παιδαγωγική- διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών Καλαμπάκας kαι δανειστική βιβλιοθήκη στα πλαίσια του έργου etwinning Arceology for Kinds και σχεδίου δράσης << Η κινητή μας βιβλιοθήκη>>
Στις 29/3/2024 πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας η Α’ φάση έρευνας με τίτλο «Εντοπισμός, αξιολόγηση και διαχείριση από τα παιδιά πληροφοριών σε μια κατάσταση φυσικής ή τεχνολογικής καταστροφής. Μια εθνογραφική έρευνα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση». Η έρευνα έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διεξάγεται στο πλαίσιο της εκπόνησης μεταδιδακτορικής διατριβής του εκπαιδευτικού Αθανάσιου Τασιού (ΠΕ70).
Στόχος της έρευνας ήταν αρχικά να διερευνηθεί ο βαθμός ενημερότητας των παιδιών και των εκπαιδευτικών τους σε όρους και διαδικασίες καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ο ρόλος της πληροφορίας (από οποιαδήποτε πηγή) η οποία διακινείται στη διάρκεια μιας καταστροφής (φυσικής ή τεχνολογικής) και ο βαθμός επίδρασής της στην επιλογή ενός συγκεκριμένου τρόπου αντίδρασης.
H Β’ φάση της έρευνας πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας τη Δευτέρα 13/5/2024 με δράση Εφαρμοσμένου Κουκλοθέατρου από την κ. Μάγδαλινή Βίτσου, Νηπιαγωγός, Διδάκτορας Παιδαγωγικής του Θεάτρου και μέλος ΕΔΙΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μέσα από το διάλογο με τις κούκλες τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους για θέματα φυσικών καταστροφών. Ταυτίστηκαν με τις κούκλες, εκφράστηκαν αυθόρμητα και ελεύθερα και διοχέτευσαν σ’ αυτές τις συναισθηματικές τους καταστάσεις.
Τα αποτελέσματα τα οποία θα προκύψουν μετά την ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση αδυναμιών που θα εντοπισθούν στη διαχείριση καταστάσεων φυσικών καταστροφών καθώς και στην ανάδειξη καλών πρακτικών.