Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

27/01/: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία.

olokautoma 1 olokautoma

«Το θαύμα της Ζακύνθου»

H μόνη εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα που διασώθηκε στο σύνολό της από την εξόντωση των ναζί ήταν αυτή της Ζακύνθου, που αριθμούσε 275 μέλη. αυτό συνέβη χάρη στη γενναιότητα δύο επιφανών ανδρών του νησιού, του μητροπολίτη Χρυσοστόμου και του δημάρχου Λουκά Καρρέρ, οι οποίοι με τη βοήθεια και των κατοίκων απέτρεψαν την εκτόπιση των Εβραίων συμπατριωτών τους και το βέβαιο θάνατό τους στα κρεματόρια των ναζί.

«Το θαύμα της Ζακύνθου» ήταν ένα μοναδικό επίτευγμα στα χρονικά της κατεχόμενης Ευρώπης, προϊόν ανθρώπινου θάρρους και αλληλεγγύης, όταν η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία του νησιού, καθώς και οι 42.000 κάτοικοί του, ως άλλοι «καλοί Σαμαρείτες», με κίνδυνο της ζωής τους αρνήθηκαν να καταδώσουν τους Εβραίους συμπατριώτες τους, που συμβίωναν αρμονικά μαζί τους επί αιώνες, τους έκρυψαν στα σπίτια τους ή τους φυγάδευσαν στα βουνά.

«Εάν αποφασίσετε να απελάσετε τους εβραίους θα πάρετε κι εμένα». Η ηρωική απάντηση του μητροπολίτη Ζακύνθου στους Γερμανούς που έσωσε 272 συμπολίτες του από βέβαιο θάνατο