Συμπαντικό τζακ-ποτ 21 Μαρτίου 2008
Συντάκτης: 6ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ | κατηγορίες: Βιβλιοπαρουσίαση | trackbackτου Πωλ Ντέιβις
μτφ. Γιώργος Χρηστίδης
(τίτλος πρωτοτύπου: Cosmic Jackpot)
Για αιώνες οι άνθρωποι στέκονταν με θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο του σύμπαντος και αναρρωτιόνταν: Γιατί είμαστε εδώ; Μέχρι πρόσφατα, η απάντηση ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ιερέων και των φιλοσόφων. Σήμερα όμως, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εισέρχονται κι εκείνοι στα «χωράφια» του μακραίωνου ερωτήματος της ύπαρξης, προσφέροντας αναπάντεχες και, πολύ συχνά, επίμαχες ιδέες.
Στο νέο του βιβλίο, ο φυσικός Πωλ Ντέιβις μας δείχνει με ποιο τρόπο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις αποκαλύπτουν ένα πολύ παράξενο γεγονός: Ότι πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά του σύμπαντος ? από την ταχύτητα του φωτός έως το ταπεινό άτομο του άνθρακα ? φαίνονται να είναι «κομμένα και ραμένα» ώστε να παράξουν ζωή. Μια ριζοσπαστική νέα θεωρία εξηγεί το γεγονός αυτό ισχυριζόμενη ότι το σύμπαν μας είναι ένα από άπειρα άλλα σύμπαντα, όπου το καθένα είναι και κάπως διαφορετικό. Δηλαδή, το σύμπαν μας είναι «βιοφιλές» από ατύχημα ? κυριολεκτικά μας έτυχε να κερδίσουμε το Συμπαντικό τζακ-ποτ!
Αν και αυτή η θεωρία των πολυσυμπάντων είναι αρκετά θελκτική, έχει παράδοξες προεκτάσεις που ποικίλουν από άπειρα αντίγραφα του εαυτού μας μέχρι εξομοιώσεις συμπάντων όπως στην ταινία Matrix. Ο Ντέιβις πιστεύει ότι υπάρχει μια πιο ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της ύπαρξης: οι παρατηρήσεις που κάνουμε σήμερα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη φύση της πραγματικότητας του απώτερου παρελθόντος. Αν αυτό αληθεύει, τότε η ζωή και, τελικά, η συνείδηση δεν είναι απλώς συμπωματικά υποπροϊόντα της φύσης, αλλά κεντρικοί παίκτες στη δημιουργία του σύμπαντος.
Κάνοντας εξαιρετικά κατανοητές σε όλους τις νέες ιδέες της φυσικής, όπως η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη, η θεωρία Μ ή το πολυσύμπαν, ο Ντέιβις μας παρακινεί να σκεφτούμε το σύμπαν όπου ζούμε με έναν νέο και συναρπαστικό τρόπο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
Σχoλια »
Ενδιαφέρον φαίνεται. Λες να το προσπαθήσω ή…θέλει μυαλό;
Δες μας είπατε πώς πήγε η εκδρομή στο Κρυονέρι για την παρατήρηση του ουρανού, όμως, κύριε Βάγια, κι έχουμε μείνει με την απορία. Δε λέτε και σε κανένα από τους μαθητές που συμμετείχαν να μας γράψει κάτι;
Καλό βράδυ.