“Επέτειος του Πολυτεχνείου”

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν της 17 Νοεμβρίου

Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973. Οι φοιτητές αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους αιτούμενοι να γίνουν φοιτητικές εκλογές στο τέλος εκείνου του έτους και όχι του επόμενου όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς. Η συνέλευση στη σχολή της Νομικής εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν επίσης από το καθεστώς τον εκδημοκρατισμό των Πανεπιστημίων, την αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία αλλά και την ακύρωση του νόμου για αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.

Ξεκίνησαν έτσι αντιχουντικές διαδηλώσεις. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου το οποίο έγινε κάτι σαν οχυρό τους, πραγματοποιώντας τη κατάληψή του.

Μέσα από το Πολυτεχνείο άρχισαν να εκπέμπουν τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου ο οποίος έμεινε στην ιστορία για το σύνθημα: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία!».

Οι διαδηλώσεις άρχισαν να παίρνουν τη  μορφή εξέγερσης σιγά σιγά με τις διαδηλώσεις να μεγαλώνουν και να επεκτείνονται σε μικρότερο βαθμό και εκτός Αθήνας. Για 3 ημέρες, οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των εξεγερθέντων συνεχίζονταν αδιάκοπα. Στην προσπάθεια για την καταστολή των εξεγέρσεων συνέβαλαν μάλιστα και χουντικές οργανώσεις και παρατάξεις.

Η ιστορική 17 Νοεμβρίου – Ημέρα μνήμης της εξέγερσης Πολυτεχνείου

Μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, η μεταβατική στρατιωτική Κυβέρνηση είχε αποφασίσει την χρησιμοποίηση του στρατού καθώς η αστυνομία δεν μπορούσε να καταβάλει την εξέγερση. Έξω από το Πολυτεχνείο είχαν παραταχθεί 3 άρματα μάχης.

Περίπου στις 3 τα ξημερώματα της 17 Νοέμβρη, και ενώ τα αιτήματα των φοιτητών για διαπραγμάτευση δεν έγιναν δεκτά, ένα από τα άρματα εισβάλει στο χώρο καταρρίπτοντας την κεντρική πύλη. Μαζί του θα παρασύρει μία νεαρή κοπέλα που είχε σκαρφαλώσει στον περίβολο και ανέμιζε την Ελληνική σημαία.

Την είσοδο του άρματος ακολούθησε η εισβολή αστυνομικών και στρατιωτικών οι οποίοι κυνήγησαν τους φοιτητές. Πολλοί από αυτούς σώθηκαν βρίσκοντας καταφύγιο στις γύρω πολυκατοικίες. Άλλοι όμως δεν ήταν το ίδιο τυχεροί… Πάνω από 840 άτομα συνελήφθησαν. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν στους 34 με εκατοντάδες τραυματίες ωστόσο πιθανώς ήταν πολλοί παραπάνω.

Η δικτατορία κήρυξε στρατιωτικό νόμο μετά τα γεγονότα. Αλλά στις 25 Νοεμβρίου το πραξικόπημα που έκανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος και η Κυβέρνηση Μαρκεζίνη θα ανατραπεί. Ο νέος Πρόεδρος Φάιδων Γκιζίκης και ο νέος Πρωθυπουργός Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος θα κυβερνήσουν υπό το σκληρό καθεστώς του Δημήτριου Ιωαννίδη.

Η δικτατορία στη χώρα λύθηκε οριστικά στις 23 Ιουλίου του 1974 μετά και τα γεγονότα με την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα αναλάβει την Κυβέρνηση της χώρας.

Πηγές

IMG 20211115 092840
Οι μαθητές μας εικονογράφησαν το τραγούδι “Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον τοίχο”
IMG 20211116 091453
Έγραψαν τον τίτλο
IMG 20211116 093344
Ζωγράφισαν το Πολυτεχνείο
IMG 20211116 100949
Ζωγράφισαν το σήμα της Ειρήνης
IMG 20211117 090215
Έφτιαξαν το δικό τους ακορντεόν
IMG 20211117 090421
Στόλισαν το νηπιαγωγείο μας
IMG 20211117 090444
Κατέθεσαν γαρύφαλλα στο Πολυτεχνείο
IMG 20211117 101344
Μίλησαν για την ειρήνη

https://www.sportime.gr/extratime/agenda/17-noemvriou-i-exegersi-tou-politechniou/

Οδηγίες για δήλωση του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test)

Αγαπητοί γονείς,

Η λειτουργία του «edupass.gov.gr» επεκτείνεται στις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Επισημαίνεται ότι το self-test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες  θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. 

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: (α) οι μαθητές/τριες, (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες τους εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση υποβολής σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.

Πηγές

https://www.minedu.gov.gr/news/50530-26-10-21-i-leitourgia-tou-edupass-gov-gr-epekteinetai-stis-sxolikes-monades-tis-dimosias-protovathmias-defterovathmias-ekpaidefsis-kai-eidikis-agogis