Από το σχολείο στο πανεπιστήμιο: Οι μικροί μας μαθητές γίνονται… γεωλόγοι για μια μέρα!

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α1 και Α2 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, συνοδευόμενοι από τις δασκάλες των τάξεων και τις ιδιωτικές βοηθούς. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης και της εξοικείωσης των παιδιών με τις φυσικές επιστήμες από μικρή ηλικία.

Κατά την άφιξή μας, επισκεφθήκαμε την αίθουσα εργαστηρίων του τμήματος, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά μια πλούσια συλλογή εκθεμάτων από διάφορα πετρώματα και ορυκτά. Μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση, τα παιδιά γνώρισαν πετρώματα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή και έμαθαν βασικές πληροφορίες για τη σύσταση, τα χρώματα και τα χαρακτηριστικά τους.

Στη συνέχεια, συμμετείχαν ενεργά σε δραστηριότητες παρατήρησης χρησιμοποιώντας επιστημονικά εργαλεία, όπως μικροσκόπιο και μεγεθυντικό φακό. Με τη βοήθεια των ειδικών, εξέτασαν προσεκτικά τις λεπτομέρειες των πετρωμάτων, ανακαλύπτοντας τις ποικίλες υφές και αποχρώσεις τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση μετεωριτών καθώς και η επίδειξη συνθετικών διαμαντιών, που ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές.

Στο τέλος της δραστηριότητας, τα παιδιά έλαβαν ως αναμνηστικό έναν σιδηροπυρίτη, καθώς και ένα συμβολικό δίπλωμα «Μικρού Γεωλόγου», ως επιβράβευση της συμμετοχής και της εξερευνητικής τους διάθεσης.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο χώρο του αστεροσκοπείου και μια μικρή περιήγηση στον πανεπιστημιακό χώρο του ΑΠΘ, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να φωτογραφηθούν και να απολαύσουν το πανεπιστημιακό περιβάλλον.

Η εμπειρία υπήρξε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και παιδαγωγικά πολύτιμη. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο της γεωλογίας μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, καλλιεργώντας την παρατηρητικότητα, την περιέργεια και την αγάπη για την επιστήμη. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το μέλλον, με την προσδοκία να επαναλάβουμε την επίσκεψη σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν τα παιδιά θα έχουν αποκτήσει ακόμη περισσότερες γνώσεις.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Γρηγόριο Άαρνε Σακελλάρη, Επίκουρο Καθηγητή του Τομέα Ορυκτολογίας–Πετρολογίας–Κοιτασματολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ, για την εξαιρετική παρουσίαση και τη φιλοξενία.

IMG 3199 IMG 3202 IMG 3203 IMG 3205 IMG 3206 IMG 3207 IMG 3208 IMG 3210 IMG 3211 IMG 3212 IMG 3213 IMG 3214

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων