Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς

Βρισκόμαστε και πάλι στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η λέξη και μόνο έναρξη και αρχή διεγείρει μέσα μας την έννοια της ελπίδας, της αλλαγής. Όλοι μας περιμένουμε κάτι από τη σημερινή μέρα. Μια ώθηση για νέες αποφάσεις, για κάτι καινούργιο.

Γνωρίζω καλά, όπως και εσείς άλλωστε, πως, όταν μιλάμε για σχολείο, στο νου μας έρχονται οι υποχρεώσεις, η ύλη, οι εξετάσεις και οι βαθμοί. Οπωσδήποτε, όλα αυτά αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά του σχολείου. Αλίμονο, όμως, αν μείνουμε μόνον εκεί!

Αν θέλετε, θα έχετε την μεγάλη ευκαιρία, πίσω από κάθε σελίδα των βιβλίων σας, να βρείτε μια ευκαιρία να πλουτίσετε τον εαυτό σας και να τον εξοπλίσετε με όλα εκείνα τα μέσα που θα κάνουν τη μελλοντική σας ζωή πιο πλούσια και πιο δημιουργική.

Σήμερα ξεκινάει για σας άλλο ένα ταξίδι στη γνώση. Να θυμάστε πάντα πως αυτή η ευκαιρία, αυτή η δυνατότητα θα σας δώσει το κλειδί για την ελευθερία στη ζωή. Η εκπαίδευση είναι μια αναφαίρετη αξία που ανοίγει νέους ορίζοντες και σας δίνει φτερά που δεν μπορεί κανείς να σας τα κόψει.

Ξεκινήστε με διάθεση. Βάλτε στόχους. Μην απογοητεύεστε με τη σκέψη «δεν μπορώ». Μπορείτε τα πάντα, τα υψηλά τα τέλεια φτάνει να το θελήσετε…

Βάλτε πρόγραμμα ζωής και μπείτε στο υπέροχο αυτό ταξίδι της γνώσεως. Αφήστε τα άλλα ταξίδια για μετά. Θα υπάρξει πολύς χρόνος για να γίνετε μεγάλοι. Μη θέλετε να ξεφύγετε από την αληθινή σας ηλικία.

Κάθε στιγμή του σχολικού σας προγράμματος, ακόμα και η ώρα του διαλείμματος, μπορεί να αποτελούν για σας μία προπόνηση και μία προετοιμασία για τη ζωή που θα αντιμετωπίσετε στο μέλλον. Ο τρόπος να οργανώνετε το διάβασμά σας, ο τρόπος να συμπεριφέρεστε, ο τρόπος να διαχειρίζεστε τις σχέσεις σας με τους δασκάλους  και τους συμμαθητές σας, ακόμη και ο τρόπος να χειρίζεστε την τεχνολογία αλλά να μην εξαρτάσθε απ’ αυτήν, θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα και την προοπτική της μελλοντικής σας πορείας.

Ὁ καθένας μας κουβαλάει έναν τεράστιο προσωπικό κόσμο ψυχικό, σωματικό

πνευματικό καθώς έρχεται στο σχολείο.

Εδώ όμως αφήνουμε τον προσωπικό μας κόσμο και ενωνόμαστε σε ένα διαφορετικό νέο κόσμο για ένα κοινό σκοπό: Τη μόρφωση.

Ποιά μόρφωση;;

Όχι τη συγκέντρωση τυπικών και παπαγαλισμένων γνώσεων αλλά τη μόρφωση που θα «μεταμορφώσει» το είναι μας και θα μας οδηγήσει στην έννοια «Άνθρωπος» .

Αγαπητά μου παιδιά, και εκ μέρους των εκπαιδευτικών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας, εύχομαι μια όμορφη, και δημιουργική σχολική χρονιά.

 

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος