BE43FE69 B9D3 4F6D A6EA 20A36D3FAF8B

6 ΜΑΡΤΙΟΥ_ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ: Μίλα Τώρα@6ο

Γενικά νέα Δράσεις

6 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ: ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β΄ ΚΑΙ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Ο σχολικός εκφοβισμός και η βία αποτελούν κάποια από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα των περισσότερων δυτικών κοινωνιών. Το βασικότερο πρόβλημα που προκύπτει σε σχέση με τη σχολική βία είναι πως τα θύματά της, συχνά, αδυνατούν να εκφραστούν, να μιλήσουν και να γνωστοποιήσουν όσα βιώνουν.
Η τέχνη, όμως, λειτουργεί ως ένα καταλυτικό μέσο έκφρασης των αρνητικών συναισθημάτων, της επεξεργασίας τους, αλλά και της αντιμετώπισής τους.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας κάθε παιδί έρχεται αντιμέτωπο με πολλές αλλαγές, γεγονότα και συναισθήματα που το προβληματίζουν, το μπλοκάρουν. Είναι καίριο λοιπόν, να κατέχει το «εργαλείο» της τέχνης μέσω του οποίου θα μπορεί όχι μόνο να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του για όσα αντιμετωπίζει, αλλά και να καταφέρει να τα διαχειριστεί μέσω της ζωγραφικής, του χρώματος και της έκφρασης στο χαρτί, στον τοίχο ή σε ένα βίντεο.
Με τον τίτλο “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” και στο πλαίσιο της δράσης του Χαμόγελου του Παιδιού για την Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού στις 6 Μαρτίου, στο βίντεο αυτό αποτυπώνονται τα αρνητικά συναισθήματα, ο φόβος και το άγχος μέσω συμβολικών κινήσεων, ήχων, εκφράσεων προσώπου και ζωγραφικής από τους μαθητές μας.
H τέχνη λοιπόν, δεν αποτελεί μόνο ένα απλό μέσο έκφρασης, αλλά και ένα πνευματικό σκαλοπάτι κοινωνικής εξέλιξης των παιδιού, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι υποτιμημένη στα σχολεία.

Αντιγόνη Γκιόκα
Εικαστικός /Εκπαιδευτικός