Joyeux Noel – Καλά Χριστούγεννα (πρόταση για σινεφίλ)

Πόλεμος! Το αποκορύφωμα του μίσους, της έχθρας και της ματαιοδοξίας κάποιων εθνικοφρόνων μιλιταριστών πολιτικάντηδων και στρατιωτικών, που αποφασίζουν εν μια νυκτί, να στείλουν στον βέβαιο θάνατο, με το πρόσχημα της διατήρησης της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας τους, χιλιάδες ανυποψίαστους στρατιώτες. Για να κοντραριστούν σώμα με σώμα, με – επίσης εντολοδόχους – συνανθρώπους τους, που ασχέτως της προέλευσης τους, τα κοινά τους στοιχεία – οι κρυφές τους ιστορίες, οι αναμνήσεις, η καθημερινότητα – είναι τόσο πολλά, που στην ουσία δεν έχουν τίποτα απολύτως να χωρίσουν. Μέσα στην παράνοια, τον ρεαλισμό, αλλά και την ανθρωπιά μιας τέτοιας μάχης, μας μεταφέρει η δημιουργία του αξιόλογου Γάλλου δημιουργού Christian CarionJoyeux Noel.

Καλά Χριστούγεννα! Είναι σίγουρο, πως δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να εύχεσαι στον διπλανό σου τα καλύτερα, για την μεγαλύτερη ημέρα της Χριστιανοσύνης, την ημέρα που γεννήθηκε ο Ιησούς. Πόσο μάλλον όταν οι ευχές αυτές λαμβάνουν χώρα εν μέσω κανονιοβολισμών και καταιγιστικών ριπών των πολυβόλων, την Παραμονή των Χριστουγέννων, του 1914, όταν ολόκληρη σχεδόν η Ευρώπη βρίσκεται κάτω από την σκιά που προκαλούν τα βαριά σύννεφα του πολέμου. Για τους στρατιώτες των τριών διμοιριών όμως, που μάχονται στα χιονισμένα πεδία της Φλάνδρας, την Γερμανική, την Γαλλική και την Σκοτσέζικη, αυτή η Άγια Νύχτα κατάπαυσης του πυρός, θα αποτελέσει μια αχτίδα ελπίδας, πως το αύριο που θα ξημερώσει θα τους βρει, μακριά από το μέτωπο, στο σπίτι τους. Στην ζεστασιά της ειρήνης…

Πρόκειται βέβαια για ένα πραγματικό περιστατικό, που συνέβη λίγους μόλις μήνες μετά το ξέσπασμα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, από αυτά που ουδέποτε γίνονται διάσημα στο ευρύ κοινό, εκτός και αν η περιέργεια κάποιου σεναριογράφου τα μετατρέψει σε κινηματογραφικό θέμα. Μια ιστορία, που αναλαμβάνει να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, ένας από τους πιο ταχύτατα ανερχόμενους δημιουργούς της σύγχρονης γαλλικής σχολής, ο Christian Carion, που η πρώτη του απόπειρα “Ένα Χελιδόνι Έφερε Την Άνοιξη”, παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον.