspri-ke-kokkini-klosti-pire-to-onoma-tou-apo-to-latiniko-onoma-tou-theou-ari-mars/

“Εορτασμός της Τσικνοπέμπτης”

Στο νηπιαγωγείο μας γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη τρώγοντας τα παραδοσιακά σουβλάκια!!! Οι μαθητές μας ντύθηκαν πειρατές, πειρατίνες, έψαξαν το θησαυρό, φόρεσαν τρελά καπέλα, χόρεψαν με κέφι στους ρυθμούς της Αποκριάς!!!

 

 

IMG 20220224 092231
Έφτιαξαν φανταχτερά καπέλα!!!

IMG 20220224 130355

Έψαξαν το θησαυρό!!!

Viber 2022 02 24 13 33 50 983
Βρήκαν το θησαυρό

Viber 2022 02 24 13 33 52 888

Viber 2022 02 24 13 33 55 928

 

Viber 2022 02 24 13 33 45 152
Ντύθηκαν πειρατές
Viber 2022 02 24 13 33 56 655
Έφτιαξαν σπαθιά!
Viber 2022 02 24 13 33 59 152
Έφτιαξαν παπαγάλους!
Viber 2022 02 24 13 33 47 566
Η μέρα τελείωσε τρώγοντας τα πατροπαράδοτα σουβλάκια!!!

IMG 20220224 114404