6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Η Π Ο Λ Η Μ Α Σ

 

Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι δήμος της περιφέρειας πρωτεύουσας του Νομού Αττικής. Διοικητικά ανήκει στη Νομαρχία Αθηνών και βρίσκεται στα βόρεια προάστια.
Η περιοχή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1927 λεγόταν
Ποδονίφτης, από το ομώνυμο ρέμα που τη διαρρέει. Τότε εγκαταστάθηκαν εκεί Μικρασιάτες πρόσφυγες από τα προσφυγικά των Αμπελοκήπων μετά από μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τις παράγκες που έμεναν. Τους παραχωρήθηκαν καινούργια διαμερίσματα σε συνοικισμό που είχε κτιστεί εκεί. Το χτίσιμο του συνοικισμού ξεκίνησε το 1923 βάσει σχεδίου αγγλικής κωμόπολης και ολοκληρώθηκε σε τρία χρόνια. Τα σπίτια ήταν με κεραμοσκεπές και μικρό κήπο το καθένα. Τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε ρεύμα, ύδρευση, σχολεία, δρόμοι, πλατείες ούτε συγκοινωνία. Ο συνοικισμός χτίστηκε από το Υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας σε απαλλοτριωμένη έκταση που ανήκε στον Πανάγιο Τάφο επονομαζόμενη Δονοράδες. Μέχρι την εγκατάσταση των προσφύγων, η περιοχή ήταν καταπράσινη με αμπελώνες και ελαιώνες, πολλές μικρές αγροικίες και ένα μικρό χωριό με 120 κατοίκους το 1920. Στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου υπήρχαν πολλοί μύλοι που τροφοδοτούνταν με νερό από τον Κηφισό.
Νέα Φιλαδέλφεια ονομάστηκε το 1932, σε ανάμνηση της περιοχής «Φιλαδέλφεια» της Μικράς Ασίας. Νονός ο δικηγόρος, τέως Υπουργός, βουλευτής Π. Διαμαντόπουλος, εξέχων πρόσφυγας από τη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας. Έχει έκταση 2 τ. χλμ. και μέσο υψόμετρο 110 μέτρα. Το 1931 η Νέα Φιλαδέλφεια συνδέθηκε με την Αθήνα με γραμμή λεωφορείου.
Μέχρι το 1934 η Νέα Φιλαδέλφεια υπαγόταν διοικητικώς στο Δήμο Αθηναίων, οπότε αναγνωρίζεται σαν κοινότητα και το 1947 σαν Δήμος. Την δεκαετία του 1950 χτίστηκαν οι εργατικές πολυκατοικίες καθώς και αρκετά σπίτια στον πέριξ του συνοικισμού χώρο που ενσωματώθηκαν και δημιούργησαν το νέο ρυμοτομικό σχέδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Το 1972 προσαρτήθηκε στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας τμήμα του Δήμου Μεταμορφώσεως που περιλαμβάνει και τις εργατικές κατοικίες της Εθνικής Οδού.

Ο πληθυσμός της ανέρχεται γύρω στους 45.000 κατοίκους. Θεωρείται ωραίο προάστιο, καθώς έχει αρκετό πράσινο, στο οποίο συμβάλλουν τα πάρκα που έχει η περιοχή και το άλσος. Μετά από το σεισμό του 1999 εκδηλώθηκε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη.

Συνορεύει βόρεια με το δήμο Μεταμόρφωσης, βορειοδυτικά με το δήμο Αχαρνών, ανατολικά με το δήμο Νέας Ιωνίας, νότια με το δήμο Νέας Χαλκηδόνας και δυτικά με το δήμο Αγίων Αναργύρων.

Ιστορία της Πόλης

                 

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Δημαρχείο

Δήμαρχος

Έφη Γαϊτανά-Αποστολάκη

Διεύθυνση

Λ. Δεκελείας 97-14341  Νέα Φιλαδέλφεια

Τηλεφωνικό Κέντρο

 213.20.49.000

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

neafiladelfeia@neafiladelfeia.gr

 

Κ.Ε.Π. Ν. Φιλαδέλφειας
213.20.06.200

Πίνδου 22 – Νέα Φιλαδέλφεια

Πολεοδομία: 210.25.18.815

Τεχνικές-Υπηρεσίες: 210.25.89.917

Δημοτολόγιο: 210.25.32.037

 


Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου. trackback URI

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση