Τάξη Γ΄

 Τρίτη πρωί στις 11 Νοεμβρίου 2014 ηλιόλουστη μέρα , υπέροχη! Όλοι έτοιμοι.  Η Γ΄ τάξη, μαθητές και δάσκαλοι ξεκινήσαμε για τη διδακτική μας επίσκεψη. Πρώτα στη Βιομηχανία Γάλακτος της περιοχής μας «Δελφοί». Ο υπεύθυνος του εργοστασίου μας ξενάγησε στους χώρους του και μας εξήγησε όλη τη διαδικασία της παραγωγής του τυριού. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία τους και την καλοσύνη τους. Μας έδωσαν και δώρο –τυρί.                                                                                                                                                                                                                                                                               Ενθουσιασμένοι συνεχίσαμε στο δεύτερο προορισμό μας, τις Ρωμαϊκές Θέρμες Αγίου Θωμά.  Η υπεύθυνη –μουσειοπαιδαγωγός κ.  Γαβρίνα  Μιμίκα με υπομονή μας εξήγησε την αρχιτεκτονική των λουτρών και τη λειτουργία τους.  Την ευχαριστούμε θερμά!                                                                                                                                                                                                                                                            Αφού ξεκουραστήκαμε για αρκετή ώρα στο όμορφο περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου, στον ίσκιο των ελιών, πήραμε ευχαριστημένοι το δρόμο της επιστροφής.

 

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  “Σε μια ρώγα από

σταφύλι” από τους μαθητές του Γ1 τμήματος

 

 

ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ – ΥΦΑΝΤΙΚΗ  ΤΕΧΝΗ

 

   Οι μαθητές της Γ Τάξεως – τμήμα 2 – του σχολείου μας κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης ήρθαν σε επαφή με την παράδοση.

   Έμαθαν για την τέχνη της υφαντικής, τον αργαλειό και την επεξεργασία του μαλλιού. Γνώρισαν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν   ( ρόκα, ανέμη, σαΐτα …) και τα είδη ρουχισμού (κιλίμια, ταγάρια, κεντήματα…) που έφτιαχναν στον αργαλειό.

 

    Στα πλαίσια του μαθήματος επισκέφθηκαν εργαστήρι με αργαλειό, γνώρισαν την υφάντρα και είδαν από κοντά τη διαδικασία της ύφανσης.

 

021           007006

004

010

 

«Το κέντισμα είναι γλέντισμα κι η ρόκα το σεργιάνι μα η τσικρίκα κι ο αργαλειός είναι σκλαβιά μεγάλη…».

 001                              013 006

  Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Βγένα.

 

 

 

 

Στο τέλος προσπάθησαν οι ίδιοι μαθητές με αυτοσχέδιους αργαλειούς (ξύλινους ή χάρτινους) να φτιάξουν δικά τους υφαντά και τα κατάφεραν περίφημα !!!

 444444  3333333 

 

222222222    1111111

     

 

 

 

                                                                                                           Το έθιμο του βαψίματος των κόκκινων αυγών….

μέσα στην τάξη!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *