Στα μονοπάτια του Ολύμπου

0

Συγγραφέας: 6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 15-11-2021

Στα μονοπάτια του Ολύμπου περπατήσαμε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας στο ομώνυμο πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Ανατολικού Ολύμπου.

BeFunky collage 8 1

Παίξαμε πολλά παιχνίδια, περπατήσαμε στο δάσος και μάθαμε πολλά πράγματα για τον Όλυμπο, τα φυτά και τα ζώα του.

BeFunky collage 9 1

Στο κέντρο Περιββαλοντικής Εκπαίδευσης παίξαμε ένα ωραίο παιχνίδι ήχων και εκφράσαμε μέσα από τη ζωγραφική τις εντυπώσεις μας από την επίσκεψή μας στον Όλυμπο.

BeFunky collage 10 1

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία! Ευχαριστούμε πολύ την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ για τη φιλοξενία της!

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 9-24 Οκτωβρίου 2021

0

Συγγραφέας: 6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 11-11-2021

Το Νηπιαγωγείο μας, από τις 9 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021, έλαβε μέρος στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα προγραμματισμού, δηλαδή στην ευρωπαϊκή εκστρατεία ψηφιακού αλφαβητισμού για τη διάδοση της κωδικοποίησης, μια σπουδαία εκδήλωση που φέρνει κοντά τα παιδιά στον προγραμματισμό με διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο #CodeWeek #Code Week2021.

εικόνα

            Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει να φέρει την κωδικοποίηση και την ψηφιακή γνώση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, με έναν διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο. Για τη σημασία του προγραμματισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της:  “Η εκμάθηση προγραμματισμού ενισχύει τη δημιουργικότητα, διδάσκει στους ανθρώπους να συνεργάζονται πέρα από τα φυσικά και γεωγραφικά όρια αλλά και να επικοινωνούν σε μια παγκόσμια γλώσσα. Αποδεικνύει ότι η τεχνολογία είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.”

Η εκμάθηση της συγγραφής κώδικα μπορεί να δώσει ώθηση στους μαθητές, ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο μιας κοινωνίας ψηφιακών ικανοτήτων, να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους.

Η Εβδομάδα Προγραμματισμού προσφέρει σε όλους τους μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, παρέχοντας δωρεάν σε σχολεία και δασκάλους ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικό υλικό, διεθνείς προκλήσεις και ευκαιρίες ανταλλαγών.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού https://codeweek.eu/

Οι δραστηριότητες μας ξεκίνησαν με ψυχοκινητικά παιχνίδια προσανατολισμού στο χώρο, συνεχίσαμε παίζοντας με τα δάχτυλα και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε διαδρομές με το σώμα μας, με τα δάχτυλα, με αυτοκινητάκια είτε στο χαρτί είτε σε κάποια επιφάνεια όπως το τραπέζι και το πάτωμα.

BeFunky collage 3

Χρησιμοποιήσαμε διάφορα υλικά για να αναπαραστήσουμε συγκεκριμένα μοτίβα και τα αποτυπώσαμε στο χαρτί, αντιγράψαμε εικόνες.

BeFunky collage 4

Ακολούθησε η γνωριμία μας με το ρομπότ BeeBot  το οποίο χρησιμοποιήσαμε για να βρούμε τη λύση στους προβληματισμούς των ιστοριών που δημιουργήσαμε. Αφού πρώτα ο κάθε μαθητής-τρια έγιναν οι ίδιοι ρομπότ, αλλά και οδηγοί του ρομπότ, όταν έπρεπε οι ίδιοι να πραγματοποιήσουν την διαδρομή ή να καθοδηγήσουν τον μαθητή του ζευγαριού τους σε συγκεκριμένη διαδρομή. Σε όλες τις δραστηριότητες απαραίτητη ήταν η χρήση συγκεκριμένων εννοιών όπως μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά, πάνω, στροφή.

Screenshot 4DSCN14201

Ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες κωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης, χρησιμοποιώντας το Pixel Art και δημιουργώντας κάποια έργα. Το Pixel Art είναι μία μορφή ψηφιακής τέχνης όπου σχηματίζουμε εικόνες γεμίζοντας τα τετράγωνα. Τα παιδιά μετρούν και χρωματίζουν τα κουτάκια-τετράγωνα ανάλογα με τη θέση που δίνεται από τον κώδικα.

BeFunky collage 5

Συμμετείχαμε σε συνεργατικές δραστηριότητες στην πλατφόρμα https://codeweek.eu/ :

  1. Η δράση “Crack the Code-Σπάσε τον κώδικα”. Ο δυαδικός κώδικας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι υπολογιστές μιλούν και αναπαριστούν πληροφορίες. Γράμματα, αριθμοί και εικόνες…. βασικά όλα όσα βλέπουμε στον υπολογιστή αποτελούνται από διαφορετικούς συνδυασμούς 0 και 1. Χρησιμοποιήσαμε αυτά τα δύο ψηφία για να κωδικοποιήσουμε εικόνες σε ένα πλέγμα. Υλοποιήσαμε πληθώρα δραστηριοτήτων γνωριμίας με τη γλώσσα του κώδικα, οι οποίες μας οδήγησαν σε έναν συγκεκριμένο στόχο. Ο στόχος μας ήταν τα παιδιά να ζωγραφίσουν με μαύρο μαρκαδόρο μια εικόνα σε ένα πλέγμα και στη συνέχεια να την κωδικοποιήσουν χρησιμοποιώντας το δυαδικό σύστημα, έναν κώδικα δηλαδή. Για κάθε μαύρο τετράγωνο έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τον αριθμό ένα (1) και για κάθε λευκό, το μηδέν (0). Αποκρυπτογραφήσαμε τους κώδικες άλλων σχολείων εμφανίζοντας κρυμμένες εικόνες και δημιουργήσαμε δικούς μας κώδικες για να αποκρυπτογραφήσουν τα συνεργαζόμενα σχολεία.BeFunky collage 6BeFunky collage 1 1
  2. Η δράση TRUST-CODE for Team Building. Στη δράση αυτή δημιουργούμε μια διαδρομή (μονοπάτι) για να φτάσουμε στο σπίτι μας αποφεύγοντας τις λάσπες που δημιούργησε η βροχή. Θα χρειαστούμε έναν ψύχραιμο φίλο/η που να εμπιστευόμαστε για να μας βοηθήσει! – Επαφή των παιδιών με τη δημιουργία κώδικα & την αποκωδικοποίηση, συνεργασία, ανάπτυξη εμπιστοσύνης, δέσιμο ομάδας.   BeFunky collage 2BeFunky collage 7

    Με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδιακ ήρθαμε σε επαφή με κάποια στοιχεία της γλώσσας προγραμματισμού τα οποία μας άρεσαν και θα ενσωματώνουμε σε πολλές από της δραστηριότητες ή προγράμματα που θα ασχοληθούμε στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Αναλυτικά οπτικοποιημένες οδηγίες για γονείς και κηδεμόνες για την πλατφόρμα edupass.gov.gr

0

Συγγραφέας: 6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 01-11-2021

 



Λήψη αρχείου

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση