1922 – 2022 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

100 Μ ΑΣΙΑ καν 800

1922 – 2022
100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
To 2022 αποτελεί ένα έτος με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης και συνεκδοχικά από τον βίαιο και αναγκαστικό τερματισμό της Ελληνικής παρουσίας στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας  και της Ανατολικής Θράκης.

Παράλληλα, το 2022 αποτελεί ορόσημο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ολοκλήρωση της μεγάλης προσπάθειας ενός αιώνα από την Επανάσταση του 1821. Μετά από αγώνες, θυσίες, θριάμβους και τραγωδίες, ο Ελληνισμός συγκεντρώνεται στο μεγαλύτερο του τμήμα στα σύνορα του Ελληνικού κράτους, τα οποία, με την προσθήκη της Δωδεκανήσου, περικλείουν το έδαφος της πατρίδας μας ως σήμερα.

Ο Ελληνισμός της Ανατολής αποτέλεσε για αιώνες οργανικό κομμάτι του Ελληνισμού και ανέπτυξε εύρωστες κοινότητες και μνημεία του παγκόσμιου αρχαίου ελληνικού, χριστιανικού και νεότερου πολιτισμού. Το τέλος της παρουσίας του στον χώρο της Μικράς Ασίας συνοδεύτηκε από την καταστροφή ή την αλλοίωση των μνημείων και των συμβόλων της αλλά παράλληλα την μεταφορά του υλικού και -κυρίως- του άυλου πολιτισμού τους στο έδαφος της σημερινής Ελλάδας.

Εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή του 1922, οι απόγονοι των Προσφύγων αποτελούν ένα δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι του Ελληνικού Λαού, τιμώντας την καταγωγή τους μέσα από τους μεγάλους αγώνες για την ελευθερία και την δημοκρατία και την προσφορά τους στον πολιτισμό, την επιστήμη και την τέχνη αλλά και με την καθημερινή, διαρκή τους προσπάθεια για την προκοπή της Ελλάδας.

Πηγή: https://mnimi1922.gr/