Καθώς η σχολική χρονιά τελειώνει και τα “μεγάλα” νήπια έχουν ήδη γραφτεί στο Δημοτικό, οι συζητήσεις μεταξύ τους για το καινούριο αυτό σχολείο γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Υποθέσεις, ερωτήσεις, απορίες, συναισθήματα που τους δημιουργούνται, είναι “θεματάκια” που πρέπει να συζητηθούν και με εμάς τις “κυρίες” τους. Για αυτό πάντα, κάθε τέτοιες μέρες, “καταστρώνουμε” από κοινού ένα σχέδιο προκειμένου να τα φέρουμε σε μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο των σκέψεων και των προβληματισμών τους.
Καταγράφουμε τις ερωτήσεις τους, συζητάμε για τα συναισθήματα που νιώθουν καθησυχάζοντάς τα πως είναι πολύ φυσιολογικό να αισθάνονται αγχωμένα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε πως θα τα καταφέρουν γιατί, πέρα από τη διαβεβαίωσή μας ότι είναι ήδη έτοιμα για το “μεγάλο σχολείο”, θα έχουν μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ μέχρι τον Σεπτέμβρη που θα ξεκινήσει η καινούρια σχολική χρονιά, και ο δάσκαλος ή η δασκάλα τους θα είναι κοντά τους έτοιμοι να τα βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστούν και να εξηγήσουν ό,τι τους φαίνεται δύσκολο!
Δείχνουμε τα βιβλία που θα έχουν στην Α’ Τάξη και τα ξεφυλλίζουμε για να παρατηρήσουμε το περιεχόμενό τους.
Ξεκινάμε με το βιβλίο της Γλώσσας, το οποίο στην αρχή έχει γράμματα και συλλαβές. Ζητάμε να τις “διαβάσουν” όσα μπορούν (σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ασχολούμαστε με γράμματα και συλλαβές μέσα από βιωματικά παιχνίδια, συνεπώς και οι συλλαβές του βιβλίου φαίνονται οικείες στα παιδιά). Στη συνέχεια τους διαβάζουμε διάφορα κειμενάκια με αστείο περιεχόμενο, ενώ τους δείχνουμε και κάποιες ασκησούλες στη διπλανή σελίδα (με τη βοήθεια του προτζέκτορα) όπου λείπει ένα γραμματάκι και πρέπει να μαντέψουν ποιο λείπει… Και σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας τα ρωτάμε ανά τακτά διαστήματα αν κάτι τους φαίνεται δύσκολο (μας απαντούν αρνητικά!).
Το αγαπημένο τους ποίημα – και τραγούδι – είναι το “Παπί με το πανί”, το οποίο “διαβάζουν” (σε μεγάλο Α3 που έχουμε αναρτήσει στο ταμπλό) και στη συνέχεια το τραγουδούν. Έπειτα σε ανοιχτό φύλλο εργασίας τους ζητάμε να σχεδιάσουν ό,τι τους έκανε εντύπωση από το συγκεκριμένο ποίημα, ενώ όσα μπορούν γράφουν και λεξούλες του ποιήματος που ξεκινούν από “Π”…
Στον προτζέκτορα παίζουμε επίσης και διάφορα παιχνίδια μαθηματικών σχετικά με το αντίστοιχο βιβλίο της Πρώτης. Παιχνίδια, όμως, στα οποία μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία, όπως να αναγνωρίζουν και να δείχνουν τους αριθμούς…
να μετρούν ποσότητες…
να δείχνουν στερεά σχήματα…
να αντιστοιχίζουν αντικείμενα με το σχήμα που τους αναλογεί…
Μετά από τις παραπάνω δραστηριότητες και προτού επισκεφτούμε το Δημοτικό, ζητάμε από τα παιδιά να σχεδιάσουν σε ανοιχτό φύλλο εργασίας πώς φαντάζονται το Δημοτικό. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως τα περισσότερα έχουν ήδη αδελφάκι που φοιτά σε κάποια τάξη του Δημοτικού, συνεπώς και ήδη γνωρίζουν (θεωρητικά…) τα βιβλία και το πώς περνούν τα αδέλφια τους εκεί.
Παρατηρούμε πως τα περισσότερα απεικόνισαν το Δημοτικό όπως είναι απέξω!
Πρόσφατα σχόλια